Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Botersauzen; deze recepten moet je uit je hoofd leren

Bechamelsaus is een van de makkelijkste en bekendste

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
1
botersauzen

Botersauzen – Botersaus is een van de recepten die je echt moet kennen. En natuurlijk krijg je de recepten van de klassieke botersauzen erbij.

Botersauzen; alles begint bij de basis

Koken wordt zo veel makkelijker, en ook leuker, als je goede basisrecepten hebt. Enkele van die recepten zijn de botersauzen. Dit soort sauzen vormen je gerecht of maken net het verschil. Bechamelsaus is een van de makkelijkste en bekendste. Die is voor zoveel doeleinden te gebruiken dat je die echt onder de knie moet hebben. Lukt de bechamelsaus goed, ga dan voor iets meer luxe en maak ook de boter, de Bearnaise en de Hollandaise saus eens.

Goede ingredienten maken, zeker bij basisrecepten, echt het verschil

Boter, maar wel de echte

Als je een botersaus maakt, kun je beter geen margarine nemen. De smaak van een saus met boter is zo veel voller en lekkerder dan met margarine. Ook kan margarine een bepaald filmlaagje in je mond achterlaten, dat als vet en niet lekker wordt ervaren. Zeker als je de rijke sauzen, zoals botersaus, Bearnaise of Hollandaise maakt, kun je echt beter roomboter nemen. Een bechamelsaus is iets vergevingsgezinder, vooral omdat daar vaak nog veel andere ingrediënten aan toegevoegd worden. Denk aan hierbij aan recepten als gebonden soep, de saus voor een lasagne, een ragout of die zalige zelfgemaakte kroketten. Maar dan nog, als je gaat voor een echt lekker eindresultaat van je recepten, doe het dan goed. De smaak van roomboter maakt in botersauzen echt een groot verschil.

Tip van de chef  

Laat boter smelten, bijvoorbeeld 100 gram, en voeg daar dezelfde hoeveelheid bloem aan toe. Laat dit samen garen tot het een laagje op de bodem achterlaat. Doe het in een afsluitbaar bakje en laat het afkoelen. Je kunt dit in de koelkast tot 2 weken bewaren. Het wordt erg hard, maar door kleine stukjes aan een soep of saus, niet alleen botersauzen, toe te voegen, kun je die makkelijk tot gewenste dikte binden, zonder dat je eerst een roux moet maken. Ook is de kans op klontjes vrij klein op die manier. Wel even goed roeren en door laten koken natuurlijk. Zo heb je altijd een makkelijke basis voor een saus klaarstaan.

botersaus
Saus

Botersaus met roomboter; in 10 minuten klaar en ouderwets lekker!

Deze klassieke botersaus met roomboter en bouillon is in tien minuten klaar en maakt elk groente- of visgerecht een stuk lekkerder.

Roomsaus of bechamelsaus
Saus

Roomsaus of bechamelsaus

Boter, bloem, melk, room. Zijn dat basisingrediënten in je keuken? Daarmee maak je deze eenvoudige roomsaus. Een upgrade voor veel gerechten.

Hollandaisesaus
Kookschool

Hollandaisesaus

De klassieke Hollandaisesaus is weer helemaal terug van weggeweest. Ingewikkeld om te maken? Nee! Met de foto-instructies lukt het jou ook!

bearnaisesaus
Saus

Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken

De bearnaisesaus is eenvoudig zelf te maken maar wordt vaak vermeden omdat deze zou gaan schiften. Met dit recept gaat je dat niet overkomen.

Roomboter

Roomboter; puur voor het beste resultaat

Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.

Tags: Zuivel
DeelPin68TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

tiramisu
Specials

Tiramisu recepten die je zelf wilt maken

Reacties 3

  1. Gerda says:
    3 jaar geleden

    Al uw sausjes zijn overheerlijk….
    Super bedankt daarvoor. !!!
    Met groeten uit België

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Dank je wel Gerda, graag gedaan.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!