Gestoofde riblappen met verse zilveruitjes – Stoofvlees is altijd lekker. En of het nou is als vlees voor de gewone doordeweekse avondmaaltijd, of voor een meer bijzonder etentje, je kunt het eigenlijk wel voor elke gelegenheid serveren. Zelfs voor een niet te ingewikkeld kerstmenu zul je geen flater slaan met een goede stoofpot van bijvoorbeeld rundvlees. Voor dit gerecht hebben we riblappen gebruikt, die zijn heel geschikt voor in een stoofschotel. Het bijzondere aan de gestoofde riblappen met verse zilveruitjes, zijn natuurlijk die zilveruitjes. En dan hebben we het wel over verse uitjes, en niet de zure uit een potje. Deze uitjes karameliseer je zelf en je zult verbaasd staan over hoe lekker ze zijn. Die gekarameliseerde uitjes zijn overigens ook heel lekker bij andere gerechten!
Gekarameliseerde verse zilveruitjes
Zilveruitjes ken je uit een potje. Heb je wel eens verse gegeten? Die zijn pas lekker! Zeker als je gekarameliseerde verse zilveruitjes maakt!
Riblappen
Gestoofde riblappen dus, maar wat zijn dat nou precies? En wat is het verschil met ‘gewone’ runderlappen en sucadelappen? Voor velen blijft het een verwarrend onderwerp, al die lappen die afkomstig zijn van het rund. Want riblappen zijn wel runderlappen, maar een runderlap is niet altijd een riblap. Volg je het nog? Er zit dus wel degelijk verschil in al die lappen. Riblappen zijn de malste runderlappen. Ze zijn wat vetter dan de ‘gewone’ runderlappen en sucadelappen. Dit vet maakt dat het vlees veel meer smaak heeft en heerlijk zacht wordt als je het stooft. Dat maakt riblappen zeer geschikt voor stoofpotjes als gestoofde riblappen met verse zilveruitjes. Ze worden gesneden uit het voorste deel van de ribben.
Gestoofde riblappen met verse zilveruitjes – tip
Het maken van dit gerecht kost je wel wat tijd. Die tijd is het zeker waard, maar het komt natuurlijk niet altijd even handig uit. Daarom is het goed te weten dat je de gestoofde riblappen met verse zilveruitjes prima een dag van tevoren kunt bereiden. Laat het gerecht dan goed afkoelen en bewaar het tot gebruik in de koelkast.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Gestoofde riblappen met verse zilveruitjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1250 gram riblappen, in blokjes
- 1250 ml runderbouillon, warm
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 1 pastinaak, geschild en in blokjes
- 1 takje rozemarijn, de naaldjes gerist
- 10 salieblaadjes, gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- de blaadjes van een paar takjes tijm
- peper en zout
- 1 recept gekarameliseerde verse zilveruitjes
- boter en olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gestoofde riblappen met verse zilveruitjes:
Verhit een klont boter en een scheut olie in een braadpan. Bak hierin de riblappen in blokjes rondom bruin aan. Voeg vervolgens de pastinaak, de knoflook, de tijm, de salie, en de rozemarijn toe en bak deze even mee. Blus af met de bouillon. Doe de laurierblaadjes en de balsamicoazijn ook in de pan.
Laat de riblappen nu, met het deksel op de pan, op een heel laag vuurtje 3 uur heel zachtjes stoven.
Voeg na 3 uur de gekarameliseerde verse zilveruitjes toe. Laat zonder deksel nog een half uurtje pruttelen, zodat de saus wat kan inkoken. Breng op smaak met peper en wanneer nodig zout.
Serveer met aardappelpuree, of gekookte aardappels met groente.
Tafel lekker !!