Soft taco met pulled pork, mango en ui: zoet, pittig, zacht maar ook knapperig door de ui, deze taco wordt vast ook jouw favoriet.
Soft taco met pulled pork
Een heerlijk recept met kleine zachte taco’s uit de Mexicaanse keuken waar hij Carnita genoemd wordt. Carnita betekent “beetje vlees” en het is dus ook de bedoeling dat er niet heel veel vlees op de soft taco zit. De in cola gegaarde pulled pork is namelijk behoorlijk sterk van smaak, met toch echt wel een beetje pit. Door de soft taco af te werken met lekkere frisse sla, mango, uien en limoen wordt het een gerecht om je vingers bij op te eten.
Jalapeño en cola
De pulled pork wordt eerst een nachtje gemarineerd en daarna opgezet met cola, geen zero of light maar de gewone zoete cola. De cola maakt dat het varkensvlees heerlijk zacht en zoet wordt. Voor de pit gebruik je jalapeño peper die behoorlijk pittig kunnen zijn. De peper gaat gehalveerd en zonder zaadjes in het vleesmengsel zodat je deze er ook weer makkelijk uit kunt halen. Doe dit er na ongeveer een half uur weer uit omdat het anders te pittig wordt. Proef tussendoor, en als je het heter wil laat je de Jalapeño peper er langer in zitten.
Maak lekker veel taco’s en nodig vrienden uit, of doe de helft van het vlees in de vriezer voor een andere keer
Welk varkensvlees gebruik je voor de pulled pork?
Voor het lekkerste resultaat gebruik je varkensvlees met een beetje vet en botten zoals varkensrib, die het meest gebruikt wordt voor pulled pork. Je kunt ook kiezen voor hamlappen. Het resultaat zal dan iets minder zacht zijn omdat hamlappen minder vet bevatten. Het vlees gaat eerst een nachtje in de marinade om daarna in 2 tot 3 uur gaar te stoven. Begin daarom het liefst ruim een dag van tevoren met het voorbereiden. Het vlees is namelijk na een dag nog lekkerder. We gaan in dit recept uit van 1 kg varkensvlees, dit is een royale hoeveelheid waarvan je misschien nog een gedeelte in kunt vriezen voor een volgende keer.
Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt
Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit exotische fruit.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Soft taco met pulled pork, mango en ui
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 pakjes soft taco’s 8 stuks
- ruim 1 kg varkensrib
- 3 limoenen
- 1 sinaasappel
- 2 eetlepels sojasaus
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl chilipeper
- 2 tl oregano
- 1 tl komijn
- 1 tl zout
- olie om in te bakken
- 2 eetl bruine basterdsuiker
- 1 jalapeño peper
- 100 ml koffie
- 1/2 liter cola
- 1/2 krop ijsbergsla
- 1 mango
- 1 rode ui
- 100 ml azijn
- 50 gr suiker
- een bosje verse koriander
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je soft taco met pulled pork, mango en ui:
Begin met het maken van de marinade door 1 limoen en de sinaasappel uit te persen. Meng dit met de sojasaus, zwarte peper en chilipeper, oregano, komijn en zout. Snijd de knoflook fijn en doe dat er ook bij. Snijd het vlees in stukken en meng alles goed. Dek af en zet minimaal 6 uur in de koelkast om te marineren.
Breng 100 ml water aan de kook en doe dit in een glazen pot, los hierin de 50 gram suiker op. Voeg er de azijn aan toe. Schil de ui en snijd deze in dunne ringen, doe deze in het mengsel en zet koud weg.
Verhit een beetje olie en bak het vlees daarin aan. Voeg er de cola en de koffie aan toe en breng aan de kook. Snijd de jalapeño peper doormidden en verwijder de zaadjes. Doe de peper bij het vlees in de pan. Proef na een half uur de jus om de scherpte te bepalen. Mag het pittiger? Dan laat je de peper zitten en proef je later nog een keer. Haal de peper eruit als je het pittig genoeg vindt. Laat het vlees 2-3 uur met het deksel op de pan sudderen tot het vlees uit elkaar valt. Haal de botten uit het vlees en voeg de bruine basterdsuiker toe. Breng aan de kook en laat het vocht zo veel mogelijk verdampen. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout.
Snijd, in de tijd dat het vlees op staat, de mango in blokjes en de ijsbergsla in reepjes. Haal de blaadjes van de takjes koriander en snijd de limoenen in partjes. Haal de uien uit het vocht en laat op een papiertje uitlekken. Leg alles op een grote schaal of bord zodat iedereen zelf kan pakken.
Verwarm een koekenpan en bak de taco’s kort in een droge koekenpan tot ze warm zijn. Beleg de taco’s met ongeveer 50 gram vlees en klap ze dubbel. Leg ze tegen elkaar in een schaal om ze warm te houden. Serveer de soft taco’s samen met de schaal met groente en fruit. Zo kan iedereen zijn soft taco naar wens beleggen.
Tafel lekker !!