Venkeltaart met ham en kaas – Een lekkere quiche of hartige taart gaat er altijd wel in. Voor een leuk hoofdgerecht maak je eens een venkeltaart met ham en kaas. De zacht, licht naar anijs smakende venkel vormt een geweldige combinatie met het hartige van de ham en de kaas. Die quiche is een heerlijke avondmaaltijd, of lunch, maar als je de hartige taart in kleine puntjes snijdt, is hij ook als warme borrelhap ongetwijfeld een groot succes.
Venkel, een bijzondere groente met een bijzondere smaak
Venkel is een bijzondere groente, met een bijzondere smaak. De lichtgroene knolletjes, die overigens niet tot de knolgroenten, maar tot de stengelgroenten horen, hebben een frisse, anijsachtige smaak. Venkel is niet een groente die in de meeste huishoudens wekelijks op tafel verschijnt. In de Méditerranée weten ze wel weg met die smaak en wordt de groente volop verkocht en in een hoop verschillende gerechten gebruikt. In Frankrijk en Italië zijn ze bijzonder gek op de groente. Nederland blijft helaas een beetje achter in het gebruik van venkel en dat is eigenlijk best jammer. Daarom zou je toch eens een venkeltaart met ham en kaas moeten proberen, waarschijnlijk ben je prettig verrast door de smaak. Want wat is er nu leuker en lekkerder dan een groente ontdekken die je nog niet kent? Behalve gebakken of gekookt kun je venkel ook rauw in een salade verwerken.
Venkeltaart met ham en kaas, ook om mee te variëren
Wil je eens een andere variant van de hartige venkeltaart met ham en kaas maken? Je kunt de ham vervangen door uit gebakken gerookte spekblokjes. Je maakt een compleet andere variant door de geraspte kaas te vervangen door een verbrokkelde blauwader kaas als Roquefort of Danish Blue. Venkel en een blauwader kaas is een geweldig lekkere combinatie.
Liever geen vlees? Laat dan de hamblokjes gewoon weg.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Venkeltaart met ham en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol vers bladerdeeg
- 3 eetlepels paneermeel of gebroken lijnzaad
- 2 venkelknollen, middelgroot, geschaafd of dun gesneden
- 1 sjalot, in dunne halve ringen
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 125 gram ham, in blokjes
- 200 gram kaas, geraspt
- 4 eieren
- 50 ml melk
- 2 theelepels komijnzaad, heel
- witte peper
- zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een venkeltaart met ham en kaas:
Verwarm de oven voor op 200 graden, stand onder- en bovenwarmte.
Je begint met de vulling voor de venkeltaart. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de sjalot, de knoflook, de venkel met het komijnzaad zachtjes aan tot ze gaar zijn.
Vul een quichevorm van ongeveer 28 cm met de rol bladerdeeg. Laat het bakpapier van de rol eronder zitten. Maak met een vork gaatjes in de deegbodem en strooi het paneermeel of het gebroken lijnzaad er overheen. Dit zorgt ervoor dat de bodem van de venkeltaart met ham en kaas niet klef wordt door eventueel overtollig vocht.
Roer de eieren, met de melk, los in een kom. Breng op smaak met zout en peper en roer 150 gram van de geraspte kaas erdoor. Schep het gebakken venkelmengsel door het kaas-ei mengsel en schep de hamblokjes erdoor.
Druk de randen van het bladerdeeg wat naar binnen.
Bestrooi de venkeltaart met ham en kaas met de overgebleven 50 gram geraspte kaas.
Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de quiche in ongeveer 30 minuten gaar en licht gekleurd.
Laat even afkoelen en snijd de taart dan in punten.
De heerlijke venkeltaart met ham en kaas is niet alleen een perfecte maaltijd, maar ook een ideale borrelhap.
Tafel lekker !!
Lijkt mij een heerlijke taart, maar wanneer en hoe gebruik ik het komijnzaad?
Dat kun je meebakken met de knoflook, de sjalot en de venkel, Pauline. De receptinstructie is inmiddels aangepast.