Pasta met raapsteeltjes-pesto en feta – Een pasta pesto wordt standaard gemaakt met de klassieke pesto alla genovese. Een pesto van basilicum dus. Ook van andere bladgroenten kun je een soortgelijke pesto maken. Van raapsteeltjes bijvoorbeeld. De pasta krijgt daarmee ineens een heerlijke voorjaarslook.
Raapsteeltjes-pesto
Verse raapsteeltjes dus, voor een heerlijke frisse raapsteeltjes-pesto. Deze breng je in dit geval niet op smaak met knoflook. In plaats van pijnboompitten neem je amandelen. Die amandelen rooster je even in een pan om de smaak te versterken. Daarna is het alleen een kwestie van de amandelen en raapsteeltjes pureren met wat olie en citroensap. Je hebt zo een heerlijke raapsteeltjes-pesto die helemaal past bij het voorjaar.
Pasta met raapsteeltjes
Een pasta met raapsteeltjes kleurt prachtig groen en zo’n pastagerecht is echt een aanrader voor zowel het voorjaar als de zomer. Samen met wat feta en tomaatjes wordt het een kleurrijk geheel dat verrassend lekker smaakt. Het leuke is natuurlijk dat je hiermee echt de groenten van het seizoen gebruikt. Gebruik de helft van een bos raapstelen voor de pesto en de rest om het gerecht kleur en een mooie look te geven.
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Pasta met raapsteeltjes-pesto
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 bosjes raapsteeltjes
- 100 gram amandelen met vlies
- 200 gram ontbijtspek
- 250 gram feta
- 1 eetlepel citroensap
- 2-3 eetlepels olijfolie
- 2 lente-uitjes
- 200 gram cherrytomaatjes
- 500 gram verse pasta
Bereidingswijze van dit recept
Pasta met raapsteeltjes-pesto, tomaatjes en feta maak je zo:
Bak de amandelen ongeveer 2 minuten in een droge koekenpan om de smaak beter tot zijn recht te laten komen. Haal ze uit de pan en zet apart.
Snijd het ontbijtspek in stukjes en bak deze uit, haal de spekjes uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier om het overtollige vet op te laten nemen.
Was de raapsteeltjes en droog ze in een slacentrifuge. Leg een half bosje apart.
Snijd de rest in stukjes en vermaal dit met 2/3 van de amandelen, de olijfolie en citroensap tot een pasta. Gebruik hiervoor een keukenmachine of staafmixer. Met een beetje geduld lukt het zelfs op een snijplank met een goed mes. Het is dan wat grover, maar dit is niet erg. Breng de pesto op smaak met zout en peper.
Snijd de lente-ui en de rest van de raapsteeltjes in smalle reepjes en hak de amandelen grof.
Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar. Als de pasta gaar is, vul je een kopje met het kookvocht de rest giet je af. Vermeng een paar eetlepels kookvocht met de raapsteeltjes-pesto tot een smeuïg geheel en meng dit met de helft van de spekjes door de pasta.
Verdeel de porties over (liefst voorverwarmde) borden en verkruimel er de feta langs. Leg de tomaatjes bij de feta en de gesneden raapsteeltjes en lente-ui bovenop de pasta, verdeel als laatste de uitgebakken spekjes en de amandelen over de pasta met raapsteeltjes-pesto en smullen maar.
Tafel lekker !!