• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Gevulde rollade; met paddenstoelen en cranberry’s

Leuk en lekker voor een speciaal etentje!

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
0
Gevulde rollade

Gevulde rollade – Een rollade kun je natuurlijk prima bij de slager bestellen. Maar zou het niet leuker zijn om er eens zelf een te maken? Deze gevulde rollade is gemaakt van varkensvlees, procureur om precies te zijn. Het vlees is gevuld met gemengde paddenstoelen en cranberry’s. De rollade wordt, nadat je hem hebt aangebraden, verder in de oven gegaard. Dat duurt minstens anderhalf uur, maar je hebt er, als het vlees eenmaal in de oven staat, weinig omkijken naar. Serveer de gevulde rollade met gekookte aardappels, aardappelpuree of gebakken aardappels en een warme groente, en je hebt een heerlijke maaltijd, met een feestelijk tintje.

Gevulde rollade van procureur

Procureur is varkensvlees. Om precies te zijn, wordt dit stuk vlees gesneden uit de nek van het varken. Het is donker roze, doorregen vlees. Dat betekent dat er wat vet aan zit. Laat je er niet door afschrikken. Het vet geeft een heleboel meer smaak aan het vlees, en de rollade blijft daardoor sappiger en malser. Als je vlees gebruikt zonder, of met erg weinig vet, loop je het risico dat de gevulde rollade erg droog wordt, en dat zou jammer zijn.

Gevulde rollade met paddenstoelen en cranberry’s – tips

De vulling van de rollade bestaat uit een mengsel van verschillende paddenstoelen. In het recept is een combinatie van koningsoesterzwam, shiitake, portobello en beukenzwammen gebruikt. Je kunt dit gewoon aanpassen als je dat wenst. Neem een combinatie van soorten die jij het lekkerste vindt, of kies er voor om een soort te gebruiken. Alleen champignons kan in principe ook prima. Denk er wel aan dat de champignons erg slinken tijdens de bereiding, en dat je om aan genoeg vulling voor de gevulde rollade te komen, je misschien de hoeveelheid iets moet aanpassen.

Voor het bereiden van een groot stuk vlees als een rollade heb je eigenlijk een kerntemperatuurmeter nodig. Zo kun je de kerntemperatuur van het vlees in de gaten houden en loop je niet het risico dat het vlees te gaar of te droog wordt. Doe je zelf een plezier en investeer een paar euro, want meer kost het niet, voor dit handige keukenhulpje. Je koopt ze bij een huishoudspeciaalzaak.

Let op! Je hebt cranberrycompote nodig om dit gerecht te maken. Die kun je heel makkelijk zelf maken. En zelfgemaakte cranberrycompote is altijd lekkerder dan uit een potje. Kijk hieronder voor het recept!

Cranberrycompote

Cranberrycompote; lekker met vlees en wild

Binnen 10 minuten maak je een heerlijke cranberrycompote, voor bij vlees, wild en gevogelte. Ook lekker bij een appelpunt met een bol roomijs!

Zelf een rollade knopen

De gevulde rollade wordt tijdens het bakken in vorm gehouden met keukentouw. Het kan even een uitdaging zijn om zelf een rollade te knopen. Kijk daarom eens naar het filmpje waarin een slager uitlegt hoe je dat doet.

Varkensvlees

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

Paddenstoelen

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?

Gevulde rollade

Porties: 4-6
Bereidingstijd: 200 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1250 gram procureur, aan een stuk
  • 200 gram gemengde paddenstoelen, in heel kleine stukjes gesneden
  • 40 gram sjalotten, zeer fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1/2 theelepel gdroogde tijm
  • 1 recept cranberrycompote
  • boter om in te bakken
  • peper en zout
  • Keukentouw

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een gevulde rollade:

Haal het vlees uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen.

Begin met het maken van de vulling. Bereid de cranberrycompote zoals aangegeven in het recept en laat deze afkoelen. Verhit vervolgens een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de sjalot en de knoflook glazig. Voeg dan de paddenstoelen en de tijm toe en bak deze tot ze gaar zijn. Breng het mengsel echt flink op smaak met peper en zout.  Laat afkoelen.

Leg de procureur op een snijplank, en snijd deze met een scherp mes vanaf de zijkant in twee helften, maar snijd deze niet los van elkaar, zodat je het vlees kunt uitvouwen tot één grote lap. Bestrooi deze met peper en zout.

Besmeer de lap met cranberrycompote. Je zult wat compote overhouden. Deze kun je later bij het vlees serveren.

Verdeel het paddenstoelenmengsel over de cranberrycompote.

Rol het vlees vervolgens stevig op tot een mooie rollade en bind het samen met het keukentouw. Bekijk het filmpje om te zien hoe je dat het handigst doet.

Verwarm de oven voor op 125 graden.

Verhit, in een grote koekenpan of braadpan, een flinke klont boter. Bak hierin de rollade rondom bruin aan.

Doe de rollade met het braadvet over in een braadslede of een vuurvaste schaal en plaats deze in het midden van de oven.

Braad de rollade in ongeveer anderhalf uur, tot het vlees een kerntemperatuur van ongeveer 70 graden heeft bereikt. Draai de rollade af en toe en bedruip hem met het braadvocht. Controleer de kerntemperatuur met de kerntemperatuurmeter.

Laat de rollade een kwartier rusten onder aluminiumfolie voor je hem in plakken snijdt.

Serveer de gevulde rollade met aardappeltjes en een warme groente. De overgebleven cranberrycompote is er heerlijk bij!

Tafel lekker !!

DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Gehaktbrood van kipgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons

Biefstuk met champignonroomsaus
Vleesgerechten

Biefstuk met champignonroomsaus

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

kipgehaktballetjes met een dipsaus
Recepten

Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen