Ananas beignets – Een heerlijk gefrituurde beignet van oliebollenbeslag, gevuld met een royale schijf verse ananas, wie houdt daar nu niet van? Je kunt ze voor veel geld kopen bij een oliebollenkraam, maar nog leuker en vooral lekkerder is, om samen met vrienden of familie oliebollen en beignets te bakken. Maak een mooi voorraadje en deel hiervan lekker uit. Dan heb je gelijk een mooie reden om je buren, vrienden en familie een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ananas beignets zijn lekker als gebak met oudjaar, maar ze zijn zeker ook lekker in de zomer.
Lekker genieten van Hollandse tradities
Het is in veel Nederlandse huishoudens traditie om op oudjaarsdag oliebollen te bakken. Oliebollen worden vaak als erg vet gezien. Natuurlijk, oliebollen worden gebakken in de olie, maar als je dit goed doet zijn ze niet vetter dan een wafel. Die wafels bestaan in de meeste gevallen zelf uit maar liefst 25% boter, alleen is het anders verwerkt.
Zo een- of tweemaal per jaar mag je best genieten van een heerlijke zelfgebakken oliebol of beignet. Die laatste is, behalve erg lekker, ook nog een iets betere keuze. Door het gebruik van een royale hoeveelheid heerlijk fris, vers fruit, is de ananas beignet namelijk een stuk minder machtig. Maak, als je weer eens oliebollen gaat bakken, van een deel van het oliebollenbeslag ook eens ananas beignets. Ze zijn lekker fruitig en net weer even anders dan de beignets met appel. Je maakt heel eenvoudig van één oliebollenbeslag, zowel ananas, bananen als appelbeignets. Een keer werk en een leuke variatie op oliebollen, die beignets met vers fruit.
Maak van een beslag meerdere soorten beignets
Beignet, flap of oliebol, een eeuwige discussie
De ene noemt ze beignets, terwijl een ander beweert dat het echt geen beignets zijn, maar oliebollen. Het blijft een eeuwige discussie. Als we Wikipedia erop naslaan krijgen we het volgende antwoord; “Een beignet, is een van oorsprong Frans gerecht gemaakt van gefrituurd beslag en daarna dikwijls bestrooid met suiker. Daarnaast kan een beignet gevuld zijn met ingrediënten, zoals fruit, aardappel, paddenstoelen of vlees.” Wij noemen ze beignets, maar als je er een andere naam aan wilt geven, is dat geen probleem. De smaak moet goed zijn, en dat is het belangrijkste.
Ananas beignets maak je natuurlijk wel met verse ananas
Ook bij het maken van ananas beignets kies je natuurlijk voor vers. Vers oliebollenbeslag, verse frituurolie en natuurlijk ook verse ananas. Die ananas snijd je eerst in plakken waarna je met ronde stekers de schil en de kern wegsteekt, zodat je mooie ringen overhoudt. Omdat in ananas een bepaald enzym zit dat niet goed samengaat met zuivel, blancheer je de schijven eerst in een lichte suikerstroop. Dit zorgt er ook voor dat de plakken zachter en minder breekbaar zijn, waardoor je ze ook beter door het beslag kunt halen.
Tips voor de mooiste ananas beignets
Het beslag voor de ananas beignets moet redelijk vloeibaar zijn om de ringen ananas er makkelijk door te halen. Als het beslag echter te slap is wordt het een knoeiboel. Daarom is het heel belangrijk dat je de juiste dikte van het beslag hebt en dat je het beslag lang genoeg klopt. Dat kloppen is niet voor de luchtigheid maar om gluten te vormen, zodat je niet allemaal van die uitsteeksels krijgt. Alhoewel die tentakels ook erg lekker kunnen zijn. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat het een mooie egale ananas beignet wordt.
Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas
Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.
Ananas beignets
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram patentbloem
- 22 gram verse of 7 gram gedroogde gist
- 10 gram zout
- 50 + 25 gram suiker
- 25 gram custardpoeder
- 2 zakjes vanillesuiker
- 10 gram gesmolten roomboter
- 500 ml lauwwarme melk
- 1 ei
- 1 verse ananas
- het sap van een halve citroen
- poedersuiker
- 2-3 liter zonnebloemolie, om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ananas beignets:
Dit beslag is te veel voor alleen de ananas beignets. Om de ringen goed door te kunnen halen is het makkelijk als je genoeg beslag in de kom hebt. Bak van de rest nog appelbeignets of oliebollen.
Maak als eerste het oliebollenbeslag.
Los hiervoor de gist en 50 gram suiker op in een grote kom waar 400 ml lauwwarme melk inzit. Voeg daar de bloem, custardpoeder en vanillesuiker aan toe en klop dit tot een beslag zonder klontjes. Voeg er het ei, zout en de gesmolten boter aan toe en klop dit er goed doorheen. Mix dit nu ongeveer 5 minuten en controleer dan de dikte. Het moet langzaam in een dik lint van de lepel aflopen, waarschijnlijk moet er op dit punt nog de rest van de melk bij. Hoeveel melk is afhankelijk van de kwaliteit van de bloem. Klop na het toevoegen van de melk nog minimaal 5 minuten door tot het beslag een iets andere structuur krijgt. Bedek de kom met een deksel of met folie en zet dit weg tot de hoeveelheid minimaal is verdubbeld. Reken hiervoor op ongeveer een uur.
Snijd in de tijd dat het beslag rijst, de ananas in plakken van 1,5 tot 2 cm dikke plakken. Steek met stekers mooie ringen van de ananas. Heb je geen stekers, snijd de schil dan weg met een mesje en gebruik een appelboor om de kern weg te halen.
Breng in een ruime pan het water met citroensap en 25 gram suiker aan de kook. Doe hier de schijven ananas in en laat dit 2-3 minuten zachtjes koken. Haal de ananas uit het vocht en laat ze op een bord met keukenpapier afkoelen en uitlekken.
Verhit de zonnebloemolie tot 180 graden.
Neem 2 vorken en haal een schijf ananas door het beslag. Laat een beetje beslag eraf lopen. Laat de bedekte schijf ananas, zonder te veel te knoeien, voorzichtig in de olie zakken. Bak niet meer dan 3 of 4 schijven per keer, anders koelt de olie te veel af. Bak de ananas beignets aan beide zijde goudbruin en gaar. Pas op als de ananas niet geheel bedekt is, het kan dan gaan spetteren. Dit is niet erg, maar wel iets om voorzichtig mee om te gaan.
Leg de gebakken ananas beignets op een stukje keukenpapier en daarna op een schaal. Bestrooi ze met poedersuiker en geniet!
Tafel lekker !!