Botersauzen – botersaus is een van de vele basisrecepten die je echt moet kennen.
Het begint bij de basis
Koken wordt zo veel makkelijker en ook leuker als je goede basisrecepten hebt. Een van de vele basisrecepten zijn de botersauzen. Deze vormen je gerecht of maken net dat verschil. Bechamelsaus is een van de makkelijkste en bekendste. Deze is voor zoveel doeleinde te gebruiken dat je die echt onder de knie moet hebben. Lukt deze goed, ga dan voor iets meer luxe en maak ook de boter, Bearnaise en Hollandaise saus eens.
Goede ingredienten maken zeker bij basisrecepten echt het verschil
Roomboter; Puur voor het beste resultaat
Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.
Boter maar wel de echte
Als je een botersaus maakt moet je geen margarine nemen, de smaak van een saus met boter is zo veel voller en lekkerder dan met margarine. Ook kan margarine een bepaald filmlaagje in je mond achterlaten wat als vet en niet lekker wordt ervaren. Zeker als je de rijke sauzen zoals botersaus, bearnaise of hollandaise maakt moet je roomboter nemen. Een bechamelsaus is iets vergevingsgezinder, vooral omdat daar vaak nog veel andere ingrediënten aan toegevoegd worden. Denk aan hierbij aan gebonden soep, de saus voor een lasagne, een ragout of die zalige zelfgemaakte kroketten. Maar dan nog als je gaat voor een echt lekker eindresultaat, doe het dan goed, de smaak van roomboter maakt in botersauzen echt een groot verschil.
Tip van de chef
Laat boter smelten, bijvoorbeeld 100 gram, en voeg daar dezelfde hoeveelheid bloem aan toe. Laat dit samen garen tot het een laagje op de bodem achter laat. Doe het in een afsluitbaar bakje en laat afkoelen. Je kunt dit in de koelkast tot 2 weken bewaren. Het wordt keihard, maar door kleine stukjes aan een soep of saus toe te voegen kun je deze makkelijk tot gewenste dikte binden zonder dat je eerst een roux moet maken. Ook is de kans op klontjes vrij klein op deze manier. Wel even goed roeren en door laten koken natuurlijk. Zo heb je altijd een makkelijke basis voor je saus klaar staan.
Roomsaus of Bechamelsaus
Boter, bloem, melk, room. Zijn dat basisingrediënten in je keuken? Daarmee maak je deze eenvoudige roomsaus. Een upgrade voor veel gerechten.
Hollandaise saus ( met foto-instructie )
De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!
Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken
De bearnaisesaus is eenvoudig zelf te maken maar wordt vaak vermeden omdat deze zou gaan schiften. Met dit recept gaat je dat niet overkomen.
Botersaus
De ouderwets lekkere botersaus van je oma. Serveer deze rijke saus bij groenten, maar ook bij vis. Voortaan zelf een botersaus maken dus!
Al uw sausjes zijn overheerlijk….
Super bedankt daarvoor. !!!
Met groeten uit België
Dank je wel Gerda, graag gedaan.