Kwarkbollen – Een Duitse specialiteit gemaakt van kwarkdeeg en gebakken in olie.
Kwarkbollen
Als je rond struint over het net vind je meerdere soorten kwarkbollen. In de meeste Nederlandse recepten worden de kwarkbollen in de oven en soms zelfs in de airfryer gebakken. Een soort broodje gemaakt met bloem en kwark dus. Dit is echter een totaal ander recept dan de Duitse kwarkbollen, deze worden namelijk gebakken in olie. Een soort oliebol dus.
Rijzen
De kwarkbollen zijn gemaakt met bakpoeder en rijzen dus tijdens het bakken. Het beslag bakt echter het fijnste als je het een half uurtje hebt laten staan. Je kunt in dat half uurtje de olie verwarmen en wat spullen klaarzetten.
Vullen
De kwarkbollen zijn zonder vulling al erg lekker, maar als je ze vult worden ze natuurlijk nog lekkerder. Wij vulden ze met gedroogde cranberry’s en rozijnen die we een nacht geweld hebben in water waaraan we een scheutje frambozenlikeur hebben toegevoegd. Je kunt ze met allerlei soorten gedroogd fruit vullen zoals krenten, rozijnen of stukjes gedroogde abrikozen, het is raadzaam om deze eerst te wellen in water met eventueel een beetje drank of vruchtensap. Laat het gewelde fruit wel eerst goed uitlekken voordat je het aan het beslag toevoegt, anders wordt het beslag te dun. Wil je nog luxer dan kun je ook vullen met stukjes gedroogde dadels, vijgen of zelfs noten.
Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel
Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.
Kwarkbollen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram volle kwark
- 500 gram bloem
- 8 gram zout
- 200 gram suiker
- 15 gram bakpoeder
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 4 eieren
- Eventueel 350 gram vulling
- Zonnebloemolie om in te bakken.
- 150 gram cranberry’s
- 150 gram rozijnen
- 2 eetlepels (frambozen)likeur
- Rasp van 2 sinaasappels
Bereidingswijze van dit recept
Kwarkbollen maak je zo:
Doe de cranberry’s en de rozijnen in een kommetje en giet er zoveel water op zodat ze net onder water staan. Voeg er de likeur aan toe, roer even door en zet dit een nacht weg. Laat minimaal een uur voor gebruik de vruchten uitlekken in een vergiet of zeef. Rasp er de schil van 2 sinaasappels bij en roer dit later samen door het beslag.
Het beslag
Roer de kwark met de eieren los. Zeef de bloem met de bakpoeder boven een kom en voeg hier de suiker, vanillesuiker en het zout aan toe. Giet het kwarkmengsel erbij en roer dit met een mixer goed door elkaar tot een glad beslag. Voeg er eventueel vulling aan toe en roer deze er kort met een spatel doorheen. Verwarm de olie tot 175 graden en leg een schuimspaan en een vergiet of een bordje met keukenpapier klaar om de eenmaal gebakken kwarkbollen op te leggen. Neem een ijslepel of 2 eetlepels en schep porties van het beslag in de hete olie. Bak niet te veel kwarkbollen in een keer, dit omdat ze nog groter worden tijdens het bakken en omdat de olie anders te veel afkoelt. Bak de kwarkbollen goudbruin en gaar. Dit heeft zijn tijd nodig ongeveer 10-15 minuten voor een normale maat oliebol. Ik maakte met 2 koffielepeltjes ook kleine kwarkbolletjes, deze moest ik ongeveer 7 minuten bakken. Houdt de tijd in de gaten en test eerst een kwarkbol of deze gaar is door deze middendoor te scheuren voordat je alle bollen eruit haalt. Schep de kwarkbollen uit de olie en laat deze uitlekken in een vergiet, zeef of op een stukje keukenpapier. De kwarkbollen zijn warm het lekkerste, maar ook koud zijn ze heerlijk.
Tafel lekker !!
Probeer ook eens: Oliebollen met een fruitige vulling of Oliebollen zonder gist
Die zijn zoooooooi lekker!!
Er werd me al gevraagd of ik ze dit jaar weer kon maken. Ik ga ze ook er vulling proberen.
Hoeveel grote kwarkbollen haal je uit dit recept?
Gr. Patricia
Kwarkbollen zijn inderdaad heerlijk zeker met een lekkere vulling. De hoeveelheid die je van dit recept maakt is van verschillende factoren afhankelijk maar ik denk 20 ongeveer?