Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aardappelchips uit de oven

Zelf chips maken is echt te simpel voor woorden. Maar er is nog een voordeel. Lees het in dit bijzonder eenvoudige recept voor aardappelchips uit de oven. Varieer met verschillende aardappelsoorten en -kleuren. Aardappelchips uit de oven zijn echt een gezonde keuze! Daar hebben wij geen vinkje voor nodig.

0 4.192

Aardappelchips uit de oven – Heb je wel eens chips gemaakt van aardappels? Echt te simpel voor woorden om te doen en een stuk lekkerder. Buiten dat je precies weet wat er in je zelfgemaakte chips zit is er nog een ander heel fijn voordeel. Je maakt namelijk precies genoeg en blijft dus niet met een halve zak zitten (die we om welke reden dan ook toch maar leeg eten). Er passen namelijk niet genoeg aardappelschijfjes in je oven om een hele zak te vullen!

Varieer met de soort aardappel

Probeer ook te variëren in soorten aardappel. En daar bedoel ik mee, gebruik eens een ander kleurtje zoals de mooie paarse of een aardappel met een andere kleur schil. Leuk is als je bijvoorbeeld verschillende soorten naast elkaar presenteert. Tegenwoordig is er meer dan voldoende keuze in het aardappelschap en zijn ze ook te krijgen in kleinere hoeveelheden.


Aardappelchips uit de oven

  • 2/3 iets kruimige aardappels
  • 3 el zonnebloemolie
  • kruiden naar smaak (bv paprikapoeder, chilipoeder, tijm, kerrie)
  • zeezout uit de molen

Hoe maak je zelf aardappelchips?

Hoeveel chips je wilt maken bepaal je natuurlijk zelf. Ik zou zeggen begin met 3 grote (iets kruimige) aardappels of 4 wat kleinere. Het moet natuurlijk ook in je oven passen. Bedek de bakplaat met bakpapier. Was de aardappels goed, schil ze niet! Snij de aardappels in hele dunne schijfjes. Dat kan je doen met een keukenmachine, kaasschaaf, dunschiller of gewoon met een mesje. Hoe dunner, des te eerder klaar. Dep de schijfjes droog met wat keukenpapier.

Aardappelchips uit de ovenDoe een beetje zonnebloemolie (3 eetlepels) in een kommetje en doe hier een halve theelepel kruiden bij die je lekker vindt. Denk aan paprikapoeder, kerrie, tijm, knoflookpoeder het maakt niet uit als jij er maar vrolijk van wordt. Voeg eventueel ook een klein beetje zeezout toe, maar dit kan je ook achteraf doen. Gebruik niet teveel kruiden. Je kan deze eventueel ook later nog wat over de chips sprenkelen. Doe hier de schijfjes bij zodat ze allemaal een laagje olie/kruidenmengsel hebben.

Leg de schijfjes op de bakplaat, zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven op 180 graden. Draai de schijfjes na 10 minuten om en zet de bakplaat terug in de oven. Nu is het opletten, want het kan nog 12 minuten duren, maar ook 8 minuten. Het ligt aan de soort aardappel, hoe dik de schijfjes gesneden zijn en ook ovens werken verschillend. Er zit dus niets anders op dan om de zoveel tijd even te kijken en te proeven. Is even wat werk, maar iemand moet het doen.

Zijn de schijfjes naar jouw smaak perfect, laat ze dan nog een paar minuutjes afkoelen voordat je ze neerzet.

Eet, nee, snack lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer