Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gestoofde kippendijen uit de tajine

Heerlijk mals gestoofde kippendijen met Marokkaanse smaken als ras el hanout en sinaasappel. Bereid bij voorkeur in de tajine maar in de (braad)pan kan ook.

0 454

Gestoofde kippendijen uit de tajine – Het gebruik van een tajine geeft een extra dementie aan je eten. Het ruikt heerlijk, en het staat ontzettend gezellig op je fornuis en tafel.

De tajine word veelal in de Marokkaanse keuken gebruikt. De tajine is een stoofpot, waar je met vis, vlees of groenten de lekkerste gerechten in kunt maken. Doordat het vaak stoof gerechten zijn, die je bereidt in de tajine, trekken de smaken goed in je gerecht.

Oorspronkelijk is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig heb je verschillende soorten tajines die geschikt zijn voor verschillende hittebronnen. Wel blijft de kegelvormige deksel herkenbaar.

Hoe werkt nou eigenlijk een tajine?

Bij het koken met de tajine komt er vocht uit de ingrediënten, en dat wordt op gevangen door de puntige deksel als condens. De condens koelt dan wat af en dat loopt weer terug in de schaal, hierdoor wordt de smaak van je stoof behouden.

Voor het recept met kippendijen wordt er o.a ras el hanout kruiden gebruikt. Ras el hanout is een mix van Marokkaanse kruiden, zoals kaneel, kardemom, kurkoma, paprikapoeder, gember, zwarte peper, piment, kruidnagel, komijn, nootmuskaat en koriander. Als je deksel optilt , dan komt er een echte herfstgeur naar boven. De geur van kaneel en kardemom doet je zelfs een beetje denken aan de kaneel stokken van de kermis.

Bij het koken met de tajine komt er vocht uit de ingrediënten, en dat wordt op gevangen door de puntige deksel als condens. De condens koelt dan wat af en dat loopt weer terug in de schaal, hierdoor wordt de smaak van je stoof behouden.

In dit recept is er voor kippendijen gekozen omdat het een lekker mals stuk van de kip is die zich goed leent voor een stoofgerecht.


Gestoofde kippendijen uit de tajine

Gestoofde kippendijen uit de tajine receptStoofschotel voor 4 personen:

  • 800 gram kippendijen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Verse gember 2-3 cm
  • 200 ml kippenbouillon
  • Sap van een pers sinaasappel
  • 1 theelepel milde paprikapoeder
  • 1 eetlepel ras el hanout kruiden
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je gestoofde kippendijen:

Marineer de kip met de ras el hanout, paprikapoeder en peper en zout. Laat dit 15 minuutjes intrekken. Pers ondertussen de sinaasappel

Snipper de ui en knoflook. Maak de gember schoon. Doe een flinke scheut in de tajine en verwarm deze vast voor op het vuur.

Leg de ui en de knoflook en de gember op de bodem van de schaal, daarbovenop de kip. Giet de bouillon en de sinaasappelsap in de schaal zodat de kip onder gedompeld wordt.

Laat de kip zo’n 30 minuutjes pruttelen. Serveer de gestoofde kippendijen met couscous of rijst met noten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer