Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie, een niet direct voor de hand liggende combinatie. Maar geloof me, door de abrikoos komt het gerecht tot leven. Een beetje tijm, een beetje ontbijtspek erbij en je hebt een ware smaakexplosie. Maak hem op een tropisch warme dag samen met een frisse groene salade. Het maken van deze taart kost je alles bij elkaar ongeveer 1,5 uur. Heb je minder tijd? Neem dan gerust kant-en-klare bladerdeeg voor de bodem. Is brie niet echt jouw kaas, probeer het dan eens met geitenkaas.
Wist je dat de abrikoos pas sinds 2009 in Nederland geteeld wordt? De abrikoos is erg gevoelig voor vorst dus de tuinders durfden het niet aan. Door allerlei nieuwe technieken is het nu mogelijk, ondanks de weersomstandigheden in Nederland, een goede oogst te verwachten. In de privéboomgaarden zijn er altijd wel abrikozen te vinden geweest, maar de oogst was dan altijd gering omdat de bloesem vaak bevroor.
De kern van abrikozenpitten wordt vaak samen met witte bonen meel gebruikt voor banketbakkersspijs. Deze banketbakkersspijs is een goedkope vervanger voor amandelspijs.
Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur
De prachtige kleur en de heerlijke friszure smaak van verse abrikozen maakt van zowel zoete als hartige gerechten een ware smaaksensatie.
Brie; eet jij wel de echte?
Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?
Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram bloem ( bodem )
- 150 gram boter ( bodem )
- 1 ei ( bodem )
- 50 gram koud water ( bodem )
- 250 gram ricotta
- 2 eieren
- 200 gram brie
- 50 gram ontbijtspek
- 4 abrikozen
- wat takjes tijm
- 1 eetlepel vloeibare honing
- peper en zout
- 50 gram gebroken cashewnoten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de kaastaart met abrikozen:
De bodem:
Snijd de boter in kleine blokjes en meng samen met de rest van de ingrediënten kort door elkaar tot de bloem goed vermengd is. Verpak in huishoudfolie en leg minimaal een half uur in de koelkast om wat steviger te worden. Smeer een vorm van ongeveer 24 cm in met boter.
Kneed het deeg na de rust even kort door en rol uit tot een grote ronde plak die royaal genoeg is voor de vorm. Druk goed aan in de vorm en snijd de randen af. Prik de bodem in met een vork om luchtbellen te voorkomen. Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul de bodem met een steunvulling (gedroogde erwten of bonen zijn heer heel geschikt voor en meerdere malen te gebruiken). Bak de bodem 15 minuten voor op 180 graden. Haal de steunvulling met het papier eruit.
De vulling:
Klop de ricotta los met de eieren en wat peper en zout en giet dit in de bodem. Verdeel de brie in niet te kleine stukken en verdeel dit over de vulling. Verdeel de abrikozen in vier stukken, en steek ze in de vulling met de ronde kant naar boven. Snijdt de plakjes ontbijtspek in vier stukken en verdeel ook deze. Verdeel de honing over de taart en bestrooi met tijm cashewnoten, peper en zout. Bak de taart ongeveer 30 minuten op 185 graden totdat de taart mooi stevig is in het midden. Laat de kaastaart met abrikozen kort afkoelen voordat je die aan gaat snijden.
Tafel lekker !!
Is het raadzaam om, als je kant en klare bladerdeeg gebruikt, dit even voor te bakken voordat je de vulling er op doet? Mij gebeurt het zo vaak dat de bodem niet gaar wordt omdat de vulling zo vochtig is.
In het recept staat beschreven hoe je deze taart het beste bakt. Hier wordt ook gebruik gemaakt van blind bakken.
Ziet er heel lekker uit!
Duidelijk beschreven” en leuk dat er een stukje informatie bij zit!
Succes!