Gevulde rollade – Een rollade kun je natuurlijk prima bij de slager bestellen. Maar zou het niet leuker zijn om er eens zelf een te maken? Deze gevulde rollade is gemaakt van varkensvlees, procureur om precies te zijn. Het vlees is gevuld met gemengde paddenstoelen en cranberry’s. De rollade wordt, nadat je hem hebt aangebraden, verder in de oven gegaard. Dat duurt minstens anderhalf uur, maar je hebt er, als het vlees eenmaal in de oven staat, weinig omkijken naar. Serveer de gevulde rollade met gekookte aardappels, aardappelpuree of gebakken aardappels en een warme groente, en je hebt een heerlijke maaltijd, met een feestelijk tintje.
Gevulde rollade van procureur
Procureur is varkensvlees. Om precies te zijn, wordt dit stuk vlees gesneden uit de nek van het varken. Het is donker roze, doorregen vlees. Dat betekent dat er wat vet aan zit. Laat je er niet door afschrikken. Het vet geeft een heleboel meer smaak aan het vlees, en de rollade blijft daardoor sappiger en malser. Als je vlees gebruikt zonder, of met erg weinig vet, loop je het risico dat de gevulde rollade erg droog wordt, en dat zou jammer zijn.
Gevulde rollade met paddenstoelen en cranberry’s – tips
De vulling van de rollade bestaat uit een mengsel van verschillende paddenstoelen. In het recept is een combinatie van koningsoesterzwam, shiitake, portobello en beukenzwammen gebruikt. Je kunt dit gewoon aanpassen als je dat wenst. Neem een combinatie van soorten die jij het lekkerste vindt, of kies er voor om een soort te gebruiken. Alleen champignons kan in principe ook prima. Denk er wel aan dat de champignons erg slinken tijdens de bereiding, en dat je om aan genoeg vulling voor de gevulde rollade te komen, je misschien de hoeveelheid iets moet aanpassen.
Voor het bereiden van een groot stuk vlees als een rollade heb je eigenlijk een kerntemperatuurmeter nodig. Zo kun je de kerntemperatuur van het vlees in de gaten houden en loop je niet het risico dat het vlees te gaar of te droog wordt. Doe je zelf een plezier en investeer een paar euro, want meer kost het niet, voor dit handige keukenhulpje. Je koopt ze bij een huishoudspeciaalzaak.
Let op! Je hebt cranberrycompote nodig om dit gerecht te maken. Die kun je heel makkelijk zelf maken. En zelfgemaakte cranberrycompote is altijd lekkerder dan uit een potje. Kijk hieronder voor het recept!
Cranberrycompote; lekker met vlees en wild
Binnen 10 minuten maak je een heerlijke cranberrycompote, voor bij vlees, wild en gevogelte. Ook lekker bij een appelpunt met een bol roomijs!
Zelf een rollade knopen
De gevulde rollade wordt tijdens het bakken in vorm gehouden met keukentouw. Het kan even een uitdaging zijn om zelf een rollade te knopen. Kijk daarom eens naar het filmpje waarin een slager uitlegt hoe je dat doet.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Gevulde rollade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1250 gram procureur, aan een stuk
- 200 gram gemengde paddenstoelen, in heel kleine stukjes gesneden
- 40 gram sjalotten, zeer fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1/2 theelepel gdroogde tijm
- 1 recept cranberrycompote
- boter om in te bakken
- peper en zout
- Keukentouw
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gevulde rollade:
Haal het vlees uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen.
Begin met het maken van de vulling. Bereid de cranberrycompote zoals aangegeven in het recept en laat deze afkoelen. Verhit vervolgens een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de sjalot en de knoflook glazig. Voeg dan de paddenstoelen en de tijm toe en bak deze tot ze gaar zijn. Breng het mengsel echt flink op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.
Leg de procureur op een snijplank, en snijd deze met een scherp mes vanaf de zijkant in twee helften, maar snijd deze niet los van elkaar, zodat je het vlees kunt uitvouwen tot één grote lap. Bestrooi deze met peper en zout.
Besmeer de lap met cranberrycompote. Je zult wat compote overhouden. Deze kun je later bij het vlees serveren.
Verdeel het paddenstoelenmengsel over de cranberrycompote.
Rol het vlees vervolgens stevig op tot een mooie rollade en bind het samen met het keukentouw. Bekijk het filmpje om te zien hoe je dat het handigst doet.
Verwarm de oven voor op 125 graden.
Verhit, in een grote koekenpan of braadpan, een flinke klont boter. Bak hierin de rollade rondom bruin aan.
Doe de rollade met het braadvet over in een braadslede of een vuurvaste schaal en plaats deze in het midden van de oven.
Braad de rollade in ongeveer anderhalf uur, tot het vlees een kerntemperatuur van ongeveer 70 graden heeft bereikt. Draai de rollade af en toe en bedruip hem met het braadvocht. Controleer de kerntemperatuur met de kerntemperatuurmeter.
Laat de rollade een kwartier rusten onder aluminiumfolie voor je hem in plakken snijdt.
Serveer de gevulde rollade met aardappeltjes en een warme groente. De overgebleven cranberrycompote is er heerlijk bij!
Tafel lekker !!