Perencake met walnoten en bitterkoekjes – een lekkere cake met echte herfstsmaken.
Cake met peren
Appeltaart of appelcake hebben we allemaal wel eens gegeten, maar peren zijn bijna net zo veelzijdig als appels. Fruit verwerken in een cake is altijd lekker en een origineel idee. Wat de smaak betreft is de appel fris zuur en de peer toch wel iets milder/neutraler van smaak. Zorg er bij het maken van een perencake daarom wel voor dat de andere smaken de peer niet gaan overheersen.
Overdaad schaadt
Ook met een perencake kun je diverse variaties bedenken. Gebruik in plaats van bitterkoekjes, eens stukjes gekonfijte gember en een snufje kaneel. Of wat dacht je van een beetje speculaaskruiden en stukjes pepernoot voor een spannend effect. Noten kan en mag maar hoeft niet. Voeg aan je perencake toe wat jou lekker lijkt, maar gebruik het met mate want te veel vulling maakt je cake niet lekkerder. Bovendien bakt deze dan niet zo mooi omdat hij het te moeilijk heeft met het gewicht van de vulling. Ook hier geldt dus overdaad schaadt.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Perencake met walnoten en bitterkoekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 peren
- 100 gram bitterkoekjes
- 100 gram walnoten
- 200 gram boter
- 200 gram witte basterdsuiker
- mespuntje zout
- 4 eieren
- 225 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 2 eetlepels amaretto ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je perencake met walnoten en bitterkoekjes:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Weeg alles af en zet klaar. Breek of snijd de bitterkoekjes in 4 stukjes ongeveer en besprenkel deze met de amaretto. Schil de peer en snij deze in blokjes van 1-2 cm. Strooi er 25 gram van de bloem over en hussel dit door elkaar. Hak de walnoten grof. Besmeer een cakeblik met boter en bestuif deze met bloem. Klop de boter met de suiker en het zout wit en romig. Voeg er één voor één de eieren aan toe en voeg het volgende ei pas toe als de vorige opgenomen is. Zeef de rest van de bloem met de bakpoeder en roer deze met een spatel door je boter-ei mengsel. Doe dit niet met de garde, zo blijft je cake luchtiger en wordt hij niet taai. Spatel er nu de stukjes peer, de noten en de bitterkoekjes doorheen. Doe dit kort zodat de koekjes niet helemaal kapot gaan. Schep het beslag in de vorm en zet dit in een oven van ongeveer 165 graden hete lucht of 175 graden boven/onderwarmte. Bak de perencake in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Laat de perencake 10 minuten staan voordat je deze uit de vorm haalt. Leg er een bord of rooster overheen en draai deze samen met de cake om. Laat de perencake volledig afkoelen, het liefst op een rooster.
Tafel lekker !!