Cheesecake met gekarameliseerde peren – De uit Amerika afkomstige cheesecake veroverd hier ook steeds meer terrein. Deze vrij machtige gebakken cheesecake is een lekkernij waar je dan ook niet al te grote stukken van moet snijden. Zoals de naam al zegt zit er veel kaas is. Roomkaas dan wel te verstaan. Neem de volle versie. De light versie gebruik je, maar voor andere dingen want als je dan eens een cheesecake bakt maak dan gelijk de lekkerste versie.
Gekarameliseerde peren
De smaak van cheesecake is vrij vlak en is ideaal om te combineren met vele andere lekkere smaken. In herfst- en wintermaanden zijn er volop Hollandse peren. Deze kun je perfect verwerken in een cheesecake. Voor dat je dit fruit in de cake kunt verwerken moet je ze eerst garen. Dit voorkomt het uitlopen van vocht uit de peren. Ook de smaak wordt er beter van want je karamelliseert ze met een beetje boter, suiker en kaneel. Het vocht wat hierbij vrij komt gebruik je door het mengsel van roomkaas, zo heb je de smaak gelijk al door de hele taart.
De bodem
Voor de bodem verkruimel je koekjes die je mengt met een klein beetje boter zodat de kruimels blijven plakken. Welke koekjes je hiervoor neemt, maakt niet zo heel veel uit. Omdat in deze cheesecake peren kaneel gebruikt wordt zijn kaneelkoekjes heel toepasselijk. Ze versterken de combinatie. Je kunt ook bastogne koeken, speculaasjes of mariakoekjes gebruiken. Gebruik wat je zelf het lekkerste lijkt.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Cheesecake met gekarameliseerde peren
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 240 gram kaneelkoekjes
- 75 gram boter
- 600 gram roomkaas
- 125 gram crème fraîche
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel bloem
- 25 gram boter
- 100 gram suiker
- 1/2 theelepel kaneel
- 3 – 4 conference peren
- 150 gram slagroom
- 1/2 eetlepel suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cheesecake met gekarameliseerde peren:
Schil de peren en verdeel deze in 8 partjes. Verwarm de boter in een koekenpan en strooi er de 100 gram suiker en de kaneel overheen. Bak dit nu op vrij hoog vuur tot de suiker gekarameliseerd is en de peertjes verkleurd zijn. Zet een vergiet op een kom of bord en die hier de inhoud van de pan in. Laat de peertjes afkoelen, het vocht wordt gebruikt om de vulling op smaak te brengen.
Verkruimel de koekjes en meng ze met de gesmolten boter. Bekleed een springvorm van 20 24 cm met bakpapier. Dit gaat het makkelijkste als je deze eerst licht invet met een beetje boter of olie. Knip dan de bodem op maar en snij repen voor de zijkant. Door dat de vorm ingesmeerd is zal het bakpapier blijven plakken. Verdeel de koekjesmassa over de bodem en druk goed aan. Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de bodem 15 minuten voor. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen.
Meng de roomkaas, crème fraîche en de 100 gram suiker door elkaar tot een gladde massa. Voeg er één voor één de eieren en de dooiers aan toe tot deze helemaal zijn opgenomen. Roer er nu de bloem en een snufje zout goed doorheen. Als laatste voeg je het [enigszins afgekoelde] vocht van de peren erdoor.
Verwarm de oven tot 130 graden. Zet een braadslede onder het rooster en giet er een laag heet water in. Neem 8 stukjes mooie peer en bewaar deze in een bakje in de koelkast voor de afwerking. Snijd de rest van de peer stukjes nog eens in de lengte door en verdeel deze over de bodem. Giet er de vulling voorzichtig overheen en strijk glad. Zet de cheesecake op het rooster en bak de taart in 75 minuten gaar. Zet de oven uit na 75 minuten, maar haal de taart er nog niet uit. Laat dit nog een uur staan. Haal dan de taart uit de oven en laat verder afkoelen. Zet nu de taart een nachtje in de koelkast om mooi op te stijven.
Neem de taart uit de vorm en zet deze op een schaal. Klop de slagroom met een beetje suiker stevig. Snij de partjes peer in de lengte door. Ze 16 noppen slagroom op de taart en leg er de partjes peer tussen. Snijd de cheesecake met gekarameliseerde peren in 16 stukjes.
Tafel lekker !!
Hoi conny,
Heb je perentaart gemaakt .
De smaak is superlekker .
Had koekbastogne gebruikt .
Vraag is er nog een ander alternathief voor monchou?.
Dat wilde ik graag weten .
Fijn dat de taart in de smaak is gevallen Mieke. In plaats van monchou kun je ook de volle roomkaas van Philadelphia nemen, deze is iets makkelijker te verwerken.