Spaghetti met bloemkool: pasta met de romigheid van een bechamelsaus die gemaakt is van bloemkool. Zo eet je ongemerkt lekker veel groente.
Pastasaus
Als je spaghetti of een andere pasta eet dan hoort daar een saus bij. Meestal is dat dan een tomatensaus of een bechamelsaus. Die laatste is nogal een calorieënbom en voegt als het gaat om groente niets toe. Als je deze spaghetti met bloemkool serveert, zal niemand in de gaten hebben dat de saus van groente gemaakt is. Hij is heerlijk romig en vol van smaak, door de bloemkool, maar ook door de meegekookte teentjes knoflook die de saus een zachte knoflooksmaak meegeven zonder dat die overheerst.
Krokante spekjes en kaas
Kaas hoort, zeker als een bechamel gebruikt wordt, bij spaghetti. Kaas is altijd lekker toch? Als tegenhanger van al die romigheid en zachtheid gaan we spek toevoegen, niet zomaar spek maar knapperig uitgebakken plakjes ontbijtspek. Een beetje door de pasta, maar vooral veel lekker grote knapperige stukken bovenop. Het zoute en knapperige van het spek maakt de spaghetti met bloemkool helemaal af.
Bloemkool pureren; zo kan het ook!
Je denkt al snel aan stamppot bij bloemkool pureren, maar er zijn nog zo veel meer verrassend lekkere recepten met gepureerde bloemkool.
Spaghetti met bloemkool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram spaghetti
- 500 gram bloemkool
- 3 teentjes knoflook
- een takje rozemarijn
- een klontje boter of wat olie
- 100-200 ml warme melk
- 150 gram ontbijtspek
- 200 gram geraspte jong belegen kaas
- een takje basilicum
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spaghetti met bloemkool:
Bak de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Leg dan op keukenpapier en zet opzij.
Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze in een laagje water samen met de rozemarijn, een snufje zout en de in plakjes gesneden knoflook gaar. Giet af en laat goed uitlekken.
Haal de harde takjes van de rozemarijn uit de bloemkool en doe de bloemkool in de beker van een blender of in een keukenmachine met messen. Maal de bloemkool met de boter tot een gladde massa en voeg net zo veel melk toe tot er een dik vloeibare saus ontstaat. Roer er de helft van de kaas door en breng op smaak met zout en peper.
Kook ondertussen de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snij de basilicumblaadjes in fijne reepjes.
Neem de helft van het ontbijtspek en verkruimel dat door de saus. Meng de saus door de spaghetti en verdeel de spaghetti met bloemkool over 4 borden. Verdeel de in grove stukken gebroken ontbijtspek over de spaghetti en bestrooi met de rest van de kaas. Strooi er basilicum overheen en serveer.
Tafel lekker !!