Burgers van groene kool en aardappel – Savooiekool, ook wel groene kool genoemd, is helaas niet heel makkelijk verkrijgbaar. In ieder geval niet in de supermarkt. Ga langs bij je groenteboer, de markt of de natuurvoedingswinkel en je zult de kool waarschijnlijk wel aantreffen. En als je er dan één te pakken hebt zijn deze burgers van savooiekool (groene kool) en aardappel echt een goed idee.
Een vegetarische burger waarin je zowel savooiekool als aardappelen verwerkt. Groenten en aardappelen in één. Deze combinatie doet het daarom bij kinderen ook altijd erg goed. Deze burgers van savooiekool en aardappel zijn lekker in combinatie met bijvoorbeeld gebakken zalm of een gehaktbal. Of juist in combinatie met een frisse salade als je helemaal vegetarisch wilt eten.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Burgers van groene kool en aardappel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 savooiekool / groene kool
- 500 gram kruimige aardappelen
- 1 ui
- 1 knoflookteentje
- 100 gram geraspte komijnekaas
- 2 theelepels fijne mosterd
- 1 ei
- 3 eetlepels bloem
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je burgers van groene kool en aardappel:
Schil de aardappels en snijd in grove stukken. Kook ze in 20 minuten gaar en giet ze dan af. Zet een ruime pan met water en een snufje zout op het vuur en breng aan de kook. Snijd de savooiekool in hele dunne reepjes. Dat kan ook in de keukenmachine als je die hebt. Blancheer de savooiekool 4 minuten in het kokende water. Giet af in een vergiet.
Rasp de komijnekaas en zet apart. Snipper de ui en de knoflook heel fijn.
Druk of knijp, als de savooiekool is afgekoeld, al het vocht uit de kool totdat er bijna niets meer uitkomt.
Stamp de aardappels tot puree, voeg de uitgelekte / uitgeknepen savooiekool toe. Voeg ook de geraspte kaas, de ui en knoflook, de mosterd en het ei toe. Meng alles goed door elkaar tot je een smeuïg mengsel hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Maak van het mengsel ballen ter grootte van een tennisbal. Druk de ballen zachtjes plat tot je burgers hebt en wentel ze vervolgens door de bloem.
Zet een grote koekenpan met een flinke scheut zonnebloemolie op middelhoog vuur. Als de olie goed heet is, doe je de burgers in de pan. Bak de burgers van groene kool en aardappel aan beide zijden in ongeveer 5 minuten per kant goudbruin. Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer dan gelijk.
Tafel lekker !!