Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hachis Parmentier; Franse gehaktschotel

Hachis Parmentier; Franse gehaktschotel – Dit is de Franse variant van een gehaktschotel, een echte klassieker. Net als de shepards pie van de Engelsen is dit een makkelijk gerecht gebaseerd op gehakt en aardappelen die gegratineerd worden met kaas. Door de simpele basis kun je natuurlijk heel goed variëren met dit gerecht door verschillende soorten gehakt te gebruiken en er lekkere groenten aan toe te voegen. Zo hebben wij in dit recept prei toegevoegd, een groente die goed samengaat met Franse smaken.

Meneer Parmentier en de aardappel

Het verhaal gaat dat het gerecht Hachis Parmentier vernoemd is naar dhr. Antoine Augustin Parmentier, o.a. een militair apotheker en voedingsdeskundige. De man woonde in Parijs, maar was elders geboren in 1737. Hij was vooral groot liefhebber van de aardappel die hij fanatiek heeft gepromoot naast mais en brood. Om de aardappel te promoten heeft hij zijn naam verbonden aan de Hachis Parmentier. Hachis betekend gehakt vlees en Parmentier heeft daar zijn aardappelliefde aan toegevoegd. En zie daar een klassieker die al een hele tijd mee gaat. Varieer gerust met verschillende soorten aardappel zoals de Eigenheimer, Irene of Doré en voeg je favoriete groente toe aan deze makkelijke ovenschotel.

Hachis Parmentier

Nodig voor 4 personen.

 Voor de puree

  • 1 kg. aardappel b.v. Eigenheimer
  • 150 ml. melk
  • 50 gr. roomboter
  • Nootmuskaat
  • Zout & peper
  • 75 gr. geraspte Goudse kaas

Extra nodig

  • Oven
  • Ovenschaal

Voor het gehakt

  • 1 ui
  • 1 sjalot
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 prei
  • 500 gr. gehakt
  • 25 gr. boter
  • Zout & peper

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Begin met het schillen van de aardappelen. Kook deze tot ze gaar zijn met een snuf zout. Maak ondertussen de ui, sjalot en knoflook schoon. Snipper de ui en sjalot en pers de knoflook. Snij de prei tot vlak voor het kontje doormidden en was het zand eruit. Snij deze in halve ringen. Zet een koekenpan op het vuur en doe hier de boter in. Bak het gehakt en voeg de ui, sjalot en knoflook toe. Als het gehakt gaar is voeg je de prei toe en bak deze even rustig mee zodat hij wat zachter word. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze even uitstomen. Voeg dan de melk en roomboter toe en stamp het geheel tot een puree met een pureestamper of pureeknijper. Breng het op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

We gaan nu de schotel opbouwen. Doe eerst het gehakt onderin de schaal, door dit onderop te doen droogt het gehakt niet uit in de oven. De aardappelpuree kun je er overheen doen met een spatel of mooie doorlopende rozetten spuiten, zoals ik heb gedaan, als je dat leuk vindt. Strooi vervolgens de kaas eroverheen.

Zet de ovenschotel eerst 10 minuten in de oven. Zet daarna je oven op de grill-stand en bak de ovenschotel tot de kaas en aardappelpuree goudbruin geworden is. Bij mijn combi-oven duurde dat ongeveer 8 minuten. Laat je Hachis Parmentier iets afkoelen voor het serveren.

Tafel Lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. jp zegt

    en bij de opbouw: waar zit de prei ???

    1. Marcel zegt

      vraag was: waar is de prei? een goede lezer zou begrepen hebben dat dit in het gehaktmengsel zit.
      overigens een simpel maar overheerlijk gerecht voor de koude maanden!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.