Koolraap; breng hem weer terug in de keuken – De koolraap hoort tot de groep die de naam “vergeten groenten” heeft gekregen. De naam zegt het al, groenten waar niemand meer naar om keek en die langzaamaan uit de keuken verdwenen. Hartstikke zonde natuurlijk, want koolraap is niet alleen lekker, het is ook heel veelzijdig en niet onbelangrijk, heel goedkoop. Terug in de keuken dus, met die koolraap.
Lekker veelzijdig
Als je eenmaal de wat dikke schil van de knol hebt verwijderd, houd je mooi, licht geel gekleurd, vruchtvlees over waar veel mee mogelijk is. Van huis uit ken ik de gekookte variant, geserveerd met een maïzenapapje, net als bij de bloemkool. Misschien het makkelijkste wat je kunt met de knol, maar er is echt heel veel meer mogelijk. Je kunt deze knolgroente namelijk ook wokken, bakken, stoven, pureren, je kunt er zelfs frietjes van maken.
Een echte herfst- en wintergroente
Inmiddels zie je koolraap alweer vaker, maar dan als voorgesneden frieten. Voor de ongesneden knol zou je tussen oktober en maart, bij de groenteman, echter toch succes moeten hebben. Heb je er een kunnen vinden? Voel dan eerst of je knol niet te nat voelt, laat hem anders liggen. Neem ook liever een klein exemplaar, vaak hebben die meer smaak. Een harde, stevige knol, dat is wat je zou willen hebben.
Koolraap, koolrabi, knolraap en meiknol
De koolraap wordt nog wel eens verward met koolrabi of met knolraap, ook wel meiknol genoemd. Het zijn echter heel verschillende groenten. De koolraap is de grootste van de drie, een stevige lichtgele knol die aan de bovenkant paars gekleurd is, de knolraap daarentegen is veel kleiner, wit met een lila kleurige bovenkant. De koolrabi is lichtgroen. Ook qua smaak liggen ze ver uit elkaar. Zo smaakt de koolraap zoet en koolachtig, met een beetje pit, de knolraap smaakt fris, scherp en doet denken aan radijs. De smaak van koolrabi doet denken aan bloemkool, maar dan iets pittiger.
Koolraap bewaren
Een koolraap kun je goed bewaren. Doe dit echter wel op een droge, niet te warme plek, zo houd je hem een aantal weken goed. Heb je je knol inmiddels aangesneden, trek dan een stukje vershoudfolie over de snijkant, zo bewaar je hem in de koelkast nog 2 à 3 dagen.
Volgende bezoek aan je groenteman
Vraag je groenteman bij je volgende bezoek naar koolraap. Heeft hij het niet op voorraad, dan zal hij het zeker voor je kunnen en willen bestellen. Laten we zorgen dat de groente weer vaker op tafel komt. Vergeten groenten horen weer op de kaart, dus begin zelf alvast met onze recepten.
Koolraap recepten
Ovenschotel met gehakt en koolraap
Maak eens een lekkere ovenschotel met gehakt en koolraap. Een gerecht vol smaak en texturen, gemaakt van verse ingrediënten.
Vlaamse hutsepot; een stoofpot die je met trots serveert
Vlaamse hutsepot is een traditionele winterse klassieker. Een smaakvolle, hartige stoofpot met wintergroenten en een stevig stukje vlees.
Aardappelschotel met kip en koolraap
Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!
Aardappelpuree met koolraap en pecorino
Het is een heel simpel bijgerechtje, maar wel met een heerlijke smaak, deze aardappelpuree met koolraap en pecorino. Onder andere door de salie!
Ovenschotel met koolraap en pompoen
Een heerlijke ovenschotel met koolraap en pompoen. De zoete smaken en het krokante korstje maken deze schotel ook bij kinderen heel geliefd.
Winterse quiche met koolraap en palmkool
Winter quiche! Deze quiche met koolraap en palmkool zit boordevol lekkere (vergeten) groenten. Een ideale maaltijd als je vrienden komen.
Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek
Een lekker recept met koolraap voor het hele gezin. De koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek is makkelijk en heeft echt veel smaak.
Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter echt punten!
Koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta
Maak een stamppot eens vegetarisch. Deze koolraapstamppot is een feestje van het seizoen. Vol gezonde ingrediënten en verrassende smaken.
Puree van koolraap en wortelpeterselie
Een zachte puree van koolraap en wortelpeterselie, laten we ze weer meer gebruiken die vergeten groenten, wellicht zijn ze dan ooit niet meer "vergeten"
Linzenstoof met spruitjes en koolraap
Linzen, koolraap, spruitjes. Groenten die niet dagelijks op tafel staan en die je perfect kunt stoven. Probeer deze Linzenstoof met spruitjes en koolraap
Gebakken koolraap met spek en paprika
Koolraap is een lekker veelzijdige groente. Gebakken koolraap kun je niet alleen als groente bijgerecht serveren, maar ook als vervanger voor de aardappel.
Soep van koolraap; heerlijk verwarmend
Deze soep van koolraap heeft maar weinig opsmuk nodig, wat tijm en laurier en je hebt een verwarmende soep binnen no-time op tafel staan.
Cake met koolraap en een zacht, zoete boter topping
Deze cake met koolraap is dankzij het gebruik van deze "vergeten groente" heerlijk zacht en mals. De zacht, zoete boter topping maakt de cake helemaal af.
Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel
Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben meestal een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!