Raapstelen – Na alle vaak wat zwaardere gerechten gemaakt met groenten uit het winterseizoen, kijk je ongetwijfeld uit naar het voorjaar. En daar horen natuurlijk lekkere, lichtere maaltijden bij, die je maakt met de eerste lentegroenten. Een van de eerste groentesoorten die je in het voorjaar ziet verschijnen zijn raapstelen. Die heerlijk frisse groente is een echte voorbode van de lente. Een bladgroente als raapsteeltjes wordt vaak rauw verwerkt in een stamppot, daar kennen veel mensen de raapsteeltjes van. Maar die heerlijke groente is veel meer dan een stamppot groente. De frisse, lichtgroene blaadjes zijn veelzijdig en overal voor inzetbaar. Ontdek hier wat je moet weten over de bladgroente, waar je ze koopt, hoe je ze bewaart en natuurlijk hoe je ze bereidt. Dus, doe je zelf een plezier, verras je tafelgenoten, en zet die ietwat vergeten groenten weer eens, of weer eens wat vaker op tafel. Dat wordt genieten, want raapsteeltjes zijn heel geschikt om de lekkerste gerechten mee te maken!
De lente of het voorjaar is het seizoen voor raapstelen
Het seizoen waarin raapstelen verkocht worden is slechts heel kort. Het echte seizoen loopt van eind maart tot en met mei. Soms zijn er al eerder raapsteeltjes te koop. Die worden dan in de kas geteeld. Soms zijn ze wat verder in de zomer ook nog wel te vinden. Dus, probeer in de tijd dat ze verkrijgbaar zijn zo veel mogelijk te genieten van de raapsteeltjes. Voor je het weet zijn ze er niet meer en moet je er weer maanden op wachten voor je ze kunt eten.
Hoe ga je raapsteeltjes klaarmaken?
Voor je de raapstelen gaat klaarmaken, spoel je ze in ruim, koud water, om eventuele zandresten te verwijderen. De worteltjes die er soms nog aanzitten als je ze hebt gekocht moet je verwijderen voor dat je de groente gaat klaarmaken. De stelen en het blad kun je beiden eten.
Raapstelen zijn een veelzijdige groente, die je op verschillende manieren kunt klaarmaken. Je kunt ze rauw verwerken, koken, stoven, stomen, wokken of verwerken in een ovenschotel. In het kookschoolartikel over het klaarmaken van raapstelen kun je er alles over lezen. En natuurlijk vind je hieronder de allerlekkerste recepten waarin je ze kunt verwerken! En wie weet word je wel geïnspireerd om zelf een recept te bedenken!
Raapsteeltjes klaarmaken, dat doe je zo!
Lekker Tafelen vertelt je wat je met raapsteeltjes kunt doen. We geven je verschillende, lekkere mogelijkheden om raapstelen te bereiden!
Check het recept of lees de infoRaapstelen klaarmaken
Koken
Raapstelen koken is makkelijk en gezond. De verse voorjaarsgroente is rijk aan vitamines en past in diverse gerechten, zoals stamppot, soep of roerbak. Maar je kunt ze natuurlijk ook puur als bijgerecht geven. Houd de kooktijd kort, ongeveer 2-3 minuten, voor een knapperige bite.
Stomen
Raapstelen stomen is makkelijk en gezond. Was de raapstelen grondig en snijd ze grof. Breng een pan met een laagje water aan de kook en plaats een stoommandje boven het water. Leg de raapstelen in het mandje, dek af en stoom ze in 2-3 minuten gaar. Zo blijven smaak en vitamines optimaal behouden.
Wokken
Raapstelen wokken is een snelle manier om die frisse groente op tafel te zetten. Was de raapstelen goed en snijd ze grof. Verhit een scheutje olie in een wok of pan en roerbak de raapstelen 1-2 minuten op hoog vuur. Breng op smaak met knoflook, sojasaus of sesamolie.
Raapstelen recepten
Onderstaand vind je een aantal heerlijke recepten. Gevarieerd, vers en zelfgemaakt. Niet alleen de stamppot, maar ook de salade en zelfs een pesto. Laat je ons weten welke jij gemaakt hebt?
Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje
Een typisch gevalletje Hollandse pot in een internationaal jasje, dat is deze stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje. Lekker anders!
Ovenpasta met raapsteeltjes; lekker gezond, lekker voorjaar
Een heerlijk romige ovenschotel met een voorjaarsgroente, gerookte kipfilet en kruidenroomkaas, dat is ovenpasta met raapsteeltjes!
Salade met raapsteeltjes en spinazie
Je zet het voorjaar op tafel met een mooie, groene salade met raapsteeltjes en spinazie. Met kiwi voor het zoetje, en feta maakt het hartig!
Omelet met raapstelen
Eieren zijn altijd een heerlijke lunch. En deze omelet met raapstelen zeker! Hij is ook nog eens lekker gevuld met bacon en kaas!
Raapsteeltjes uit de wok
Vis met wortels uit een potje? Niet doen hoor! Serveer er dan maar verse raapsteeltjes uit de wok bij. Ontdek dit heerlijke recept.
Raapsteeltjes stamppot met een snelle goulash
In voorjaar en zomer kun je deze raapsteeltjes stamppot op tafel zetten. Met de snelle goulash erbij wordt dit een fantastisch hoofdgerecht.
Hartige taart met raapsteeltjes
Het geheim van deze hartige taart met raapsteeltjes is de vulling van ricotta met jonge bladgroenten. Hiermee zet je het voorjaar op tafel.
Raapstelensoep met zeebaars
Met een raapstelensoep met zeebaars serveer je het voorjaar in een bord. Het is een heerlijke soep die ook nog eens snel op tafel staat.
