Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek – Je ziet ze in het najaar en de winter weer liggen op de markt, bij de groenteboer en soms ook wel in de supermarkt. De knol met de geel-paarse schil en de mooie, zacht gele binnenkant. Oftewel koolraap. Je zou het niet verwachten, maar die knol hoort tot de familie van de kool. De laatste jaren werd koolraap een beetje tot de vergeten groenten gerekend, maar inmiddels zie je ze wel weer meer opduiken.
Dus, als je koolrapen ziet liggen als je boodschappen doet, neem er eens een mee. Al is het maar om de koolraapovenschotel met paddenstoelen eens te maken. Zoek er wel een uit die hard aanvoelt, met een gladde schil. Als de schil er wat gerimpeld uitziet, is de koolraap oud. Koop zeker geen zakjes voorgesneden koolraap als je ook een hele kunt vinden. Ze zijn makkelijk schoon te maken en te snijden. En vers is echt veel lekkerder!
Koop zeker geen zakjes voorgesneden koolraap als je ook een hele kunt vinden. Ze zijn makkelijk schoon te maken en te snijden.
Koolraapovenschotel met paddenstoelen, een gerecht vol smaak
Onderstaand een recept voor een koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek. Een lekker recept voor het hele gezin. Zo’n ovenschotel is natuurlijk hartstikke makkelijk en je tafelgenoten worden in de meeste gevallen enthousiast als er een ovenschotel op tafel komt. In vroeger tijden werd koolraap vaak met een melksausje geserveerd, wat lang niet iedereen lekker vindt. In deze ovenschotel is de koolraap goed aanwezig en toch zal iedereen enthousiast zijn en zich afvragen wat er in zit. Daarnaast gebruik je ook lekker veel paddenstoelen. Naast voedzaam & gezond voeg je smaak toe door het gebruik van knoflook, tijm en salie. En ook de spekreepjes en de oude kaas geven het gerecht volop smaak.
Tip: De koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek kun je vooraf maken en later afbakken. Laat hem dan afkoelen en bewaar in de koelkast.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 koolraap van ongeveer een kilo, geschild en in blokjes
- 600 gram gemengde paddenstoelen, in stukjes
- 2 rode uien, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 tl gedroogde tijm
- 6 blaadjes verse salie, gesneden
- 250 gram gerookte spekreepjes
- 175 gram geraspte oude kaas
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek:
Kook de koolraap gaar in water met wat zout. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Giet af en laat even uitdampen.
Bak ondertussen in een koekenpan met een antiaanbaklaag de spekreepjes uit. Je hoeft hier geen olie of boter bij te gebruiken, er komt genoeg vet uit het spek.
Als de spekjes bijna uitgebakken zijn voeg je de ui, knoflook, tijm en salie toe. Bak die mee tot de ui zacht is. Dan doe je de paddenstoelen erbij. Bak ze mee tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Doe het paddenstoelenmengsel in een ovenschaal en schep de koolraap er door heen. Strooi de geraspte kaas er over.
Bak de koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek nog 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Tafel lekker !!
Mmm zin in! In plaats van spekjes ga ik pittige stukjes oesterzwam er doorheen doen. Benieuwd!
Dat klinkt als een goed alternatief voor de spekjes, Nachtvlinder. Laat je ons weten hoe het smaakte?
Het was heerlijk! We hebben gesmuld. Ik ga dit recept onthouden.