Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Botersaus

13 78.532

Botersaus, dat kreeg ik altijd al van mijn oma. Een heerlijke klassieker die je ook vandaag nog prima kunt serveren bij bijvoorbeeld asperges.

 • 125 gram boter
 • 35 gram bloem
 • 5 deciliter bouillon
 • zout en peper

Smelt 35 gram boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Laat de saus al roerend 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer van het vuur af de resterende boter met kleine stukjes tegelijk door de saus. Breng de botersaus op smaak met zout en peper.

Serveren bij

Vis en groente. Erg lekker bij asperges.

Variatie

Vervang de bouillon eventueel door het kookvocht van het gerecht dat je maakt.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 Reacties
 1. Truus zegt

  Vandaag voor het eerst gemaakt, asperges kwamen uit pot maar het sausje kwam van hier. Receptje bewaard want wij hebben er van genoten en daar kan een pakje nie tegen op. Bedankt voor het delen.

  1. Lekker Tafelen zegt

   Dankjewel Truus, bewaar het recept maar goed tot de verse asperges er weer zijn volgend jaar ?

 2. Bob zegt

  Mooie saus maar weet iemand de koolhydraten. Mijn meisie heeft diabetus….

  1. Lekker Tafelen zegt

   Geen idee Bob, dat laten we aan een voedingsdeskundige over. Wij kiezen gewoon voor smaak. En uiteraard geldt dat je bepaalde ingrediënten of gerechten met mate moet consumeren.

  2. Desiree zegt

   Hou Bob,
   Ik heb zelf ook diabetes en moet dus ook van heel veel voedingsmiddelen uitrekenen hoeveel KH er in zitten. Niet leuk maar wel noodzakelijk. Ik gebruik daarvoor meestal de app “fat secret” ( daar is ook een web-versie van). Belachelijke naam, ik weet het, vooral als je deze app niet gebruikt om calorieën maar koolhydraten te berekenen, maar daar kan ik dus ook niets aan doen.
   Volgens deze app bevat deze botersaus in totaal tussen de 27 en 28 gram KH, je vriendin moet dus zelf even bepalen (wegen) hoeveel ze er van neemt en de KH naar haar portiegrootte omrekenen.

   1. Lekker Tafelen zegt

    Dank voor de tip Desiree, wat leuk dat je meedenkt!

 3. Henny Bindels zegt

  Botersaus maken met melk, zout en peper. Bak Champignons apart.doe bij de saus,roer er creme freche doorheen en een scheut cognac naar behoefte,lekker bij varkensvlees.

 4. Eefje zegt

  Vanavond heb ik voor het eerst botersaus gemaakt, een recept met boter.bloem. en water.. en inderdaad het was erg waterig en flauw. Volgende keer dus met boullion! Met melk, dan wordt het weer een ‘gewone’ basissaus denk ik..

  1. Lekker Tafelen zegt

   Leuk dat je het deelt. Probeer het zeker eens met bouillon, dat is echt voortreffelijk Eefje!

 5. Lekker Tafelen zegt

  Herkenbaar Xandra, bij mij zou ie gewoon de vuilnisbak in gaan. Maar we komen van de week nog even terug op de basis van deze saus. Beloofd!

 6. Xandra (lekker tafelen) zegt

  Van de week over de asperges gebruikt. Manlief heeft gesmikkeld. Hij was toch weer zo eigenwijs geweest om een zakje saus te kopen. Tja … Hoe kom ik daar nu van af? Van het zakje instant bedoel ik natuurlijk .. hihi … Het blijft waarschijnlijk jaren achterin de kast liggen 😉

  Je moet even geduld hebben en goed roeren, wanneer je denk dit wordt niks, nog een beetje vocht erbij, blijven roeren … een wonderbaarlijk iets gebeurt … je hebt ineens een mooie en lekkere saus!

 7. g zegt

  botersaus is inderdaad heel erg lekker.
  maar het is een geduld receptje,vind ik.
  maar dan heb je daarna een heerlijke saus.
  vaak lukt het niet,en dan weer wel.
  dan ben je heel erg trots.

  1. Lekker Tafelen zegt

   De botersaus is goed te maken! Is ook erg lekker over aardappelen. Vervang bouillon door melk! De basis is een roux, dat is niet moeilijk maar moet je even oefenen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer