Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin – Een ovenschotel met verse vis en een heerlijk kruidige laag verse groenten, dat gaat er altijd wel in. Een lekkere en gezonde maaltijd waar je niemand over hoort klagen. Zo lust iedereen vis en groenten!
Ovenschotels zijn makkelijk en erg lekker
Een ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin klinkt misschien moeilijk, maar het is eigenlijk zo gemaakt. Ovenschotels hebben veel voordelen; je kunt ze vooraf klaarmaken, het ziet er altijd erg smakelijk uit door dat lekkere korstje en je kunt er, zeker in de variant uit dit recept, makkelijk groenten in verstoppen voor degene die altijd zeurt over de groenten.
Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
De laag bovenop de ovenschotel met kabeljauw is een broccoligratin gemaakt van kwark, brood en broccoli. Dat geeft veel smaak en voorkomt het uitdrogen van de vis tijdens het garen. De aardappels zijn al gaar, maar de broccoli gaat er rauw in, die moet dus in hele kleine roosjes gesneden worden, zodat ze gelijk met de vis gaar zijn. Je kunt de roosjes voorkoken, maar dit is extra werk dat eigenlijk niet nodig is. Broccoli hoort beetgaar te zijn, overgare broccoli is niet lekker en er zitten veel minder vitamines in, dus dit werk kun je dan ook beter besparen.
Wanneer is de vis gaar?
Het is belangrijk dat de ovenschotel niet te lang in de oven staat, anders wordt de kabeljauw alsnog te droog. Het beste is om een kernthermometer in het midden van de vis te steken en die in te stellen op 55 graden. Bij 60 graden is de vis helemaal gaar. De tijd is, afhankelijk van de starttemperatuur, ongeveer 25 tot 30 minuten. Als je de ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin direct serveert, zal de vis perfect gaar zijn. Heb je geen kernthermometer? Hou dan 25 minuten aan en check de garing voor het serveren even.
Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Verse broccoli; Gezond, maar vooral lekker eten
Heel veel recepten met verse broccoli (gemaakt in eigen keuken), aangevuld met handige tips en weetjes. Ontdek verse broccoli opnieuw!
Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram verse kabeljauw
- 750 gram broccoli
- 700 gram gekookte aardappelen, in stukjes
- 150 gram kwark
- 50 gram oud brood of paneermeel
- 1/2 eetlepel grove mosterd
- zout en peper
- 100 gram belegen kaas, geraspt
- 1 ei
- 50 ml melk
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kabeljauw ovenschotel met broccoligratin:
Snijd de roosjes van de broccoli en maak er hele kleine roosjes van. Snijd de onderkant van de stronk en schil die. Rasp 100 gram van de stronk en voeg er 50 gram van de roosjes aan toe. Hak dit samen heel fijn.
Snijd ook het brood heel fijn en meng de helft met de broccoli en de kwark. Breng op smaak met de mosterd en een beetje zout en peper naar smaak.
Doe hiervan 200 gram in een kommetje, dit is voor op de vis. Meng het ei en 50 ml melk door het resterende gedeelte. Voeg hier nog iets zout en peper aan toe en meng dit met de broccoli en de aardappelstukjes. Doe het groente- en aardappelmengsel in een ovenschaal.
Bestrooi de kabeljauw met zout en peper en leg die op de aardappelen en groenten en duw het visvlees er een beetje tussen. Verdeel het broccoli-kwark mengsel over de vis, zodat die geheel bedekt is. Meng de geraspte kaas met de resterende broodstukjes en bestrooi de ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin hiermee.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de schotel in ongeveer 25 tot 30 minuten (kerntemperatuur van de vis 55 graden) goudbruin en gaar.
Serveer de kabeljauw ovenschotel met broccoligratin direct om verder garen van de vis te voorkomen.
Tafel lekker !!
Het is een smakelijk recept. Toch kan er verbetering in aangebracht worden. Er wordt in het recept gesproken over gekookte aardappelen, maar niet dat het ook beter is om de broccoli voor te koken. Ook de hoeveelheid vloeistof is veel te weinig. Het gerecht is, als het na 25 minuten al gaar is, erg droog. Dat valt echt tegen. Er mag ook wel wat meer kwark in en iets minder aardappelen.
Verder zou ook een suggestie kunnen zijn om Franse schimmelkaas erin te verbrokkelen. Er valt dus nog wel het een en ander aan te verbeteren.
Heb je de tekst boven het recept gelezen Paul? Hier staat namelijk dat de roosjes zeer klein moeten zijn en dat ze eventueel voorgekookt kunnen worden en dat ze beetgaar horen te zijn. Minder aardappelen is een keuze die iedereen zelf kan maken. Wanneer iemand er graag blauwe kaas in wil doen dan kan dat uiteraard dit recept is geschreven met belegen kaas.
Lekkere gerechten
Dankjewel Lea 😉