Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Koolraap; breng hem weer terug in de keuken

Koolraap; een mooie, veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een vergeten groente die weer vaker op tafel moet verschijnen.

0 6.928

Koolraap; breng hem weer terug in de keuken – De koolraap behoort tot de groep die de naam “vergeten groenten” heeft gekregen. De naam zegt het al groenten waar niemand meer naar om keek en die langzaamaan uit de keuken verdwenen. Hartstikke zonde natuurlijk want koolraap is niet alleen lekker, het is ook heel veelzijdig en niet onbelangrijk heel goedkoop. Terug in de keuken dus met die koolraap.

Lekker veelzijdig

Als je eenmaal de wat dikke schil van de knol hebt verwijderd houd je mooi, licht geel gekleurd, vruchtvlees over waar veel mee mogelijk is. Van huis uit ken ik gekookte koolraap geserveerd met een maïzena papje, net als bij de bloemkool. Wellicht het meest makkelijke wat je kunt met deze knol maar er is echt heel veel meer mogelijk je kunt hem namelijk ook wokken, bakken, stoven, pureren, je kunt er zelfs frietjes van maken.

Een echte herfst- en wintergroente

Inmiddels zie je koolraap al weer vaker maar dan als voorgesneden frieten. Voor de ongesneden knol zou je tussen oktober en maart bij de groenteman echter toch succes moeten hebben. Heb je er één kunnen vinden voel dan eerst of je knol niet te nat voelt, laat hem anders liggen. Neem ook liever een klein exemplaar, vaak hebben deze meer smaak. Een harde, stevige knol dat is wat je zou willen hebben.

Koolraap, koolrabi, knolraap en meiknol

De koolraap wordt nog wel eens verwart met koolrabi of met knolraap ook wel meiknol genoemd. Allemaal zijn het echter heel verschillende groenten. De koolraap is de grootste van de drie, een stevige lichtgele knol welke aan de bovenkant paars gekleurd is, de knolraap daarentegen is veel kleiner, wit met een lila kleurige bovenkant. De koolrabi is lichtgroen. Ook qua smaak liggen ze ver van elkaar zo smaakt de koolraap zoet, koolachtig met een beetje pit, de knolraap smaakt fris, scherp en doet denken aan radijs. De smaak van koolrabi doet denken aan bloemkool maar dan iets pittiger.

Koolraap bewaren

Een koolraap kun je goed bewaren, doe dit echter wel op een droge, niet te warme plek zo houd je hem een aantal weken goed. Heb je je knol inmiddels aangesneden trek dan een stukje vershoudfolie over de snijkant, zo bewaar je hem in de koelkast nog 2 à 3 dagen.

Volgende bezoek aan je groenteman

Vraag je groenteman bij je volgende bezoek naar koolraap, heeft hij het niet op voorraad dan zal hij het zeker voor je kunnen en willen bestellen. Laten we zorgen dat deze groente weer vaker op tafel komt, vergeten groenten horen weer op de kaart, begin zelf alvast met onze recepten.

koolraap recept

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer