Botersauzen – Botersaus is een van de recepten die je echt moet kennen. En natuurlijk krijg je de recepten van de klassieke botersauzen erbij.
Botersauzen; alles begint bij de basis
Koken wordt zo veel makkelijker, en ook leuker, als je goede basisrecepten hebt. Enkele van die recepten zijn de botersauzen. Dit soort sauzen vormen je gerecht of maken net het verschil. Bechamelsaus is een van de makkelijkste en bekendste. Die is voor zoveel doeleinden te gebruiken dat je die echt onder de knie moet hebben. Lukt de bechamelsaus goed, ga dan voor iets meer luxe en maak ook de boter, de Bearnaise en de Hollandaise saus eens.
Goede ingredienten maken, zeker bij basisrecepten, echt het verschil
Boter, maar wel de echte
Als je een botersaus maakt, kun je beter geen margarine nemen. De smaak van een saus met boter is zo veel voller en lekkerder dan met margarine. Ook kan margarine een bepaald filmlaagje in je mond achterlaten, dat als vet en niet lekker wordt ervaren. Zeker als je de rijke sauzen, zoals botersaus, Bearnaise of Hollandaise maakt, kun je echt beter roomboter nemen. Een bechamelsaus is iets vergevingsgezinder, vooral omdat daar vaak nog veel andere ingrediënten aan toegevoegd worden. Denk aan hierbij aan recepten als gebonden soep, de saus voor een lasagne, een ragout of die zalige zelfgemaakte kroketten. Maar dan nog, als je gaat voor een echt lekker eindresultaat van je recepten, doe het dan goed. De smaak van roomboter maakt in botersauzen echt een groot verschil.
Tip van de chef
Laat boter smelten, bijvoorbeeld 100 gram, en voeg daar dezelfde hoeveelheid bloem aan toe. Laat dit samen garen tot het een laagje op de bodem achterlaat. Doe het in een afsluitbaar bakje en laat het afkoelen. Je kunt dit in de koelkast tot 2 weken bewaren. Het wordt erg hard, maar door kleine stukjes aan een soep of saus, niet alleen botersauzen, toe te voegen, kun je die makkelijk tot gewenste dikte binden, zonder dat je eerst een roux moet maken. Ook is de kans op klontjes vrij klein op die manier. Wel even goed roeren en door laten koken natuurlijk. Zo heb je altijd een makkelijke basis voor een saus klaarstaan.
Hollandaisesaus
De klassieke Hollandaisesaus is weer helemaal terug van weggeweest. Ingewikkeld om te maken? Nee! Met de foto-instructies lukt het jou ook!
Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken
De bearnaisesaus is eenvoudig zelf te maken maar wordt vaak vermeden omdat deze zou gaan schiften. Met dit recept gaat je dat niet overkomen.
Botersaus; ouderwets lekker!
Met slechts drie ingrediënten maak je een ouderwets lekkere botersaus. Zalig bij asperges en andere groenten, maar ook bij een stukje vis.
Roomsaus of bechamelsaus
Boter, bloem, melk, room. Zijn dat basisingrediënten in je keuken? Daarmee maak je deze eenvoudige roomsaus. Een upgrade voor veel gerechten.
Roomboter; puur voor het beste resultaat
Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.
Al uw sausjes zijn overheerlijk….
Super bedankt daarvoor. !!!
Met groeten uit België
Dank je wel Gerda, graag gedaan.