Raapsteeltjes pesto op een bruschetta
Pak een vijzel... een wat? ja een vijzel. We leggen het uit. Raapsteeltjes pesto is net als de klassieke pesto maar met minder knoflook.
Raapsteeltjes salade met komijnekaas en aardbeien
Serveer de lente met deze raapsteeltjes salade met komijnekaas en aardbeien. Fris, knapperig en kleurrijk. Hier maak je nieuwe vrienden mee.
Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes
Doe eens gek en bak deze hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes. Heel anders dan de bekende pannenkoeken. Verwerk groenten in het beslag.
Pasta met raapsteeltjes-pesto, tomaatjes en feta
Kleur, smaak, seizoen? Een pasta met raapsteeltjes-pesto, tomaatjes en feta heeft het allemaal in zich. Een topper voor voorjaar en zomer.
De blaadjes van verschillende koolsoorten
De eerste groente van de lente! Dat klinkt mooi. Maar wat zijn die raapstelen nu precies, en waarom zien ze er niet altijd hetzelfde uit? Het bijzondere aan die jonge bladgroente is dat het de eerste blaadjes zijn van verschillende koolsoorten en knolgroenten. Denk hierbij aan meiknolletjes, koolraap en Chinese kool. Het uiterlijk van de blaadjes kan dus onderling verschillend zijn, afhankelijk van welke knol of kool de blaadjes afkomstig zijn. De smaak van de verschillende soorten komt overeen. Fris, knapperig en lenteachtig. En soms ook licht pittig. Raapstelen groeien heel snel, en zowel het blad als de stelen kun je eten.
Overigens worden raapsteeltjes ook verkocht onder andere namen, als bladmoes, snijmoes en keeltjes. Vaak zijn die namen streekgebonden, en zal een groenteboer of een marktkoopman geen idee hebben waar je het over hebt als je naar keeltjes of bladmoes vraagt.
Ook verkocht onder andere namen, als bladmoes, snijmoes en keeltjes.
Raapstelen kopen
Wie de jonge bladgroente wil ontdekken zal mogelijk moeten zoeken. Waar ze eerder werden bestempeld als een vergeten groente, zie je raapstelen nu weer vaker op het menu verschijnen. Maar het kopen van de groente is soms nog wel een lastig dingetje. In de meeste supermarkten zal het niet meevallen om ze te vinden. Op de markt of bij de groenteboer heb je meer kans. En dan heb je na een lange zoektocht eindelijk raapstelen gevonden, bij de groenteboer nog wel, zitten ze voorgesneden en lichtelijk verlept in een zakje. Dat was nu net niet de bedoeling. Groenteboeren, de klanten willen ze gewoon vers, knapperig en frisgroen is bosjes. Voor verpakken en snijden is echt niet nodig! Dus als je raapstelen gaat kopen, zoek even verder en koop ze gewoon in bosjes!
Groenteboeren, de klanten willen ze gewoon vers, knapperig en frisgroen is bosjes!
Houd er bij het kopen van raapstelen rekening mee dat ze, afhankelijk van hoe je ze gaat klaarmaken, flink kunnen slinken. Zeker als je ze gaat koken. Let er dus op dat je genoeg raapstelen koopt om aan de dagelijkse hoeveelheid verse groente van 250 gram per persoon te komen. Van een bosje blijft niet heel veel over. Je kunt de hoeveelheid die je over gaat houden wel ongeveer vergelijken met wat je overhoudt als je verse spinazie bereidt.
Waar kun je raapstelen door vervangen?
Heb je de groente nodig voor een recept en kun je ze echt nergens kopen? Of wil je een recept maken waar eigenlijk raapstelen in horen en ze zijn niet meer in het seizoen? Dan kun je ze eventueel vervangen door rucola of door jonge bladspinazie. De smaak kan dan iets afwijken, maar het uiteindelijke resultaat zal er vast niet minder om zijn!
Raapstelen bewaren in de koelkast of vriezer
Als je dan eindelijk raapstelen hebt gevonden, hoe ga je ze dan bewaren? Nou, het liefst zo kort mogelijk. Verwerk de groente het liefst zo snel mogelijk na aankoop, als ze nog fris en knapperig zijn. Raapstelen zijn een kwetsbare groente, en als je ze te lang laat liggen worden ze slap en zullen ze verleppen. Je kunt de bosjes maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen. Blancheer de gewassen blaadjes 2 minuten, laat ze goed uitlekken en vries ze in, in goed afgesloten diepvrieszakjes of doosjes. Zo kun je er ook buiten het seizoen van genieten. In de vriezer zijn raapstelen maximaal 3 maanden houdbaar.
Lekker combineren
De veelzijdige voorjaarsgroente doet het geweldig in talloze gerechten. Combineer met romige aardappelpuree voor een klassieke stamppot, eventueel aangevuld met spekjes of geitenkaas. Ook in een salade met frisse appels, walnoten en een honingmosterddressing komt de zachte smaak goed tot zijn recht. Voor pasta- en risottoliefhebbers is een toevoeging aan een romige saus een echte aanrader.
In de Aziatische keuken kun je de groente perfect verwerken in een snelle roerbakschotel met knoflook, gember en sojasaus. Zelfs in een omelet of quiche geeft het een frisse touch. Voor een licht gerecht kun je de blaadjes stomen en serveren als bijgerecht bij vis of kip.
Door de groente te combineren met verschillende texturen en smaken, zoals krokante noten, romige kazen of pittige kruiden, zet je een gevarieerde en smaakvolle maaltijd op tafel. Wees creatief en geniet van het ontdekken van al die mogelijkheden!
Bladgroenten; soorten & recepten
Bladgroenten, die zijn gezond, en ook vooral erg lekker. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig. Eet ze warm, eet ze rauw, alles kan. Leef je uit!