Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Chili con pollo; super ‘vlug klaar’ gerecht

Chili con pollo is een makkelijke en super lekkere variant op de chili con carne, maar dan met kip. Zo’n gerecht dat je graag in je repertoire hebt.

0 2.717

Chili con pollo; super ‘vlug klaar’ gerecht – Iedereen heeft van die gerechten waar je altijd weer op terug grijpt bij drukte. Met dit kip-recept, chili con pollo, hoop ik dat je daar een recept aan toe kunt voegen. Dit gerecht is licht pittig, goed gekruid en de hoofdingrediënten zijn kip (pollo) en bonen. De pit krijgt hij van de chiliflakes (chili) en cayennepeper. Je kunt het gerecht zo pittig maken als je zelf lekker vindt.

Chili: Amerikaans, Spaans??

Chili con carne is het oorspronkelijke gerecht wat aan dit recept ten grondslag ligt. De eerste recepten hiervan schijnen gevonden te zijn in Spanje, eind van de 19e eeuw, zo rond 1893. Van daar uit is het gerecht de wereld over gegaan en heeft iedere regio zijn eigen versie van de “chili” zoals het vaak in het buitenland word genoemd. In America zijn er zijn zelfs grote kookwedstrijden hiervoor en is dit het nationale gerecht van Texas.

Klaar in 30 minuten

Nu denk je wellicht als je de lijst hieronder ziet: “Veel te veel ingrediënten, gauw verder klikken”. Maar wacht, Het overgrote deel van de ingrediënten zijn specerijen. Een goede chili bevat genoeg specerijen die het gerecht echt diepgang en zijn smaak geven. Ze zijn echt essentieel om de juiste smaak aan je gerecht te geven. En het mooie van specerijen is dat je ze in heel veel soorten gerechten kunt serveren.


Chili con pollo

Hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 200 gr. kipfilet
  • 1 el. olie
  • 1 el. boter of margarine
  • 140 ml. tomatenpuree
  • 500 ml. water
  • 500 gr. gekookte bruine bonen
  • 1 tl. gerookte paprika gemalen
  • ¼ tl. cayennepeper gemalen
  • ¼ tl. chiliflakes
  • 1 tl. knoflookpoeder
  • 1 tl. oregano gedroogd
  • ¼ tl. komijn gemalen
  • ¼ tl. piment
  • zout & peper
  • 2 el. suiker
  • 350 gr. fijne groente
  • 1 á 2 stokbroden (afhankelijk v.d. grootte)
  • 2 stengels bosui

Snipper de ui in blokjes en pers de knoflookteentjes. Snij de kipfilet in stukjes van ongeveer 3 cm. Zet een hapjespan op het fornuis en doe hier de olie en boter of margarine in. Als de boter is uitgebruist voeg je de kip toe. Bak de kip even aan en voeg vervolgens de ui en knoflook toe.

Bak de tomatenpuree mee, voeg na 2 minuten het water toe en de bruine bonen. Voeg de gerookte paprika, cayennepeper, knoflookpoeder, oregano, komijn en piment toe. Voeg een flinke snuf zout en peper toe samen met de suiker. Als laatste voeg je de fijne groente toe. Het is aan jezelf wat voor fijne groenten je toe wilt voegen. Ik heb gekozen voor een mix van maïs, wortel, doperwt, prei en bloemkool.

Nu laten we het geheel 15 minuten lekker pruttelen, met een deksel op de pan, en de groenten gaar worden. Snij ondertussen het stokbrood in grove stukken en de bosui in ringen.

Na 15 minuten proef je hoe de smaak is. Je kunt je chili con pollo nog wat pittiger maken door cayennepeper toe te voegen. Maar bedenk wel dat we hem zo gaan afgarneren met chiliflakes. Doe de chili in een mooie kom en garneer het af met de chiliflakes en de gesneden bosui. Serveer de chili con pollo met het stokbrood om lekker in de saus te dippen.

Tafel lekker.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer