• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren

door Connie Derks
in Specials
0
2
botersauzen

Botersauzen – botersaus is een van de vele basisrecepten die je echt moet kennen.

Het begint bij de basis

Koken wordt zo veel makkelijker en ook leuker als je goede basisrecepten hebt. Een van de vele basisrecepten zijn de botersauzen. Deze vormen je gerecht of maken net dat verschil. Bechamelsaus is een van de makkelijkste en meest bekende. Deze is voor zoveel doeleinde te gebruiken dat je die echt onder de knie moet hebben. Lukt deze goed, ga dan voor iets meer luxe en maak ook de boter, Bearnaise en Hollandaise saus eens.

Goede ingredienten maken zeker bij basisrecepten echt het verschil

Roomboter

Roomboter; Puur voor het beste resultaat

Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.

Boter maar wel de echte

Als je een botersaus maakt moet je geen margarine nemen, de smaak van een saus met boter is zo veel voller en lekkerder dan met margarine. Ook kan margarine een bepaald filmlaagje in je mond achterlaten wat als vet en niet lekker wordt ervaren. Zeker als je de rijke sauzen zoals botersaus, bearnaise of hollandaise maakt moet je roomboter nemen. Een bechamelsaus is iets vergevingsgezinder, vooral omdat daar vaak nog veel andere ingrediënten aan toegevoegd worden. Denk aan hierbij aan gebonden soep, de saus voor een lasagne, een ragout of die zalige zelfgemaakte kroketten. Maar dan nog als je gaat voor een echt lekker eindresultaat doe het dan goed, de smaak van roomboter maakt in botersauzen echt een groot verschil.

Tip van de chef

Laat boter smelten, bijvoorbeeld 100 gram, en voeg daar dezelfde hoeveelheid bloem aan toe. Laat dit samen garen tot het een laagje op de bodem achter laat. Doe het in een afsluitbaar bakje en laat afkoelen. Je kunt dit in de koelkast tot 2 weken bewaren. Het wordt keihard, maar door kleine stukjes aan een soep of saus toe te voegen kun je deze makkelijk tot gewenste dikte binden zonder dat je eerst een roux moet maken. Ook is de kans op klontjes vrij klein op deze manier. Wel even goed roeren en door laten koken natuurlijk. Zo heb je altijd een makkelijke basis voor je saus klaar staan.

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Boter, bloem, melk, room. Zijn dat basisingrediënten in je keuken? Daarmee maak je deze eenvoudige roomsaus. Een upgrade voor veel gerechten.

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

bearnaisesaus
Saus

Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken

De bearnaisesaus is eenvoudig zelf te maken maar wordt vaak vermeden omdat deze zou gaan schiften. Met dit recept gaat je dat niet overkomen.

Botersaus
Recepten

Botersaus

De ouderwets lekkere botersaus van je oma. Serveer deze rijke saus bij groenten, maar ook bij vis. Voortaan zelf een botersaus maken dus!

Tags: Zuivel
DeelPin32Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Garnalen
Specials

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake
Specials

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip
Specials

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Broccoli uit de wok op 3 manieren
Specials

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Krieltjes op een stokje
Bijgerecht

Krieltjes op een stokje

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Rondvis
Specials

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Reacties 2

  1. Gerda says:
    5 maanden geleden

    Al uw sausjes zijn overheerlijk….
    Super bedankt daarvoor. !!!
    Met groeten uit België

    Beantwoorden
    • Connie says:
      5 maanden geleden

      Dank je wel Gerda, graag gedaan.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Ovenschotel

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn is zo'n heerlijk familiegerecht of de schotel die je op tafel zet als je eters krijgt.

Check het recept of lees de info
Pittige aardappelsalade

Pittige aardappelsalade

Eenvoudige Griekse salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Handige kooktips

vis pocheren
Kookschool

Vis pocheren; makkelijker dan je denkt

Best vreemd dat we niet vaker vis pocheren, dit heeft namelijk veel voordelen! Het is smaakvol verantwoord en makkelijker dan je denkt.

Check het recept of lees de info
Tête de Moine

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen