Spaghetti met bloemkool – Zin een romig pastagerecht, maar dan wel graag een beetje gezonder dan een recept waar heel veel room in zit? Spaghetti met bloemkool is zo’n gerecht. Met de romigheid van een bechamelsaus, maar met een saus die gemaakt is van bloemkool. Het gerecht is hartig door de toevoeging van kaas en spekjes. Oké, die zijn dan wat minder gezond, maar die maken het recept wel erg lekker. De basis is bloemkool en daarmee eet je ongemerkt toch veel groente. Ga jij vanavond spaghetti met bloemkool maken? Kijk snel naar het recept hieronder.
Met bloemkool scoor je altijd
Bloemkool is de meest gegeten groente in Nederland. Dat betekent dat je de meeste Nederlanders blij kunt maken als je een recept met bloemkool op tafel zet. Bloemkool is mild en vrij neutraal van smaak. Zelfs de kleine eters lusten vaak wel bloemkool. En voor een lekker pastagerecht zullen ze hun neus al helemaal niet zo snel optrekken. Als je dit recept voor spaghetti met bloemkool gaat maken, zul je dus zeker scoren.
Maak eens een andere pastasaus
Als je spaghetti of een andere pasta eet dan hoort daar een saus bij. Meestal is dat dan een tomatensaus of een bechamelsaus. Die laatste is nogal een calorieënbom en voegt als het gaat om groente niets toe. Ga dus eens voor een heel ander recept. Als je de spaghetti met bloemkool serveert, zal niemand in de gaten hebben dat de saus van groente gemaakt is. Hij is heerlijk romig en vol van smaak, door de bloemkool, maar ook door de meegekookte teentjes knoflook die de saus een zachte knoflooksmaak meegeven zonder dat die overheerst.
Spaghetti met bloemkool én krokante spekjes en kaas
Kaas hoort, zeker als een bechamel gebruikt wordt, bij spaghetti. Kaas is altijd lekker toch? Als tegenhanger van al die romigheid en zachtheid door de kaas en de bloemkool in het recept, ga je spek toevoegen. Niet zomaar spek, maar knapperig uitgebakken plakjes ontbijtspek. Een beetje door de pasta, maar vooral veel lekker grote knapperige stukken bovenop. Het zoute en knapperige van het spek maken de spaghetti met bloemkool helemaal af.
Bloemkool pureren; dit moet je ontdekken!
Je denkt al snel aan stamppot bij bloemkool pureren, maar er zijn nog zo veel meer verrassend lekkere recepten met gepureerde bloemkool.
Spaghetti met bloemkool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram spaghetti
- 500 gram bloemkool
- 3 teentjes knoflook
- een takje rozemarijn
- een klontje boter of wat olie
- 100-200 ml warme melk
- 150 gram ontbijtspek
- 200 gram geraspte jong belegen kaas
- een takje basilicum
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spaghetti met bloemkool:
Bak de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Leg ze dan op keukenpapier en zet opzij.
Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze in een laagje water samen met de rozemarijn, een snufje zout en de in plakjes gesneden knoflook gaar. Giet af en laat goed uitlekken.
Haal de harde takjes van de rozemarijn uit de bloemkool en doe de bloemkool in de beker van een blender of in een keukenmachine met messen. Maal de bloemkool met de boter tot een gladde massa en voeg net zo veel melk toe tot er een dik vloeibare saus ontstaat. Roer de helft van de kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Kook ondertussen de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snijd de basilicumblaadjes in fijne reepjes.
Neem de helft van het ontbijtspek en verkruimel dat door de saus.
Meng de saus door de spaghetti en verdeel de spaghetti met bloemkool over 4 borden. Verdeel de in grove stukken gebroken ontbijtspek over de spaghetti en bestrooi met de rest van de kaas. Strooi er basilicum overheen en serveer.
Tafel lekker !!