Citroen rolls; zoete broodjes met roomkaas topping – Cinnamon rolls, als je een beetje lekkerbek bent dan heb je hier vast al eens van gehoord, lekker zachte broodjes gevuld met kaneelsuiker, een heuse traktatie die Connie al eens eerder maakte. Ik heb me afgevraagd wat als ik de kaneel eens vervang door een ander ingrediënt, iets frisser en al snel kwam daar het het idee om soort gelijke broodjes te maken maar dan met citroen.
Het broodje geef ik nog wat extra smaak mee door kardamom aan het deeg en de vulling toe te voegen. Over de broodjes deed ik nog een laag van roomkaas met citroen, een toevoeging die ik erg lekker vond terwijl een aantal van mijn gasten deze toevoeging juist jammer vonden. Een persoonlijke beslissing dus; wel of geen extra topping. Ik geef je in ieder geval het recept voor de topping erbij dan kun je zelf de keus maken.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Ontbijt; de lekkerste ontbijtrecepten voor een goed ontbijt
Gebruik deze ontbijtrecepten en je zet een goed ontbijt op tafel. Vers en zelfgemaakt! Recepten met vers fruit, kaas, zuivel, eieren en meer.
Citroen rolls
Ontbijt of lunchgerecht voor 12 stuks
Voor het deeg
- 11 gram droge gist
- 185 milliliter (handwarme) melk
- 115 gram (zachte) boter
- 2 eieren
- 55 gram suiker
- Merg uit 1 vanillestokje
- Rasp van 1 citroen
- 525 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel kardamom
Doe de melk in een kom en strooi hierover de gist en 1 eetlepel suiker. Laat deze zo 5 minuten staan zodat de gist alvast begint te werken. Meng er vervolgens, met behulp van je mixer, de boter, de eieren, het merg uit het vanillestokje, de citroenrasp, de overige suiker en 150 gram van de bloem door. Voeg het zout en de kardamom toe. Voeg nu de overige bloem, beetje voor beetje, toe, net zolang tot er een deeg vormt. Het deeg zal nu nog licht plakkerig blijven. Plaats nu de deeghaken op je mixer en kneed het deeg voor ongeveer 5 minuten. Vorm een bal van je deeg en vet je deegbol lichtjes in met wat olie. Doe terug in de kom, dek de kom af met een stukje huishoudfolie en laat het deeg op kamertemperatuur minimaal 1uur rijzen.
Voor de vulling
- 225 gram fijne Kristal Suiker
- Rasp van 1 Citroen
- 60 gram (zachte) Boter
- 1/2 theelepel Kardamom
- Sap van 1 Citroen
Kneed de de citroenrasp door de suiker, doe dit met behulp van je vingertoppen. Zorg dat het geheel goed gemengd is. Voeg de boter toe en mix net zolang tot je een romige massa hebt. Voeg nu de kardamon toe en schenk voorzichtig, beetje bij beetje het citroensap erbij. Schenk je het sap er te snel bij dan is de kans groot dat je boter gaat schiften. Meng alles goed met elkaar. Laat in de koelkast zeker een half uur rusten.
Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol de deeg uit tot een lap van ca. 25 x 30 cm en 7 mm dik. Bestrijk het deeg met de vulling en rol het deeg vanaf de lange kant stevig op. Snijd de rol in 12 gelijke stukken. Vet een bakvorm of eventueel een ovenvaste schaal van ongeveer 23 x 33 cm, goed in en plaats hierin de 12 stukken met de snijkant naar boven. Dek je bakvorm af en laat nog een uur rusten. Verwarm de oven voor 170 graden.
Plaats na de rijs je bakvorm in de oven. Bak de broodjes gaar in ongeveer 50 minuten.
Voor de topping
- Rasp en sap van 1 Citroen
- 75 gram Mascarpone
- 100 gram Poedersuiker
Mix de roomkaas met het sap van de citroen los en voeg dan de poedersuiker toe en mix tot je een gladde romige massa hebt. Neem de broodjes uit de oven en verdeel de roomkaas topping erover. Strooi als laatste de rasp van de citroen over de citroen rolls.
Tafel lekker !!