Kabeljauwgratin met prei en kerrie

Kabeljauwgratin met prei en kerrie

Kabeljauwgratin met prei en kerrie – Houden jullie zoals ik ook van een snelle ovenschotel waarbij je een stukje vis of vlees serveert? Wel dit is zo’n gerechtje met vis dat je in een half uurtje op tafel brengt.

Mijn man en ik zijn echte liefhebbers van vis en prei, dus is dit gerechtje er eentje naar ons hart.
De kerrie geeft een niet te overdreven pittig smaakje aan de schotel. Ik heb gewerkt met een kabeljauwhaasje maar je kunt eigenlijk elke andere stevige vis gebruiken, zelfs filets. Om de filets dezelfde dikte te geven als de haasjes, kun je die gewoon dubbel vouwen. Zo blijven ze onder het prei-roommengsel even sappig.
Wil je ook eens deze ovenschotel maken waar je niet teveel werk aan hebt, dan vind je hieronder het recept!! En laat me het maar weten of je het lekker vond.

Kabeljauwgratin met prei en kerrie

voor 4 personen:

  • 4 kabeljauwhaasjes van ongeveer 150 g elk
  • 4 dunne preien, alleen het wit
  • 3 el olijfolie
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 el citroensap
  • 250 ml volle room
  • 100 gr. geraspte gruyère kaas of belegen kaas
  • peper en zout

Kabeljauwgratin met prei en kerrie 

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Bij deze bereiding gebruiken we alleen het wit van de prei. Verwijder dus het groene gedeelte en het onderste wortelgedeelte. Snij de prei in dunne ringen.
Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin de prei al roerend gedurende een vijftal minuten. Roer nu de helft van het kerriepoeder door de prei en kruid naar wens met peper en zout.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en verdeel hierin driekwart van de prei.

Kruid de kabeljauwhaasjes met peper en zout en wrijf ze in met wat citroensap.
Leg het overige deel van de prei over de vis. Roer nu de rest van het kerriepoeder bij de room en kruid nog eventueel met peper en zout. Strijk het kerrie-roommengsel nu over de prei en bestrooi met de kaas. Zet in de oven gedurende 15-20 minuten of tot de kabeljauw klaar en licht gekleurd is.

Serveer op een voorverwarmd bord en serveer er eventueel nog wat geroosterde kerstomaatjes bij.

Tafel lekker!


Meer over vergelijkbare onderwerpen
hoofdgerechtenkabeljauwfiletreceptvis