Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
rozemarijn recepten & inspiratie

rozemarijn

Pittige Tomatenchutney

Als de tomaten op z'n best zijn is het heerlijk om deze pittige Tomatenchutney te maken. Zo profiteer je langer van de oogst!

Fruitdessert: Verse ananas braden

We beginnen met sorry zeggen, maar we zijn levensgenieters. We houden van vers fruit, maar in dit gerechtje worden de gezonde eigenschappen een "beetje" genegeerd. We hebben het over een (droom)dessert met vers fruit, maar ook veel suiker en boter. Gebraden ananas.

Marineren voegt iets toe

Marineren is het op smaak brengen van een product. Ja, dat kennen we toch allemaal. Gemarineerde speklappen enzo. Klopt, zo doet je slager dat. Maar marineer je ook wel eens zelf? Nee, dat is bewerkelijk, moet je niet doen! Nou, misschien kunnen wij je het tegendeel bewijzen. Eigenlijk is marineren het product aanpassen aan je eigen smaak. Natuurlijk zijn daarbij een aantal basis principes van…
Lees verder...

Kruidenolie en -azijn van Mari Maris

Kruidenolie en -azijn van Mari Maris Dit recept om zelf je eigen kruidenolie en/of -azijn te maken, komt uit de Groentebijbel van Mari Maris. Heel handig om restjes, nog goede en verse kruiden te verwerken. In mijn tuin overleven de rozemarijn, tijm en laurier bijvoorbeeld, heel vaak de vrieskou niet. En ingemaakt in olie of azijn, kunnen we er de…

Pittige spiezen van ciabatta, verse groenten en cheddar

Gegrild en toch vegetarisch. Of je deze spiesen van grove groenten en ciabatta, met verse cheddar, nu maakt onder de grill, of zomers op je barbecue, smaken doen ze altijd. Bovendien is dit echt lekker vers en volledig home made. Smullen dus! 225 gram cheddar in 16 blokjes 1/2 ciabatta met zongedroogde tomaatjes, in 16 grove stukken 16…

Gemarineerde Knoflook Gamba’s voor op de BBQ

Gamba’s op de BBQ. Wil je heel eenvoudig en snel een heerlijke maaltijd grillen, dan zijn gamba’s wat voor jou. Het enige wat je nodig hebt is 1 kilo verse gamba’s (ongepeld), en gamba-marinade. Ideaal hiervoor is de Scampi-Marinade van “Bresc” Deze marinade is op basis van zonnebloem- en olijfolie, met grof gehakt vers kruidenpakket op basis van knoflook, rode pepers, en rozemarijn en dille. Deze…
Lees verder...

Vier keer verse zalm op je barbecue

Zalm is een vette vis maar het vet in deze vis hoort tot de categorie gezonde vetten. De vis bevat grote hoeveelheden omega-3 vetzuren. Daarnaast is ook het eiwitgehalte van zalm heel hoog. Een zalmmootje is dan ook een goed en gezond alternatief voor een stukje vlees. Zalm kun je ook prima bereiden op een barbecue. Dat laat vooral zien dat je…

Mediterrane Lamsbout op de bbq

Verwen je zelf of anderen eens deze prachtige lente.Dit recept evenaart de overheerlijke mediterrane kookkunsten van onze zuidelijke buren! Waan je op vakantie in je eigen achtertuintje als je geniet van deze boterzachte lamsbout.Eenvoudig klaar te maken met basis ingrediënten.

Kalfsoester in paddenstoelen- wijn/cognacsaus en kriel

Niets is er lekkerder en malser dan een kalfsoester. Het is niet het goedkoopste vlees maar bij speciale gelegenheden mag het wel eens een keertje. Culinaire fijnproevers onder ons krijgen er ook een hoop ‘genot’ voor terug op het bord. Een heerlijk recept, zelf bedacht, in een lekkere paddenstoelensaus met gebakken uitjes, spek, rode wijn en een scheutje cognac. Door de slagroom ook lekker romig.…
Lees verder...

Heerlijke lamsrack met een krokante kruidenkorst

We wilden iets proberen en wel om te proeven of we dit op één van de feestdagen op tafel kunnen zetten. Nou dat bleek dus te kunnen want we hebben gesmuld en heb ook nog een leuk bijgerecht gevonden. Past helemaal bij het seizoen, herfst, winter en kan prima op tafel met de feestdagen of gewoon om jezelf eens een keertje goed te verwennen. Zo…

Gourmetschotel? Zelf snijden bespaart geld en smaakt beter!

Ik koop nooit een kant en klare schotel, maar doe het voorwerk altijd zelf. Het scheelt niet alleen geld, maar belangrijker, het is veel lekkerder. Hou de aanbiedingen een beetje in de gaten voor de feestdagen en profiteer daarvan. December is al duur genoeg. Eten, hapjes, drank, wijn, cadeautjes onder de boom en ook alle verzekeringen komen weer,…

Provencaalse runderstoofschotel, Topper voor herfst en winter

Dit is één creatie van mij die we elk najaar en ook in de winter regelmatig eten. Een geweldig herfstrecept barstensvol smaak en gezonde dingen. Uiterst compleet en hier heb je wel 2x een goede maaltijd aan. Voor de mensen die een slowcooker hebben is dit uitermate geschikt. Als je van slank en botermals stoofvlees houd lekker proberen en smullen, ik hoor het wel. Alvast één kooktip: gebruik…
Lees verder...

Tomatensalade met geitenkaas

Rode en gele cherrytomaatjes inspireren me. De kleur, de verleiding, de smaak en zeker als je dit in deze salade combineert met verse geitenkaas en homemade knoflookcroutons. Vier de zomer met dit ideale bijgerechtje.

Luxe, macaroni ovenschotel met 3 kazen

Ik heb net deze ovenschotel weer eens gemaakt, een traktatie, en kan er de de hele week van nemen! Wil je echt eens scoren dan is dit het blijvertje. Super de luxe macaronischotel met 3 soorten kaas en rijkelijk gevuld met gehakt/tomaten/chorizo vulling en kaassaus. Als het wat kouder wordt, zoals herfst en winter uitermate voedzaam. Wel wat…

Franse Knoflook Steaks van de grill

Dit is een typisch zuid Frans recept voor mediterrane knoflook steaks. Heerlijk voor op de bbq of de grill, en super eenvoudig  te bereiden… met de Franse slag zeg maar.

Verse gedroogde tomaatjes en een verrukkelijke pesto

Potjes en pakjes zoveel mogelijk afzweren? Dan moet je ook eens gaan voor deze verse gedroogde tomaatjes. Een echte smaakexplosie en de basis voor een verrukkelijke pesto. Verse Hollandse tomaten naar keuze. Cherrytomaatjes mag ook. Verse kruiden (varieer met bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, koriander, peterselie of dille) olie Tomaten in…

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer