• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, december 11, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Botersaus

door Redactie
in Recepten, Saus
1
20
Botersaus

Botersaus, dat kreeg ik altijd al van mijn oma. Een heerlijke klassieker op basis van boter, die je ook vandaag nog prima kunt serveren bij bijvoorbeeld asperges.

Serveren bij

Vis en groente. Erg lekker bij asperges.

Variatie

Vervang de bouillon eventueel door het kookvocht van het gerecht dat je maakt.

botersauzen

Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren

Het basisrecept voor botersauzen. Een van de velen die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.

 

Botersaus

Porties: 250 ml
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 60 gram boter
  • 15 gram bloem
  • 250 ml bouillon
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Smelt 15 gram boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Laat de saus al roerend 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer van het vuur af de resterende boter met kleine stukjes tegelijk door de saus. Breng de botersaus op smaak met zout en peper.

DeelPin1993TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

entrecote als braadstuk
Vleesgerechten

Entrecote als braadstuk

kaasfondue
Hoofdgerecht

Texelse kaasfondue; de smaak van Texel

Meringue rol met pecannoten
Gebak

Meringue rol met pecannoten | Slechts 5 ingrediënten!

Bruine bonen met Zeeuws spek
Hoofdgerecht

Bruine bonen met Zeeuws spek

Gestoofde kip in een fruitige saus
Recepten

Gestoofde kip in een fruitige saus met amber bier

bonne femme
Hoofdgerecht

Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

kerstster
Bakken

De kerstster een bijzonder variatie op de kerststol

Reacties 20

  1. Tamara says:
    1 jaar geleden

    Het ziet er heel duidelijk en interessant uit.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Dank je Tamara voor het compliment. We inspireren graag.

      Beantwoorden
  2. Astrid says:
    2 jaar geleden

    Ik maak al heel mijn leven de botersaus op deze manier, maar tegenwoordig gebruik ik een groentebouillon tablet en ik voeg er een theelepel mosterd bij. Dat kleine beetje zuur is erg lekker vind ik..
    lekker bij asperges maar ook bij vis.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuk hoe zo’n recept door de tijd heen verandert Astrid ?

      Beantwoorden
  3. Gerda says:
    2 jaar geleden

    Wie eet er nu Asperges uit een pot of blik…?
    Verse Asperges zijn super lekker en makkelijk klaar te maken…
    Ik kook vooraf de schil, haal de schillen uit de pot en kook in hetzelfde water de Asperges gaar…
    Daar dan dat super lekkere Botersausje erbij en je hebt een echt feestmaaltje…
    Ik gebruik voor de saus vaak ook half melk en half asperge kookvocht, kwestie van de aspergesmaak te bewaren.
    Groeten uit België.

    Beantwoorden
  4. Truus says:
    6 jaar geleden

    Vandaag voor het eerst gemaakt, asperges kwamen uit pot maar het sausje kwam van hier. Receptje bewaard want wij hebben er van genoten en daar kan een pakje nie tegen op. Bedankt voor het delen.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Dankjewel Truus, bewaar het recept maar goed tot de verse asperges er weer zijn volgend jaar ?

      Beantwoorden
  5. Bob says:
    6 jaar geleden

    Mooie saus maar weet iemand de koolhydraten. Mijn meisie heeft diabetus….

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Geen idee Bob, dat laten we aan een voedingsdeskundige over. Wij kiezen gewoon voor smaak. En uiteraard geldt dat je bepaalde ingrediënten of gerechten met mate moet consumeren.

      Beantwoorden
    • Desiree says:
      6 jaar geleden

      Hou Bob,
      Ik heb zelf ook diabetes en moet dus ook van heel veel voedingsmiddelen uitrekenen hoeveel KH er in zitten. Niet leuk maar wel noodzakelijk. Ik gebruik daarvoor meestal de app “fat secret” ( daar is ook een web-versie van). Belachelijke naam, ik weet het, vooral als je deze app niet gebruikt om calorieën maar koolhydraten te berekenen, maar daar kan ik dus ook niets aan doen.
      Volgens deze app bevat deze botersaus in totaal tussen de 27 en 28 gram KH, je vriendin moet dus zelf even bepalen (wegen) hoeveel ze er van neemt en de KH naar haar portiegrootte omrekenen.

      Beantwoorden
      • Lekker Tafelen says:
        6 jaar geleden

        Dank voor de tip Desiree, wat leuk dat je meedenkt!

        Beantwoorden
    • RInr says:
      2 jaar geleden

      Beste Bob
      zelf ben ik ook een diabeet patiênt en het zou geweten moeten zijn hoeveel gram bloem zoveel koolhydraten bevatten. Zoals elke diabeet zou moeten weten is hier ook een app voor genaamd sweet bee , hier kan je alles in terug vinden hoeveel koolhydraten wat bevat .

      de saus zelf zal geen invloed hebben op haar suiker spiegel met dat dit zo’n kleine hoeveelheid is.

      mvg Rin

      Beantwoorden
    • kitty wal says:
      9 maanden geleden

      als je meisie kha eet mag ze dit gewoon lekker eten hoor

      Beantwoorden
  6. Henny Bindels says:
    10 jaar geleden

    Botersaus maken met melk, zout en peper. Bak Champignons apart.doe bij de saus,roer er creme freche doorheen en een scheut cognac naar behoefte,lekker bij varkensvlees.

    Beantwoorden
  7. Eefje says:
    11 jaar geleden

    Vanavond heb ik voor het eerst botersaus gemaakt, een recept met boter.bloem. en water.. en inderdaad het was erg waterig en flauw. Volgende keer dus met boullion! Met melk, dan wordt het weer een ‘gewone’ basissaus denk ik..

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      11 jaar geleden

      Leuk dat je het deelt. Probeer het zeker eens met bouillon, dat is echt voortreffelijk Eefje!

      Beantwoorden
  8. Lekker Tafelen says:
    11 jaar geleden

    Herkenbaar Xandra, bij mij zou ie gewoon de vuilnisbak in gaan. Maar we komen van de week nog even terug op de basis van deze saus. Beloofd!

    Beantwoorden
  9. Xandra (lekker tafelen) says:
    11 jaar geleden

    Van de week over de asperges gebruikt. Manlief heeft gesmikkeld. Hij was toch weer zo eigenwijs geweest om een zakje saus te kopen. Tja … Hoe kom ik daar nu van af? Van het zakje instant bedoel ik natuurlijk .. hihi … Het blijft waarschijnlijk jaren achterin de kast liggen 😉

    Je moet even geduld hebben en goed roeren, wanneer je denk dit wordt niks, nog een beetje vocht erbij, blijven roeren … een wonderbaarlijk iets gebeurt … je hebt ineens een mooie en lekkere saus!

    Beantwoorden
  10. g says:
    11 jaar geleden

    botersaus is inderdaad heel erg lekker.
    maar het is een geduld receptje,vind ik.
    maar dan heb je daarna een heerlijke saus.
    vaak lukt het niet,en dan weer wel.
    dan ben je heel erg trots.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      11 jaar geleden

      De botersaus is goed te maken! Is ook erg lekker over aardappelen. Vervang bouillon door melk! De basis is een roux, dat is niet moeilijk maar moet je even oefenen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krab
Specials

Krab; een bijzondere delicatesse!

Heb je wel eens verse krab gegeten? Een krabcocktail of een salade met verse krab is heerlijk. Echt anders dan krabvlees uit blik!

Check het recept of lees de info
Oud Hollandse broodjes Broodje Bal Gehakt

Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie

Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Recept in de picture

entrecote als braadstuk
Vleesgerechten

Entrecote als braadstuk

Een entrecote als braadstuk is de ideale oplossing voor een etentje met meerdere personen. Trancheer het vlees aan tafel.

Check het recept of lees de info
kaasfondue

Texelse kaasfondue; de smaak van Texel

Meringue rol met pecannoten

Meringue rol met pecannoten | Slechts 5 ingrediënten!

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Ton Stoffels op Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie
  • C.C.L.M. Geurts-Huijbers op Pannenkoek met groenten en kaas
  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen