• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, september 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie

door Connie Derks
in Hoofdgerecht
0
3
Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie, een niet direct voor de hand liggende combinatie. Maar geloof me, door de abrikoos komt het gerecht tot leven. Een beetje tijm, een beetje ontbijtspek erbij en je hebt een ware smaakexplosie. Maak hem op een tropisch warme dag samen met een frisse groene salade. Het maken van deze taart kost je alles bij elkaar ongeveer 1,5 uur. Heb je minder tijd? Neem dan gerust kant-en-klare bladerdeeg voor de bodem. Is brie niet echt jouw kaas, probeer het dan eens met geitenkaas.

Wist je dat de abrikoos pas sinds 2009 in Nederland geteeld wordt? De abrikoos is erg gevoelig voor vorst dus de tuinders durfden het niet aan. Door allerlei nieuwe technieken is het nu mogelijk, ondanks de weersomstandigheden in Nederland, een goede oogst te verwachten. In de privéboomgaarden zijn er altijd wel abrikozen te vinden geweest, maar de oogst was dan altijd gering omdat de bloesem vaak bevroor.

De kern van abrikozenpitten wordt vaak samen met witte bonen meel gebruikt voor banketbakkersspijs. Deze banketbakkersspijs is een goedkope vervanger voor amandelspijs.

abrikozen

Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur

De prachtige kleur en de heerlijke friszure smaak van verse abrikozen maakt van zowel zoete als hartige gerechten een ware smaaksensatie.

Brie

Brie; eet jij wel de echte?

Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram bloem ( bodem )
  • 150 gram boter ( bodem )
  • 1 ei ( bodem )
  • 50 gram koud water ( bodem )
  • 250 gram ricotta
  • 2 eieren
  • 200 gram brie
  • 50 gram ontbijtspek
  • 4 abrikozen
  • wat takjes tijm
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • peper en zout
  • 50 gram gebroken cashewnoten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de kaastaart met abrikozen:

De bodem:

Snijd de boter in kleine blokjes en meng samen met de rest van de ingrediënten kort door elkaar tot de bloem goed vermengd is. Verpak in huishoudfolie en leg minimaal een half uur in de koelkast om wat steviger te worden. Smeer een vorm van ongeveer 24 cm in met boter.

Kneed het deeg na de rust even kort door en rol uit tot een grote ronde plak die royaal genoeg is voor de vorm. Druk goed aan in de vorm en snijd de randen af. Prik de bodem in met een vork om luchtbellen te voorkomen. Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul de bodem met een steunvulling (gedroogde erwten of bonen zijn heer heel geschikt voor en meerdere malen te gebruiken). Bak de bodem 15 minuten voor op 180 graden. Haal de steunvulling met het papier eruit.

De vulling:

Klop de ricotta los met de eieren en wat peper en zout en giet dit in de bodem. Verdeel de brie in niet te kleine stukken en verdeel dit over de vulling. Verdeel de abrikozen in vier stukken, en steek ze in de vulling met de ronde kant naar boven. Snijdt de plakjes ontbijtspek in vier stukken en verdeel ook deze. Verdeel de honing over de taart en bestrooi met tijm cashewnoten, peper en zout. Bak de taart ongeveer 30 minuten op 185 graden totdat de taart mooi stevig is in het midden. Laat de kaastaart met abrikozen kort afkoelen voordat je die aan gaat snijden.

Tafel lekker !!

DeelPin17Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Halloumi salade met vijgen
Salade

Halloumi salade met vijgen

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten
Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten

warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Lunch

Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons

Reacties 3

  1. Maaike says:
    7 jaar geleden

    Is het raadzaam om, als je kant en klare bladerdeeg gebruikt, dit even voor te bakken voordat je de vulling er op doet? Mij gebeurt het zo vaak dat de bodem niet gaar wordt omdat de vulling zo vochtig is.

    Beantwoorden
    • connie says:
      7 jaar geleden

      In het recept staat beschreven hoe je deze taart het beste bakt. Hier wordt ook gebruik gemaakt van blind bakken.

      Beantwoorden
  2. joke.verhoek-hendriksen says:
    9 jaar geleden

    Ziet er heel lekker uit!
    Duidelijk beschreven” en leuk dat er een stukje informatie bij zit!
    Succes!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Check het recept of lees de info
Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Recept in de picture

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Check het recept of lees de info
Mosselen met room en limoncello

Mosselen met room en limoncello; lekker!

walnoten roomboter koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen