Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bananencake met walnoten; Smaken en geuren van het najaar

Bananencake met walnoten Heb je ook wel eens van die bananen op je fruitschaal liggen die eigenlijk net iets te rijp zijn? Ze ruiken sterk en zien er eigenlijk niet meer uit. De eerste gedachte is dan vaak, die moet ik weggooien! Maar doe dat nu eens niet want juist deze bananen zijn heerlijk in gebak, een pannenkoek of een smoothie. Ze zijn zo zacht en zoet dat ze een gedeelte van de suiker kunnen vervangen. Heb je niet direct tijd om de bananen te verwerken, snij de banaan dan in plakjes en vries deze in. Ze kunnen bevroren in een smoothie en als je er pannenkoekjes of deze overheerlijke cake van wil maken laat je ze even ontdooien om ze daarna te verwerken.

Baktip

Bananen en noten zijn een mooie combinatie, het zacht-zoete van de bananen past perfect bij het knapperige van de gebakken walnoten. Bak deze cake in een springvorm of een vierkant bakblik want het deeg is te zwaar voor in een cakevorm, het wordt dan een kleffe boel. Dit komt door het vocht van de bananen. Doe je het deeg in een lage bakvorm dan heb je hier een heel stuk minder last van en wordt het gebak lekker luchtig.

Bananencake met walnoten

Voor een springvorm van ongeveer 22 cm of een klein vierkant bakblik.

  • 75 gram suiker
  • 120 gram boter
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 120 gram melk
  • 2 grote of 3 kleine rijpe bananen
  • 150 gram walnoten
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 theelepel kaneel

Weeg eerst alle ingrediënten af en zorg dat deze op kamer temperatuur zijn. Meng de bruine suiker met de kaneel. Hak de walnoten grof. Verwarm de oven voor op 175 graden en smeer je bakblik in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Klop de boter met de suiker, zout en vanillesuiker luchtig. Klop er een voor een de eieren door. Zeef de bloem met de bakpoeder boven het botermengsel en schep dit er luchtig doorheen. Schep nu voorzichtig de melk erdoorheen. Neem ongeveer 2/3 van je bananen en prak deze en schep ook die er doorheen. Doe de helft van het beslag in de vorm en bestrooi dit met de helft van je kaneelsuiker.

Snij de rest van de banaan in plakjes en verdeel er de helft van over de bruine suiker. Doe er nu de rest van het beslag overheen en verdeel er de overgebleven plakjes banaan over. Strooi de walnoten erover en als laatste de rest van de kaneelsuiker. Bak dit ongeveer 40 minuten tot de cake gaar is. Dit kun je testen door er een houten satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit dan is de cake gaar. Laat de cake ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen. Snij de randen los en draai de cake voorzichtig op een plank of bord om. Haal het bakpapier van de onderkant en draai de cake op een rooster waarop een nieuw stuk bakpapier ligt. De bananencake met walnoten is lauw warm het lekkerst. Maar ook koud is deze niet te versmaden.

Serveer deze bananencake met walnoten ook eens als dessert: een klein stukje warme bananencake met een bolletje ijs.

bananencake met walnoten
bananencake met walnoten

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.