Perencake met walnoten en bitterkoekjes – De toevoeging van sappige stukjes peer, knapperige walnoten en bitterkoekjes maken van een gewone cake een echt lekkere cake met smaken van de herfst. De verschillende smaken en texturen maken van ieder plakje perencake een feestje.
Fruit en cake is een geweldige combinatie
Appeltaart of appelcake heb je vast wel eens gegeten of zelfs gemaakt. Denk die appels eens weg en vervang ze door peren en je hebt een perencake. Fruit verwerken in een cake is altijd lekker en een origineel idee.
Wat de smaak betreft is de appel friszuur en de peer toch wel iets milder/neutraler van smaak. Het is lekker om dat te combineren met andere smaken zoals bitterkoekjes en walnoten. Let wel op dat de smaak van de peer de boventoon blijft voeren en niet gaat overheersen.
Rijpe maar stevige peren
Kies voor een lekkere perencake rijpe, maar stevige peren, zoals de Conference of Doyenne du Comice. Die peren behouden hun textuur tijdens het bakken en voegen een natuurlijke zoetheid toe aan de cake.
Te rijpe peren zijn niet lekker in de cake. Ze kunnen nogal eens melig smaken en vallen tijdens het mengen uit elkaar. Hierdoor komt er teveel vocht in de cake wat als gevolg heeft dat je de cake niet mooi luchtig en gaar kunt bakken.
Heerlijke vullingen voor in een perencake
Met een perencake kun je diverse variaties bedenken.
- Gebruik in plaats van bitterkoekjes, eens stukjes gekonfijte gember en een snufje kaneel.
- Of wat dacht je van een beetje speculaaskruiden en stukjes pepernoot voor een spannend effect in de decembermaanden.
- Ook met de noten kun je variëren, neem eens stukjes hazelnoot of amandel in plaats van walnoten of laat ze helemaal weg.
- Voeg eens rozijnen of stukjes dadel of gedroogde abrikoos toe.
- Voeg een lekker scheutje likeur zoals amaretto, likeur 43 of whiskey toe voor extra smaak.
Voeg aan je perencake toe wat je lekker lijkt, maar gebruik het met mate want te veel vulling maakt de cake niet lekkerder. Bovendien bakt de perencake dan niet zo mooi omdat hij het te moeilijk heeft met het gewicht van de vulling. Ook hier geldt dus overdaad schaadt.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Perencake met walnoten en bitterkoekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 stevige conference peren
- 100 gram bitterkoekjes
- 100 gram walnoten
- 200 gram boter
- 200 gram witte basterdsuiker
- een mespuntje zout
- 4 eieren
- 225 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 2 eetlepels amaretto
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je perencake met walnoten en bitterkoekjes:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Weeg alles af en zet klaar.
Besmeer een cakeblik met boter en bestuif het daarna met bloem.
Breek of snijd de bitterkoekjes in kwarten en besprenkel ze met de amaretto.
Hak de walnoten grof.
Schil de peer en snijd ze in kwarten en dan in blokjes van 1-2 cm. Strooi er 25 gram van de bloem over en hussel dit door elkaar.
Klop de boter met de suiker en het zout wit en romig.
Voeg er één voor één de eieren aan toe en voeg het volgende ei pas toe als de vorige opgenomen is.
Zeef de rest van de bloem met de bakpoeder en roer het met een spatel door het botermengsel. Doe dit niet met de garde, zo blijft je cake luchtiger en wordt hij niet taai.
Spatel er nu de stukjes peer, de noten en de bitterkoekjes doorheen. Doe dit kort zodat de koekjes niet helemaal kapot gaan.
Schep het beslag in de vorm en zet dit in een oven van ongeveer 165 graden hete lucht of 175 graden boven/onderwarmte.
Bak de perencake in minimaal 1 uur goudbruin en gaar. Laat de perencake 10 minuten staan voordat je hem uit de vorm haalt.
Laat de perencake afkoelen op een rooster.
Tafel lekker !!