• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek

door Elise de Haan
in Ovenschotel
0
3
Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spekjes

Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek – Je ziet ze in het najaar en de winter weer liggen op de markt, bij de groenteboer en soms ook wel in de supermarkt. De knol met de geel-paarse schil en de mooie, zacht gele binnenkant. Oftewel koolraap. Je zou het niet verwachten, maar deze knol hoort tot de familie van de kool. De laatste jaren werd koolraap een beetje tot de vergeten groenten gerekend, maar inmiddels zie je ze wel weer meer opduiken.

Dus, als je koolrapen ziet liggen als je boodschappen doet, neem er eens een mee. Zoek er wel een uit die hard aanvoelt, met een gladde schil. Als de schil er wat gerimpeld uitziet, is de koolraap oud. Koop zeker geen zakjes voorgesneden koolraap als je ook een hele kunt vinden. Ze zijn makkelijk schoon te maken en te snijden. En vers is echt veel lekkerder!

Koop zeker geen zakjes voorgesneden koolraap als je ook een hele kunt vinden. Ze zijn makkelijk schoon te maken en te snijden.

Ovenschotel

Onderstaand een recept voor een koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek. Een lekker recept voor het hele gezin. Zo’n ovenschotel is natuurlijk hartstikke makkelijk en je tafelgenoten worden in de meeste gevallen enthousiast als er een ovenschotel op tafel komt. In vroeger tijden werd koolraap vaak met een melksausje geserveerd wat lang niet iedereen lekker vindt. In deze ovenschotel is de koolraap goed aanwezig en toch zal iedereen enthousiast zijn en zich afvragen wat er in zit. Daarnaast gebruik je ook lekker veel paddenstoelen. Naast voedzaam & gezond voeg je smaak toe door het gebruik van knoflook, tijm en salie. En ook de spekreepjes en de oude kaas geven het gerecht volop smaak.

Tip: De koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek kun je vooraf maken en later afbakken. Laat hem dan afkoelen en bewaar in de koelkast.

Koolraap

Koolraap; breng hem weer terug in de keuken

Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.

Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 koolraap van ongeveer een kilo, geschild en in blokjes
  • 600 gram gemengde paddenstoelen, in stukjes
  • 2 rode uien, grof gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 6 blaadjes verse salie, gesneden
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 175 gram geraspte oude kaas
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek:

Kook de koolraap gaar in water met wat zout. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Giet af en laat even uitdampen.

Bak ondertussen in een koekenpan met een antiaanbaklaag de spekreepjes uit. Je hoeft hier geen olie of boter bij te gebruiken, er komt genoeg vet uit het spek.

Als de spekjes bijna uitgebakken zijn voeg je de ui, knoflook, tijm en salie toe. Bak deze mee tot de ui zacht is. Dan doe je de paddenstoelen erbij. Bak deze mee tot ze gaar zijn.

Doe het paddenstoelenmengsel in een ovenschaal en schep de koolraap er door heen. Strooi de geraspte kaas er over.

Bak de koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek nog 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Paddenstoelen
DeelPin40Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Knapperige bloemkool ovenschotel
Ovenschotel

Knapperige bloemkool ovenschotel met gorgonzola

verse zalm uit de oven
Ovenschotel

Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig

Tian
Ovenschotel

Tian, een gratin in Provençaalse stijl

Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas
Ovenschotel

Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Ovenschotel

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas

Lasagne met asperges en appenzeller
Ovenschotel

Lasagne met asperges en Appenzeller

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotel

Ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Gevulde auberginerolletjes
Ovenschotel

Gevulde auberginerolletjes uit de oven

Reacties 3

  1. Nachtvlinder says:
    7 maanden geleden

    Mmm zin in! In plaats van spekjes ga ik pittige stukjes oesterzwam er doorheen doen. Benieuwd!

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      7 maanden geleden

      Dat klinkt als een goed alternatief voor de spekjes, Nachtvlinder. Laat je ons weten hoe het smaakte?

      Beantwoorden
      • Nachtvlinder says:
        7 maanden geleden

        Het was heerlijk! We hebben gesmuld. Ik ga dit recept onthouden.

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen