Recepten om zelf te maken



Granola, maak je eigen cruesli

Granola, maak je eigen cruesli

Granola, maak je eigen cruesli – Ontbijt, niet een van mijn favoriete maaltijden. Eigenlijk wil ik alleen maar een bak zwarte koffie en dan heel, heel langzaam wakker worden. Ik wil voor dat “ontwaak” moment zelfs eerder opstaan om het langer te laten duren, met een tweede bakje koffie er achter aan. Dat dit ritueel niet de beste manier is om je dag te beginnen is heb ik heel lang ontkend. Zolang er maar regelmaat is, maakt niet uit welke regelmaat, dan is het oké, riep ik altijd heel hard. Onzin natuurlijk, maar ik gruwel echt van een boterham als ik mijn ogen nog op een half-open stand heb staan.

Geen ontbijt dus voor mij (afgezien van een gebakken eitje in het weekend), totdat ik granola ontdekte. Granola? Dat is wat wij allemaal bij de merknaam noemen, namelijk cruesli, dus muesli geroosterd met honing en olie. Granola bestaat al meer dan 100 jaar, hoe bijzonder dat dit heerlijke goedje pas de laatste 40-50 jaar zo bekend geworden is. En deze granola is bij mij favoriet, niet de muesli, want die doet me te veel denken aan die boterham. Zonder gedroogd fruit, maar wel met lekker veel noten, yoghurt of kwark, vers fruit en voor wat zoetigheid honing of agavesiroop, maakt het voor mij het perfecte ontbijt.

Moet ik zelf toch ook kunnen maken, met alle dingen die ik lekker vind. Zonder alle extra toegevoegde suikers en met pure producten en zonder die rozijnen. Zoekend kom ik inderdaad allerlei recepten tegen, allemaal net even anders dus precies toegespitst op de smaak van de persoon. En dat maakt het dus ook zo leuk om te doen, mijn eigen heerlijke mengsel om bij wakker te worden. Niet dat ik dat bakje koffie nu laat staan, dat kan ik maar beter blijven doen voor het welzijn van de mensen om mij heen, maar mijn lijf start nu eerder met wakker worden en dat zorgt ervoor dat ik meer energie heb.

Granola moet ik zelf toch ook kunnen maken, met alle dingen die ik lekker vind. Zonder alle extra toegevoegde suikers en met pure producten.

Moeilijk? Met een oven heb je in een halfuurtje een voorraadje voor een paar weken voor elkaar. Als je er tenminste vanaf kan blijven, want een handje granola tussendoor is absoluut geen straf. De aanschaf van al die producten doet je wel even schrikken, maar bedenk dat je hiervan meerdere keren een volle pot granola kan maken. Daarnaast kan je je eigen mengsel zo gek (lees: lekker) maken als je zelf wilt. Voeg stukjes appel toe en rooster die meteen mee met je notenmengsel, gebruik pinda’s in plaats van walnoten, voeg gedroogde vruchten toe, kies en mix! Uiteindelijk ben je goedkoper uit en heb je iets compleet naar je eigen smaak. Dit is wat ik heb gebruikt om een weckpot van een liter vol te maken (en dan heb ik natuurlijk wel behoorlijk lopen snoepen toen de boel stond af te koelen).

Granola, maak je eigen cruesli

  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram quinoavlokken
  • 150 gram gemengde noten, amandelen, hazelnoten, pecannoten
  • 50 gram gemende zaden (ik heb een salade-mix van de natuurwinkel genomen met zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten, wel zo handig)
  • 50 gram gemalen kokos
  • 20 gram sesamzaad
  • 3 el ahornsiroop (of honing)
  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 el gembersiroop
  • 1 tl kaneel

Granola, maak je eigen cruesli

Granola

Wil je een wat kleveriger granola gebruik dan wat meer honing.

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Meng de droge ingrediënten met elkaar en meng olie en siropen met elkaar. Spreid het droge mengsel uit op een bakplaat en sprenkel hier het olie/siroop-mengsel over. Roer het goed om en spreid het mengsel goed uit. Zet 15-20 minuten in de oven en roer het mengsel om de 5 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola afkoelen. Houd vooral op het laatst de granola in de gaten, want dan kan het erg hard gaan en wordt het mengsel donker. Tenzij je natuurlijk van die heerlijke geroosterde smaak houd (zoals ik), dan laat je de granola nog een paar minuutjes langer in de oven, maar blijf het mengsel wel continue in de gaten houden.

Houd je van gedroogd fruit door je granola, voeg dit dan toe nadat je ‘ontbijtmix’ is afgekoeld.

Eet lekker!






Meer over vergelijkbare onderwerpen
basisreceptgezondhoningnotenontbijtReceptzaden


Vraag, tip of opmerking? Laat het ons weten in het reactieveld hieronder! Ga in gesprek over dit onderwerp of recept en krijg antwoord van de schrijver zelf. Deel ook gerust jouw recept of variatie. Een foto uploaden kan ook.

  • stephanie

    Dit is een super recept. Ik had zelf de pot van de albert heijn gekocht alleen zit hier toegevoegde suiker bij en dat werd me teveel koolhydraten. Ik vind deze super lekker met wat yoghurt en een grapefruit super. bedankt.

  • Liz

    Ik heb je recept als basis gebruikt want ik maak al langer mijn eigen granola/ cruesli. Maar ik was de oventijd kwijt en de graden. Het gebruik van het vloeibare mengsel ipv honing alleen was een verbetering tov mijn eigen recept. Met dank dus!