Botersaus, dat kreeg ik altijd al van mijn oma. Een heerlijke klassieker op basis van boter, die je ook vandaag nog prima kunt serveren bij bijvoorbeeld asperges.
Serveren bij
Vis en groente. Erg lekker bij asperges.
Variatie
Vervang de bouillon eventueel door het kookvocht van het gerecht dat je maakt.
Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren
Basisrecepten voor botersauzen. Een van de vele die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.
Botersaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 60 gram boter
- 15 gram bloem
- 250 ml bouillon
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Smelt 15 gram boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Laat de saus al roerend 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer van het vuur af de resterende boter met kleine stukjes tegelijk door de saus. Breng de botersaus op smaak met zout en peper.
Het ziet er heel duidelijk en interessant uit.
Dank je Tamara voor het compliment. We inspireren graag.
Ik maak al heel mijn leven de botersaus op deze manier, maar tegenwoordig gebruik ik een groentebouillon tablet en ik voeg er een theelepel mosterd bij. Dat kleine beetje zuur is erg lekker vind ik..
lekker bij asperges maar ook bij vis.
Leuk hoe zo’n recept door de tijd heen verandert Astrid ?
Wie eet er nu Asperges uit een pot of blik…?
Verse Asperges zijn super lekker en makkelijk klaar te maken…
Ik kook vooraf de schil, haal de schillen uit de pot en kook in hetzelfde water de Asperges gaar…
Daar dan dat super lekkere Botersausje erbij en je hebt een echt feestmaaltje…
Ik gebruik voor de saus vaak ook half melk en half asperge kookvocht, kwestie van de aspergesmaak te bewaren.
Groeten uit België.
Vandaag voor het eerst gemaakt, asperges kwamen uit pot maar het sausje kwam van hier. Receptje bewaard want wij hebben er van genoten en daar kan een pakje nie tegen op. Bedankt voor het delen.
Dankjewel Truus, bewaar het recept maar goed tot de verse asperges er weer zijn volgend jaar ?
Mooie saus maar weet iemand de koolhydraten. Mijn meisie heeft diabetus….
Geen idee Bob, dat laten we aan een voedingsdeskundige over. Wij kiezen gewoon voor smaak. En uiteraard geldt dat je bepaalde ingrediënten of gerechten met mate moet consumeren.
Hou Bob,
Ik heb zelf ook diabetes en moet dus ook van heel veel voedingsmiddelen uitrekenen hoeveel KH er in zitten. Niet leuk maar wel noodzakelijk. Ik gebruik daarvoor meestal de app “fat secret” ( daar is ook een web-versie van). Belachelijke naam, ik weet het, vooral als je deze app niet gebruikt om calorieën maar koolhydraten te berekenen, maar daar kan ik dus ook niets aan doen.
Volgens deze app bevat deze botersaus in totaal tussen de 27 en 28 gram KH, je vriendin moet dus zelf even bepalen (wegen) hoeveel ze er van neemt en de KH naar haar portiegrootte omrekenen.
Dank voor de tip Desiree, wat leuk dat je meedenkt!
Beste Bob
zelf ben ik ook een diabeet patiênt en het zou geweten moeten zijn hoeveel gram bloem zoveel koolhydraten bevatten. Zoals elke diabeet zou moeten weten is hier ook een app voor genaamd sweet bee , hier kan je alles in terug vinden hoeveel koolhydraten wat bevat .
de saus zelf zal geen invloed hebben op haar suiker spiegel met dat dit zo’n kleine hoeveelheid is.
mvg Rin
als je meisie kha eet mag ze dit gewoon lekker eten hoor
Botersaus maken met melk, zout en peper. Bak Champignons apart.doe bij de saus,roer er creme freche doorheen en een scheut cognac naar behoefte,lekker bij varkensvlees.
Vanavond heb ik voor het eerst botersaus gemaakt, een recept met boter.bloem. en water.. en inderdaad het was erg waterig en flauw. Volgende keer dus met boullion! Met melk, dan wordt het weer een ‘gewone’ basissaus denk ik..
Leuk dat je het deelt. Probeer het zeker eens met bouillon, dat is echt voortreffelijk Eefje!
Herkenbaar Xandra, bij mij zou ie gewoon de vuilnisbak in gaan. Maar we komen van de week nog even terug op de basis van deze saus. Beloofd!
Van de week over de asperges gebruikt. Manlief heeft gesmikkeld. Hij was toch weer zo eigenwijs geweest om een zakje saus te kopen. Tja … Hoe kom ik daar nu van af? Van het zakje instant bedoel ik natuurlijk .. hihi … Het blijft waarschijnlijk jaren achterin de kast liggen 😉
Je moet even geduld hebben en goed roeren, wanneer je denk dit wordt niks, nog een beetje vocht erbij, blijven roeren … een wonderbaarlijk iets gebeurt … je hebt ineens een mooie en lekkere saus!
botersaus is inderdaad heel erg lekker.
maar het is een geduld receptje,vind ik.
maar dan heb je daarna een heerlijke saus.
vaak lukt het niet,en dan weer wel.
dan ben je heel erg trots.
De botersaus is goed te maken! Is ook erg lekker over aardappelen. Vervang bouillon door melk! De basis is een roux, dat is niet moeilijk maar moet je even oefenen.