Uientaart met blauwe kaas – Of het nu is als complete maaltijd, onderdeel van een buffet of als warme borrelhap, een hartige taart of een quiche is altijd een goed idee. De uien in deze uientaart met blauwe kaas worden eerst gekaramelliseerd, waardoor ze een heerlijk zoete smaak krijgen. En die zoetige smaak vormt vervolgens een lekker contrast met het zoute van de blauwe kaas. Je kunt deze taart van tevoren maken, zodat je hem op het moment dat je wilt gaan eten alleen nog maar hoeft op te warmen. Deze uientaart met blauwe kaas is heerlijk met een glas wijn of port!
Welke blauwe kaas gebruik je?
Wij hebben voor de uientaart met blauwe kaas de Franse Bresse Bleu gebruikt. Dit is een zachte blauwschimmelkaas met een witte korst. Je zou deze kunnen vervangen door de Nederlandse Blauw Klaver. Hou je niet van blauwe kaas, maar wel van uientaart? Ook met een andere kaas, zachte geitenkaas, camembert of brie is deze taart heerlijk!
Uien karamelliseren
De uien die voor de uientaart met blauwe kaas gebruikt worden, worden van tevoren gekaramelliseerd. Dat kost even tijd, maar het maakt het resultaat des te smakelijker. Karamelliseren doe je door de uien heel zacht te bakken met toevoeging van een beetje suiker, wat balsamicoazijn en bouillon.
Uientaart met blauwe kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram uien, in dikke, halve ringen
- 200 gram blauwe kaas, in dunne plakken
- 50 ml balsamicoazijn
- 25 gram suiker
- 100 ml water
- 2 bouillonblokjes voor 0,5 ml
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 3 eetlepels paneermeel
- zwarte peper en zout
- 50 gram boter
- 1 rol bladerdeeg
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een uientaart met blauwe kaas:
Verhit de boter in een braadpan. Bak hierin de uien aan tot ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook en de suiker toe en bak even mee. Los de bouillonblokjes op in het water. Blus de uien af met het water en de balsamicoazijn. Doe de tijm erbij en breng alles aan de kook. Laat het uienmengsel, met het deksel op de pan, op een heel laag vuurtje 45 minuten zachtjes stoven.
Verwarm de oven voor op 200 graden met onder- en bovenwarmte.
Bekleed een quichevorm of springvorm van 28 cm met het bladerdeeg. Laat het bakpapier dat op de rol zit er onder zitten. Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg. Bestrooi de taartbodem met het paneermeel. Dit is om een eventueel teveel aan vocht in de vulling te absorberen en te voorkomen dat de bodem zacht wordt.
Nu gaan we de uientaart met blauwe kaas opbouwen. Verdeel de helft van de gare, gekaramelliseerde uien over de taartbodem. Verdeel daar overheen de helft van de kaas. Daar bovenop de andere helft van de uien en dek af met de andere helft van de kaas.
Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven. Bak de taart in 30 à 40 minuten gaar en lichtbruin.
Snijd de uientaart met blauwe kaas in punten en serveer direct. Je kunt de taart ook laten afkoelen en op een later tijdstip weer opwarmen. Bewaar de taart in dat geval afgedekt in de koelkast.
Tafel lekker !!