Aardappelpoffertjes met zuurkool uit Zuid-Tirol ( Erdäpflblattlan ) – Je kan zoveel met aardappel doen. Je kan aardappels poffen, bakken, frituren, rösti van maken, kroketjes etc etc. Aardappelpoffertjes is veel minder bekend en de combinatie met zuurkool is echt fantastisch. Het is een Zuid-Tirools gerecht en echt zo’n gerecht dat je na een koude dag buiten lekker vult. Toch is het dankzij de zuurkool ook weer niet te zwaar en kan er nog een braadworst bij worden geserveerd.
Als je dit gerecht echt snel op tafel wil hebben, kan je met de snelkookpan de bereidingstijd aanzienlijk verkorten. We hebben daarom in het recept ook de tijden en de standen voor een bereiding met de snelkookpan aangegeven.
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Aardappelpoffertjes met zuurkool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 g zuurkool
- 3/4 l water
- 100 g spek/spekjes
- 3 jeneverbessen
- 5 peperkorrels
- 1/2 tl komijn
- 1 laurierblad
- 50 g boter
- 100 g ui, in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
- 1 el bloem
- zout en peper uit de molen
- 350 gr geschilde aardappelen (345 gram gekookt)
- 1 eidooier
- 1 el boter, gesmolten
- 115 g bloem
- 1 mespunt nootmuskaat
- zout
- bakolie
Bereidingswijze van dit recept
Aardappelpoffertjes met zuurkool met je zo:
Zuurkool:
Om het zuur wat te verminderen van de zuurkool kun je de zuurkool even spoelen onder koud water. Giet het water bij de zuurkool, voeg spek (reepjes), jeneverbessen, peperkorrels, komijn, laurierblad en zout toe en laat het ongeveer 1 uur zacht koken. Heb je een snelkookpan, gaar dan de zuurkool 10 minuten op stand 1. Verwarm de boter, stoof er de ui en look in, strooi er 1 eetlepel over. Meng dit door de zuurkool en voeg zout en peper toe naar smaak.
Aardappeldeeg:
Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook gedurende ca. 20 minuten in gezouten water, giet af en laat uitdampen. In de snelkookpan: 6 minuten op stand 2. Pureer de aardappelen, het liefst met een aardappelpers, meng met de eidooier en 1 eetlepel gesmolten boter en laat afkoelen. Kneed 115 gram bloem, nootmuskaat en zout door het deeg.
Aardappelpoffertjes:
Verhit een pan met een ruime laag olie op middelhoog vuur. Zet een lepel in een kommetje water ernaast. Vorm een kleine walnoot van het deeg en leeg deze in de hete olie. Druk met de achterkant van de lepel plat tot ongeveer 2 a 3 mm dikte. Herhaal dit tot de pan vol ligt. Draai ze om wanneer ze bruin zijn. Als de achterkant van de lepel aan het deeg blijft plakken, doop dan de lepel weer even in het kommetje water. Haal ze uit de pan als ze aan beide kanten mooi bruin zijn geworden en leg ze op een bord dat is bekleed met keukenpapier. Houd ze daarna eventueel nog even warm in een voorverwarmde oven totdat de overige aardappelpoffertjes zijn gebakken.
Serveer de aardappelpoffertjes met de zuurkool.
Tafel lekker !!