Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie – Een taart waarin naast verse abrikozen ook kaas is verwerkt, is die nu hartig of zoet? Eigenlijk een beetje van allebei. Maar die kaastaart met verse abrikozen serveer je niet bij de koffie of thee. Wat doe je er dan wel mee? Je zet de kaastaart op tafel als een bijzonder en zomers hoofdgerecht. Klinkt bijzonder, en dat is het ook, maar de hartige taart is gegarandeerd erg lekker en origineel. Ga het recept maar een keer maken, je zult verrast worden!
De combinatie is niet zo voor de hand liggend, maar wel bijzonder lekker!
Het is nu niet direct een voor de hand liggende combinatie, een recept met abrikozen en kazen als ricotta en brie. Maar echt, door de abrikoos komt de kaastaart tot leven. Een beetje tijm, een beetje ontbijtspek erbij en je creëert een ware smaakexplosie. Maak die kaastaart met verse abrikozen maar eens op een tropisch warme dag, en serveer hem samen met een frisse groene salade. Dat wordt dus een feestje op je bord. Want feest en taart gaan tenslotte heel goed samen.
Wil je een snellere variant van de kaastaart met verse abrikozen maken? Dat kan!
Het maken van het recept kost je alles bij elkaar ongeveer 1,5 uur. Heb je minder tijd of heb je op een warme dag minder zin om lang in de keuken te staan om een maaltijd te maken? Neem dan gerust kant-en-klare bladerdeeg voor de bodem. Is brie niet echt een kaas waar je van houdt? Laat die brie dan gewoon weg. Probeer het dan eens met geitenkaas in plaats van brie. Die geitenkaas past ook prima in het recept voor de kaastaart met verse abrikozen.
Lokaal geteelde abrikozen, gewoon uit Nederland
Wist je dat de abrikoos pas sinds 2009 in Nederland geteeld wordt? De abrikoos is erg gevoelig voor vorst, dus de tuinders durfden het eerder niet aan. Door allerlei nieuwe technieken is het nu mogelijk, ondanks de weersomstandigheden in Nederland, een goede oogst te verwachten. In de privéboomgaarden zijn er altijd wel abrikozen te vinden geweest, maar de oogst was dan altijd gering omdat de bloesem vaak bevroor. Kun je aan Nederlands fruit komen, gebruik dat dan om het recept van de kaastaart met verse abrikozen te maken.
Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur
Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Snel naar de markt dus om ze te kopen en om er deze heerlijke recepten mee te maken.
Brie; eet jij wel de echte?
Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?
Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram bloem (bodem)
- 150 gram boter (bodem)
- 1 ei (bodem)
- 50 gram koud water (bodem)
- 250 gram ricotta
- 2 eieren
- 200 gram brie
- 50 gram ontbijtspek
- 4 verse abrikozen
- wat takjes tijm
- 1 eetlepel vloeibare honing
- zout en peper
- 50 gram gebroken cashewnoten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de kaastaart met abrikozen:
De bodem:
Snijd de boter in kleine blokjes en meng samen met de rest van de ingrediënten kort door elkaar tot de bloem goed vermengd is. Verpak in huishoudfolie en leg minimaal een half uur in de koelkast om wat steviger te worden.
Smeer een vorm van ongeveer 24 cm in met boter.
Kneed het deeg na de rust even kort door en rol uit tot een grote ronde plak die royaal genoeg is voor de vorm. Druk goed aan in de vorm en snijd de randen af. Prik de bodem in met een vork om luchtbellen te voorkomen.
Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul de bodem met een steunvulling (gedroogde erwten of bonen zijn hier heel geschikt voor en meerdere malen te gebruiken). Bak de bodem 15 minuten voor op 180 graden. Haal de steunvulling met het papier eruit.
De vulling:
Klop de ricotta los met de eieren en wat zout en peper en giet dit in de bodem.
Verdeel de brie in niet te kleine stukken en verdeel dit over de vulling.
Verdeel de abrikozen in vier stukken, en steek ze in de vulling met de ronde kant naar boven.
Snijd de plakjes ontbijtspek in vier stukken en verdeel ook die over de taart.
Verdeel de honing over de taart en bestrooi met tijm, cashewnoten en zout en peper.
Bak de taart ongeveer 30 minuten op 185 graden totdat de taart mooi stevig is in het midden.
Laat de kaastaart met abrikozen kort afkoelen voordat je hem aan gaat snijden.
Tafel lekker !!
Is het raadzaam om, als je kant en klare bladerdeeg gebruikt, dit even voor te bakken voordat je de vulling er op doet? Mij gebeurt het zo vaak dat de bodem niet gaar wordt omdat de vulling zo vochtig is.
In het recept staat beschreven hoe je deze taart het beste bakt. Hier wordt ook gebruik gemaakt van blind bakken.
Ziet er heel lekker uit!
Duidelijk beschreven” en leuk dat er een stukje informatie bij zit!
Succes!