Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Apfelstrudel van filodeeg

Het recept voor apfelstrudel van filodeeg brengt heerlijke winterse herinneringen naar boven. Erg lekker bij de koffie maar ook vanillesaus als dessert.

0 6.203

Apfelstrudel van filodeeg – Als ik vroeger hand in hand met mijn opa langs de weilanden liep, dan kon hij naar boven, naar de lucht kijken en me vertellen wat het weer ging worden. Als kind was ik dan altijd zeer onder de indruk omdat mijn opa het meestal bij het rechte eind had. Zoals hij toen keek zo sta ik nu ook ieder morgen naar boven te kijken. En niet omdat ik denk het weer te kunnen voorspellen,  maar omdat ik stiekem hoop dat we toch nog een flinke sneeuwval zullen krijgen. Hoewel ik gek ben op de zomer, toch even het gevoel hebben dat het echt winter is… en dan genieten van die, voor mij,  bij de winter horende lekkernij van warme chocolademelk en een warme apfelstrudel met vanillesaus.

Of de sneeuw al dan niet gaat komen, daar kan ik weinig aan veranderen. Voor het wintergevoel kan ik natuurlijk wel zorgen, daarom bij deze het recept voor een heerlijke apfelstrudel.

Apfelstrudel

Gebak of nagerecht voor 4 tot 6 personen

Apfelstrudel van filodeeg
Vulling voor de apfelstrudel

Voor de Vulling van de Apfelstrudel

 • 2 grote appels (Kies voor een stevige zure appel bijv: Jonagold  )
 • 40 gr. bruine basterd suiker
 • ½ theelepel kaneel
 • 2 eetl. rum
 • 80 gram krenten en rozijnen
 • 1 eetlepel custard poeder
 • 40 gr. licht geroosterde hazelnoten
 • 2 eetlepels abrikozenjam

Overige ingrediënten

 • 4 vellen filodeeg (ongeveer 20x40cm)
 • 40 gram ontbijtkoek
 • 75 gram gesmolten roomboter
 • schone theedoek
 • bloem om te bestrooien
 • 1 geklutst ei

Vellen filodeeg zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Om een groter formaat te krijgen kunt u de licht ingevette vellen iets overlappend tegen elkaar leggen.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijdt ze in blokjes. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een pan liefst met een dikke bodem, schep het mengsel goed om en laat het 10 minuten al roerend, smoren. Daarna goed laten afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg 1 vel filodeeg op een licht bebloemde theedoek, en smeer in met de gesmolten boter. Leg het volgende vel erop en smeer ook weer in met boter, herhaal dit totdat u 4 filodeegvellen op elkaar heeft.

Leg het filodeeg die u niet nog niet gebruikt onder een vochtige (thee)doek om uitdroging te voorkomen!

Verkruimel de ontbijtkoek en verdeel over het filodeeg. In een traditionele strudel worden meestal gebakken broodkruimels gebruikt om het vocht dat uit de appels komt te absorberen. Ik heb in dit geval gekozen voor ontbijtkoek; het heeft dezelfde werking maar geeft daarnaast ook een lekkere kruidige smaak.

Leg de vulling op één van de randen, en rol met behulp van de theedoek het deeg voorzichtig op. Strijk het einde in met het ei wat zorgt voor een plakrand. Doe dit ook bij de zijkanten zodat de rol ook aan de zijkanten dicht geplakt kan worden. Leg de rol op een met bakpapier bekleedde bakplaat en strijk hem voor het bakken in met het ei. Bak de apfelstrudel in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Haal de apfelstrudel uit de oven en smeer de bovenkant in met de overgebleven gesmolten boter. Bestrooi hem voor opdienen met poedersuiker.

Apfelstrudel is het lekkerste als hij warm opgediend wordt met (bij voorkeur) vanillesaus en/of vanille-ijs.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer