Kool – Kolen zijn er in alle soorten, maten en kleuren en smaken. Er zijn zomerkolen en winterkolen, maar de meeste kun je het hele jaar door kopen. Je kunt kool koken, bakken, stoven en rauw eten, dus kool is een superveelzijdige groente. We hebben in ons land een fantastisch assortiment kool ter beschikking en vaak wordt die groente tegen budgetvriendelijke prijzen verkocht. Ook kun je van een exemplaar vaak meer dan één keer eten. Dus dat is een goede reden om de groente, in welke soort dan ook, regelmatig op tafel te zetten.
Kool klaarmaken: koken, (roer)bakken, stomen, rauw
Het klaarmaken van de groente kun je op heel veel verschillende manieren doen. Traditioneel koken is natuurlijk nog steeds een optie. Kook de kool dan alleen niet te lang. Dat veroorzaakt de kenmerkende, door velen als onprettig ervaren, koolgeur. Ook stomen is een manier om kool te garen. Realiseer je alleen dat bijvoorbeeld witte kool van zichzelf niet heel veel smaak heeft, en dat het bij koken en stomen lastiger is om smaakmakers toe te voegen. Stoven in een beetje bouillon of boter is ook een mogelijkheid. Hierbij kun je ook makkelijker een of meerdere smaakmakers toevoegen. Bakken of roerbakken is misschien wel de beste manier om kool te bereiden. Er ontstaat geen koolgeur, de groente is beter verteerbaar en de vitamines blijven beter behouden. Bij het bakken of roerbakken kun je ook makkelijker kruiden of specerijen toevoegen. Kool is ook heel goed te verwerken in ovenschotels. Een eenvoudige manier waarmee je makkelijk scoort. En wat je misschien niet weet, je kunt kool ook rauw eten. Schaaf of snijd het daarvoor heel fijn en combineer hem met andere ingrediënten tot een lekkere salade.
Bakken of roerbakken is misschien wel de beste manier om kool te bereiden. Er ontstaat geen koolgeur, de groente is beter verteerbaar en de vitamines blijven beter behouden.
Kool bewaren
Je hoeft kool niet in de koelkast te bewaren. Het kan wel, ze zijn dan ook wat langer houdbaar, maar in principe is een niet te warme plek als de kelder of de schuur een prima plaats om de groente te bewaren. Heb je een stuk over? Verpak de aangesneden groente dan in plasticfolie en bewaar hem in de koelkast. Je kunt kool ook heel goed invriezen. Daarvoor moet je het dan wel eerst even blancheren. Goed verpakt kun je het een jaar, bij -18 graden, in de vriezer bewaren.
Kool recepten en informatie
Door dat er zoveel soorten kolen zijn, levert dat een schat aan recepten op. Neem er eens een kijkje tussen. Je zult vast dingen tegenkomen waar je misschien zelf nog niet aan dacht.
Zomerse koolsoorten:
Ondanks dat de meeste kolen bekend staan als wintergroente, zijn er ook echte zomerkolen. Denk hierbij aan Chinese kool en spitskool, maar vooral ook aan broccoli en bloemkool. Overigens zijn tegenwoordig de meeste kolen, dus ook de zomerkolen, jaarrond verkrijgbaar.
Bloemkool en broccoli
Waar de naam bloemkool vandaan komt, is wel duidelijk, het lijkt op een grote bloem. De groente is ongekend populair en wordt in Nederland vooral gekookt, en met een (kaas)sausje gegeten. Maar je kunt bloemkool ook roosteren in de oven. En rauw is bloemkool heerlijk als gezonde snack. Behalve de meest bekende bloemkool, en dat is uiteraard de witte, bestaan er ook paarse en groene varianten.
Broccoli is verwant aan bloemkool, en ook heel erg geliefd, maar de smaak is volledig anders. Broccoli is een supergezonde groente, hij zit vol vitamines en er zitten veel voedingsvezels in. Meestal wordt broccoli gekookt gegeten, maar stomen en (roer)bakkken gaat ook prima! Je kunt van een stronk broccoli alles eten. Behalve de groene bloemknoppen kun je de stengel ook eten. Je kunt die in stukjes snijden en stoven, maar ook in een gepureerde soep kun je ze goed verwerken.
Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool
Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.
Verse broccoli; Gezond, maar vooral lekker eten
Heel veel recepten met verse broccoli (gemaakt in eigen keuken), aangevuld met handige tips en weetjes. Ontdek verse broccoli opnieuw!
Chinese kool
Ook die mooie, lichtgroene kool met de bubbelige bladeren is een echte zomerkool. De langwerpige kool komt oorspronkelijk uit het verre Oosten, maar groeit tegenwoordig gewoon in de Nederlandse kassen. Chinese kool is in gewicht veel lichter dan de meeste andere kolen. De kool is ook lichter verteerbaar en heeft een subtiele smaak. Chinese kool kun je roerbakken, maar is ook rauw in een salade heerlijk!
Spitskool
Spitskool is een mooie, spitsvormige (dat verbaast je vast niet) kool. Lichtgroen van kleur en heerlijk zacht van smaak. Door de milde koolsmaak is spitskool heel makkelijk te combineren met andere smaken. Deze koolsoort is ook heel snel gaar, veel sneller dan de meeste andere koolsoorten. Dat betekent dat de kool erg geschikt is om in wokschotels te verwerken. In de Aziatische keuken kun je dan ook prima spitskool gebruiken. Maar ook in een pasta-ovenschotel, of in een salade is spitskool heerlijk. Want ja, je kunt spitskool, heel fijngesneden, ook rauw eten. Als je spitskool gaat eten, koop dan gewoon een hele kool en geen zakje gesneden spitskool. Je kunt een goed verpakte, aangesneden exemplaar best een paar dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. En twee keer spitskool eten is echt geen straf. Kijk maar eens bij de recepten!
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, in de soep, spitskool is lekker!
Check het recept of lees de infoWinterse koolsoorten:
De meeste kolen zijn traditioneel echte wintergroenten, ondanks dat veel koolsoorten tegenwoordig jaarrond verkocht worden. Denk maar aan boerenkool, spruitjes en savooie- of groene kool. Die soorten zul je in de zomer niet zo snel tegenkomen.
Rode kool en witte kool
De prachtig gekleurde rode kool wordt vaak gestoofd gegeten, al dan niet met een appeltje erdoor. Toch kun je met die kleurrijke groente veel meer dan dat. Een winterse salade gemaakt met rode kool is echt heerlijk. Maar wist je dat je het ook kunt fermenteren? Dan ontstaat er rode zuurkool. Dat staat natuurlijk fantastisch in een gerecht. Ook in ovenschotels doet de groente het fantastisch. Dus leef je eens uit met deze heerlijke groente!
Ook met het witte zusje kun je de lekkerste gerechten op tafel toveren. Natuurlijk gefermenteerd als zuurkool. Maar ook de witte soort is heel geschikt in stoofschotels, ovenschotels en salades. Het wordt ook wel gebruikt in de Aziatische keuken, om kimchi van te maken, maar ook in de Indonesische keuken om atjar van te maken.
Rode kool; niet alleen om te stoven met appeltjes
Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.
Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Groene kool en spruitjes
Groene- of savooiekool, dat zijn de prachtige, vaak enorme, donkergroene kolen met de gebubbelde bladeren. Heerlijk om te stoven, te roerbakken of gewoon te koken, maar ook lekker in een risotto. De prachtige bladeren zijn ook heel geschikt om te vullen. Dit is een veelzijdige soort die je misschien even moet zoeken. Want hij ligt niet in iedere supermarkt. Maar bij de groenteboer of op de markt vind je hem ongetwijfeld!
Spruitjes zijn nu niet bepaald ieders favoriete groente. Vooral kinderen vinden de kleine kooltjes vaak een verschrikking. Ook volwassenen, die zich de spruitjesdrama’s die zich vroeger aan de nodige eettafels voordeden nog herinneren, zijn er vaak niet gek op. Toch zou je ze in dat geval toch nog eens moeten proberen. De moderne spruiten zijn lang niet meer zo bitter als ze vroeger waren. En als je ze op de juiste manier bereidt, dan zijn ze eigenlijk gewoon lekker!
Spruitjesrecepten; zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Ontdek ook de flowersprouts
Heb je wel eens gehoord van flowersprouts? Dit is een koolsoort die een paar jaar geleden werd ontwikkeld door spruitjes en boerenkool met elkaar te kruisen. Het is een soort klein kooltje met losse blaadjes. De smaak houdt het ook een beetje tussen boerenkool en spruitjes. Flowersprouts zijn ook heel erg gezond! Lees hieronder alles over flowersprouts!
Flower sprouts, bloemspruitjes met kippengehaktballen
Flower sprouts, een nieuwe en nog veel te onbekende groenten voor de herfst- en wintermaanden. In dit gerecht geserveerd met lekker magere gehaktballetjes van kipgehakt.
Flower sprouts – een vrolijke groente
Geen vergeten groente, maar een gloednieuwe groente! Nu al een hit in de VS en Engeland. Makkelijk en smakelijk.
Zuurkool en boerenkool
Dit zijn traditioneel de ultieme wintergroenten. Zuurkool is witte kool die wordt gefermenteerd om ze langer houdbaar te maken. Vroeger was dat een noodzaak, tegenwoordig gebeurt het ook omdat zuurkool gewoon heel erg lekker is. Veel zuurkool verdwijnt in de traditionele zuurkoolstamppot. Maar eet ook eens zuurkool op een andere manier. Je zult verrast worden!
Ook boerenkool is een echte winterkool. Je zult die kool in de zomer dan ook niet vers aantreffen. Ook boerenkool wordt in Nederland vooral als stamppot gegeten, in tegenstelling tot het buitenland, waar het vooral in salades wordt verwerkt. Maar kijk eens bij de recepten, er kan zoveel meer met boerenkool.
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Kool fermenteren
Fermentatie is een proces waarbij gisten , schimmels en bacteriën ingezet worden om een bepaald voedingsmiddel, bijvoorbeeld zuurkool, te produceren. Fermenteren heeft invloed op de smaak, de geur, het uiterlijk en de zuurgraad van een product.
Het fermenteren van groente is een proces dat al van heel lang geleden dateert. Denk aan het maken van zuurkool, dat gefermenteerde witte kool is. Je kunt overigens ook zuurkool maken van rode kool. Kijk maar eens bij het recept.
In de Aziatische keuken wordt ook kool gefermenteerd. In de Koreaanse keuken wordt kimchi gemaakt. Ook hiervan vind je een recept.
Kimchi; gezonde Koreaanse gefermenteerde kool
Kimchi, een pittig Koreaans bijgerecht van gefermenteerde kool, zit vol vitamines en gezonde melkzuurbacteriën. Nu simpel om te maken! Ontdek het recept.
Rode kool fermenteren
Laat rode kool fermenteren en je krijgt rode zuurkool. Superleuk om eens thuis uit te proberen. De instructies vind je hier.
Koolsalade of coleslaw
Van kool maak je de lekkerste salades. Voor de leukste recepten voor koolsalade of coleslaw moet je bij lekker tafelen zijn!
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Hier geef ik Roma helemaal gelijk in, veel van de smaak gaat weg. enige voordeel is dat de kinderen nu wel deze groenten eten. Lieve groet Cecile
Ik ben erg teleurgesteld over de hedendaagse spruitjes: kraak noch smaak! Ze horen juist een beetje bitter te zijn, dat is het eigene van spruitjes. Waarom het bittere in spruitjes (en witlof, raapstelen, boerenkool, etc.) wegkweken? Wie het niet lust kan toch iets anders eten!? De groentes worden steeds meer een eenheidsworst = VIES!
Hier geef ik Roma helemaal gelijk in, veel van de smaak gaat weg. enige voordeel is dat de kinderen nu wel deze groenten eten. Lieve groet Cecile