Raapstelen – Na alle vaak wat zwaardere gerechten gemaakt met groenten uit het winterseizoen, kijk je ongetwijfeld uit naar het voorjaar. En daar horen natuurlijk lekkere, lichtere maaltijden bij, die je maakt met de eerste lentegroenten. Een van de eerste groentesoorten die je in het voorjaar ziet verschijnen zijn raapstelen. Deze heerlijk frisse groente is een echte voorbode van de lente. Een bladgroente als raapsteeltjes wordt vaak rauw verwerkt in een stamppot, daar kennen veel mensen de raapsteeltjes van. Maar deze heerlijke groente is veel meer dan een stamppot groente. De frisse, lichtgroene blaadjes zijn veelzijdig en overal voor inzetbaar. Ontdek hier wat je moet weten over deze bladgroente, waar je ze koopt, hoe je ze bewaart en natuurlijk hoe je ze bereidt. Dus, doe je zelf een plezier, verras je tafelgenoten, en zet deze ietwat vergeten groenten weer eens, of weer eens wat vaker op tafel. Dat wordt genieten, want raapsteeltjes zijn heel geschikt om de lekkerste gerechten mee te maken!
Het raapstelenseizoen
Het seizoen waarin raapstelen verkocht worden is maar heel kort. Het echte seizoen loopt van eind maart tot en met mei. Soms zijn er al eerder raapsteeltjes te koop. Deze worden dan in de kas geteeld. Soms zijn ze wat verder in de zomer ook nog wel te vinden. Dus, probeer in de tijd dat ze verkrijgbaar zijn zo veel mogelijk te genieten van de raapsteeltjes. Voor je het weet zijn ze er niet meer en moet je er weer maanden op wachten voor je ze kunt eten.
De blaadjes van verschillende koolsoorten
De eerste groente van de lente! Dat klinkt mooi. Maar wat zijn die raapstelen nou precies, en waarom zien ze er niet altijd hetzelfde uit? Het bijzondere aan deze jonge bladgroente is dat het de eerste blaadjes zijn van verschillende koolsoorten en knolgroenten. Denk hierbij aan meiknolletjes, koolraap en Chinese kool. Het uiterlijk van de blaadjes kan dus onderling verschillend zijn, afhankelijk van welke knol of kool de blaadjes afkomstig zijn. De smaak van de verschillende soorten komt overeen. Fris, knapperig en lenteachtig. En soms ook licht pittig. Raapstelen groeien heel snel, en zowel het blad als de stelen kun je eten.
Overigens worden raapsteeltjes ook verkocht onder andere namen, als bladmoes, snijmoes en keeltjes. Vaak zijn deze namen streekgebonden, en zal een groenteboer of een marktkoopman geen idee hebben waar je het over hebt als je naar keeltjes of bladmoes vraagt.
Ook verkocht onder andere namen, als bladmoes, snijmoes en keeltjes.
Kopen
Wie deze jonge bladgroente wil ontdekken zal mogelijk moeten zoeken. Waar ze eerder werden bestempeld als een vergeten groente, zie je raapstelen nu weer vaker op het menu verschijnen. Maar het kopen van deze groente is soms nog wel een lastig dingetje. In de meeste supermarkten zal het niet meevallen om ze te vinden. Op de markt of bij de groenteboer heb je meer kans. En dan heb je na een lange zoektocht eindelijk raapstelen gevonden, bij de groenteboer nog wel, zitten ze voorgesneden en lichtelijk verlept in een zakje. Dat was nou net niet de bedoeling. Groenteboeren, we willen ze gewoon vers, knapperig en frisgroen is bosjes. Voor verpakken en snijden is echt niet nodig! Dus als je raapstelen gaat kopen, zoek even verder en koop ze gewoon in bosjes!
Groenteboeren, we willen ze gewoon vers, knapperig en frisgroen is bosjes!
Houd er bij het kopen van raapstelen rekening mee dat ze, afhankelijk van hoe je ze gaat bereiden, flink kunnen slinken. Zeker als je ze gaat koken. Let er dus op dat je genoeg raapstelen koopt om aan de dagelijkse hoeveelheid verse groente van 250 gram per persoon te komen. Van een bosje blijft niet heel veel over. Je kunt de hoeveelheid die je over gaat houden wel ongeveer vergelijken met wat je overhoudt als je verse spinazie bereidt.
Waar kun je raapstelen door vervangen?
Heb je de groente nodig voor een recept en kun je ze echt nergens kopen? Of wil je een recept maken waar eigenlijk raapstelen in horen en ze zijn niet meer in het seizoen? Dan kun je ze eventueel vervangen door rucola of door jonge bladspinazie. De smaak kan dan iets afwijken, maar het uiteindelijke resultaat zal er vast niet minder om zijn!
Het bewaren in de koelkast of vriezer
Als je dan eindelijk raapstelen hebt gevonden, hoe ga je ze dan bewaren? Nou, het liefst zo kort mogelijk. Bereid de groente het liefst zo snel mogelijk na aankoop, als ze nog fris en knapperig zijn. Raapstelen zijn een kwetsbare groente, en als je ze te lang laat liggen worden ze slap en zullen ze verleppen. Je kunt de bosjes maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen. Blancheer de gewassen blaadjes 2 minuten, laat ze goed uitlekken en vries ze in, in goed afgesloten diepvrieszakjes of doosjes. Zo kun je er ook buiten het seizoen van genieten. In de vriezer zijn raapstelen maximaal 3 maanden houdbaar.
Hoe ga je raapsteeltjes bereiden?
Voor je de raapstelen gaat bereiden, spoel je ze in ruim, koud water, om eventuele zandresten te verwijderen. De worteltjes die er soms nog aanzitten als je ze hebt gekocht moet je verwijderen voor dat je de groente gaat bereiden. De stelen en het blad kun je beiden eten.
Raapstelen zijn een veelzijdige groente, die je op verschillende manieren kunt bereiden. Je kunt ze rauw verwerken, koken, stoven, stomen, wokken of verwerken in een ovenschotel. In ons kookschool artikel over het bereiden van raapstelen kun je er alles over lezen. En natuurlijk geven we je hieronder de allerlekkerste recepten waarin je ze kunt verwerken! En wie weet hebben we je wel geïnspireerd om zelf een recept te bedenken!
Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!
Lekker Tafelen vertelt je wat je met raapsteeltjes kunt doen. We geven je verschillende, lekkere mogelijkheden om raapstelen te bereiden!
Check het recept of lees de infoRecepten met raapsteeltjes
Bovenstaand hebben we zoveel mogelijk informatie met je gedeeld. We hopen natuurlijk dat het je inspireert om naar de groenteman te rennen om een verse bos raapstelen te scoren. Uiteraard zijn wij alvast aan de slag gegaan. Onderstaand vind je daarom een aantal heerlijke recepten. Gevarieerd, vers, en zelfgemaakt. Niet alleen de stamppot, maar ook de salade en zelfs een pesto. Laat je ons weten welke jij gemaakt hebt?
Ovenpasta met raapsteeltjes; lekker gezond, lekker voorjaar
Een heerlijk romige ovenschotel met een voorjaarsgroente, gerookte kipfilet en kruidenroomkaas, dat is ovenpasta met raapsteeltjes!
Salade met raapsteeltjes en spinazie
Je zet het voorjaar op tafel met een mooie, groene salade met raapsteeltjes en spinazie. Met kiwi voor het zoetje, en feta maakt het hartig!
Omelet met raapstelen
Eieren zijn altijd een heerlijke lunch. En deze omelet met raapstelen zeker! Hij is ook nog eens lekker gevuld met bacon en kaas!
Raapsteeltjes salade met graskaas
In het graskaasseizoen zijn er volop raapsteeltjes verkrijgbaar. De link naar een mooie en verse raapsteeltjes salade is dan natuurlijk snel gelegd.
Raapstelensoep met zeebaars
Wij krijgen altijd een voorjaarsgevoel van verse raapsteeltjes. Je maakt er bijvoorbeeld deze heerlijke en snelle raapstelensoep mee.
Hartige broodschotel met raapsteeltjes
Oei, deze hartige broodschotel met raapsteeltjes, ook wel broodpudding genoemd, is echt een topper voor het voorjaar. Lekker met ham en kaas.
Tomatenrisotto met raapsteeltjes; Kleurrijk en bomvol smaak.
Een heerlijk lentegerecht. Risotto met verse producten van het seizoen. Deze tomatenrisotto met raapsteeltjes is kleurrijk en echt smaakvol.
Pasta met raapsteeltjes-pesto, tomaatjes en feta
Kleur, smaak, seizoen? Een pasta met raapsteeltjes-pesto, tomaatjes en feta heeft het allemaal in zich. Een topper voor voorjaar en zomer.
Raapsteeltjes salade met komijnekaas en aardbeien
Serveer de lente met deze raapsteeltjes salade met komijnekaas en aardbeien. Fris, knapperig en kleurrijk. Hier maak je nieuwe vrienden mee.
Raapsteeltjes uit de wok
Vis met wortels uit een potje? Niet doen hoor! Serveer er dan maar verse raapsteeltjes uit de wok bij. Ontdek dit heerlijke recept.
Raapsteeltjes stamppot met een snelle goulash
In voorjaar en zomer kun je deze raapsteeltjes stamppot op tafel zetten. Met de snelle goulash erbij wordt dit een fantastisch hoofdgerecht.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Check het recept of lees de info