Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven

0 2.859

Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven

Appelchutney maken is niet veel werk. Het is leuk om te doen en je hebt met dit recept meteen voldoende om er twee potjes mee te kunnen vullen.  Daarmee heb je dus een potje eigengemaakte appelchutney om cadeau te geven aan iemand anders. Zo geef je een origineel cadeau waarmee je goed voor de dag komt. Je kan natuurlijk ook besluiten beide potjes zelf te houden, omdat de chutney gewoon te lekker is om weg te geven…

Vind je twee potjes te veel van het goede, dan kan je er ook voor de kiezen om de helft van dit recept te maken.  De appelchutney kan je het beste een week (of langer) voor gebruik maken. Chutneys winnen altijd aan smaak als je ze een tijdje laat staan.


Eigengemaakte Appelchutney

(2 potjes)

  • 600 gr jonagold appels, geschild en in blokjes gesneden
  • 200 gr rode ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • olijfolie
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 300 ml appelazijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kardemompeulen, gekneusd
  • 4 kruidnagels
  •  ½ el pimentpoeder
  • 2x steranijs
  • ½ el zwart mosterdzaad
  • 1 tl chilipoeder
  • stukje verse gember fijngehakt
  • sap van ½ citroen
  • zout  en gemalen zwarte peper naar smaak

Doe de steranijs en de kruidnagels in een kruidenei. Dit helpt om ze later gemakkelijk te kunnen verwijderen uit de chutney. Je hoeft dan niet te zoeken naar de specerijen in het donkere brouwsel dat de chutney gaat vormen.

Fruit de ui en de knoflook even aan in de olijfolie, totdat de ui glazig ziet. Voeg dan de appel toe en laat die even meebakken. Doe dan de rest van de ingrediënten in de pan en breng het geheel al roerend, langzaam aan de kook, tot de suiker oplost. Laat alles 2½ uur zachtjes koken, tot een dikke saus. Haal het kaneelstokje en het kruidenei uit de pan, schep de hete chutney in gesteriliseerde potjes. Schroef ze dicht.

Deze chutney heb je nodig om mijn “lepelhapje met Riesling zuurkool en appelchutney” te kunnen maken. Maar uiteraard kan je de chutney ook voor andere doeleinden gebruiken. Heerlijk bij een paar stukjes kaas of uitgesmeerd op een toastje met kaas óf natuurlijk als smaakmaker bij een bordje zuurkoolstamppot.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer