Meiraapjes als zoet en exotisch bijgerecht – Dacht jij dat knolgroenten alleen in de wintermaanden thuishoren? Vergeet het maar. Meiraapjes horen in het voorjaar en worden dan ook niet voor niets MEIraapjes genoemd. Meiraapjes of ook wel meiknolletje genoemd zijn kleine knolletjes die je door hun vrolijk kleurtjes gelijk in de lentestemming brengen, wit met een vrolijke lichtpaarse kraag. De smaak doet wel denken aan radijs, toch is een meiknolletje wat zachter en milder van smaak en laat zich het best omschrijven als zoet maar hartig tegelijk.
Dit recept met meiraapjes is zo simpel maar geeft zo’n lekker resultaat dat het ongetwijfeld vaker op tafel zal verschijnen, eens geen aardappeltjes bij de maaltijd maar deze heerlijke geroosterde groenten, gesneden in blokjes en overgoten met een soort glazuur gemaakt van boter en kruiden.
De kardemom die zijn exotische geur en smaak afgeeft, het zoete van maple syrup in combinatie met de geroosterde raapjes maakt dit tot een overheerlijk bijgerecht.
Meiraap, een mooi gekleurd lente knolletje
Meiraap een mooi wit lente knolletje met een paarsachtige kraag. Met zijn pittig, zoete maar frisse smaak biedt meiraap veel mogelijkheden.
Meiraapjes als zoet en exotisch bijgerecht
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 meiraapjes
- 3 el olie
- 1 tl (zee)zout
- 30 gram ongezouten boter
- 3 el maple syrup
- 1/4 tl vanille extract
- snuf rode peper vlokken
- 1/4 tl koriander
- 1/4 tl kardamom
- 1 tl sap van een limoen
- wat fijn gesneden platte peterselie ( decoratie )
Bereidingswijze van dit recept
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Schil de knolletjes met een dunschiller en snijd ze in blokjes, probeer in verband met evenredige garing gelijke grote van de blokjes aan te houden. Doe de blokjes in een kom en meng ze met de olie en het zout. Meng goed door elkaar zodat de blokjes allemaal bekleed zijn met de olie.
Leg de blokjes in een braadslee of eventueel een vierkant bakblik en bak ze in de oven voor 20 minuten. Schep de blokjes na 20 minuten even om en bak ze verder tot ze gaar en lekker bruin gekleurd zijn.
Terwijl de blokjes in de oven liggen maak je alvast het glazuur. Doe hiervoor de boter in een kleine sauspan en verwarm op een laag vuur. Roer er zachtjes de maple syrup, de vanille en de rode peper vlokken doorheen. Als laatste voeg je de koriander en de kardamom toe. Als de saus goed verwarmt is neem je hem van het vuur.
Doe de geroosterde meiraapjes in een kom en verhit indien nodig de saus nog even lichtjes en roer er de limoensap doorheen. Schenk de saus nu over de blokjes en meng het geheel voorzichtig met elkaar. Schep de meiraapjes nu in een schaal en decoreer met de peterselie.
Je kunt dit gerecht eventueel al een dag van te voren maken, om het opnieuw warm te maken doe je de blokjes (zonder de peterselie) in een antiaanbakpan en verwamt het lichtjes op een laag vuurtje. Wel af en toe voorzichtig even omscheppen. Verdeel de peterselie erover op het moment dat je het gaat serveren.
Tafel lekker !!