Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zoenen bij de thee; Intens genieten van pure liefde

5 2.839

Zoenen bij de thee; Intens genieten van pure liefde – Wat wij al jaren Negerzoenen noemden mag niet meer. Fabrikant Buys noemt het nu officieel Zoenen. Maar wat nou als je ze zelf maakt? We zijn reuze benieuwd welke naam jullie ervoor bedenken. Wat we vandaag maken is in feite hetzelfde. Een dun koekje met daarop licht gezoet schuim en overgoten met een dun laagje chocolade. Om te zoenen is het wel en… als je gasten krijgt en deze zoenen serveert heb je alvast een prachtig gespreksonderwerp.

De geschiedenis van het woord Negerzoen is best leuk om eens te lezen. We verwijzen je hiervoor graag naar Wikipedia. Opvallend in het uitgebreide verhaal dat daar beschreven staat is dat in meerdere Europese landen de naam het woord Neger bevat. Daar werd de naam al veel eerder gewijzigd. De naam Chocoladezoen die de Duitsers er van maakte vinden we leuk en ook het dichtst passend bij het mogelijke ontstaan van de naam. We citeren “Iemand die een negerzoen eet, krijgt bruine lippen en als die een ander een kus geeft, is dat een kus van een negerLees hier het complete verslag.

Het grote onderscheid is dat we je nu laten zien hoe je de zoenen zelf maakt. Genoeg over herkomst en benaming, we gaan maar eens lekker aan de slag.

melocakes fig 1De koekjes bakken

  • 125 gram gesmolten boter
  • 125 gram suiker
  • 1 geklutst ei
  • 250 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • vanille
  • een snuifje zout

Alles mengen en even laten opstijven in de koelkast. Stuk voor stuk uitrollen tot ca 3 a 4 mm op een bebloemd werkblad en vormpjes uitsteken van 4 cm doorsnede. Deze ca. 5 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven bakken.

Luchtig schuim en het choco laagje

  • 16 gram gelatine laten weken in koud water
  • 66 gram glucose
  • 200 gram suiker
  • 100 gram water
  • 25 gram honing
  • melkchocolade om te dompelen

Klop de glucose op (gebruik de keukenmachine of mixer) Suiker, water en honing even aan de kook brengen en dit bij de losgeklopte glucose voegen. Met een garde mengen en al kloppend tot 70 graden af laten koelen. De gelatine even verwarmen en dit ook bij het mengsel voegen. Dan het geheel in de keukenmachine mixen tot een stevig schuim ontstaat.

Zoenen bouwen

Geef ze even de tijd om te drogen als je er af kunt blijven.

Eet smakelijk

Vergeet niet ons jouw creatieve benaming te laten weten 😉

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
  1. Annalies zegt

    Lijkt me heerlijk…..maar hoeveel stuks kan ik uit het recept halen?

  2. Margot zegt

    Waar kan ik vloeibare glucose kopen? In recept staat 66 gram glucose

    1. Lekker Tafelen zegt

      Glucose is te koop bij toko’s en vaak ook bij horeca groothandels. Online bestellen? Kijk eens bij de leukste taartenshop

  3. Rob zegt

    In dit recept ontbreekt het belangrijkste ingrediënt : eiwit.
    De basis van het schuim is eiwit opgeklopt met glucose.

    1. Arianne zegt

      Hallo,
      Is misschien heel raar, maar ik maak het enkel zo, en geloof me ze zijn super…!!! :-))
      Ik heb ze trouwens gisteren nog zo gemaakt..
      En dit allemaal zonder EIWIT….
      ik zou zeggen proberen maar.. 🙂

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer