• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

Kies voor het juiste gehakt voor perfecte ballen

door Connie Derks
in Vleesgerechten
0
4
Oma’s gehaktballen

Oma’s gehaktballen – Wie vind dat nu niet lekker

Welk gehakt

Het soort gehakt maakt de bal, letterlijk en figuurlijk. Nu eten we in Nederland vooral runden en varkensgehakt. Er zijn nog veel meer soorten gehakt maar voor oma’s gehaktballen hebben we beide nodig. Want neem je alleen rundergehakt dan krijg je een vrij droge bal. Alleen varkensgehakt geeft een vrij vette bal. Een logische oplossing is dan om deze 2 te mengen. Ook is varkensgehakt goedkoper dan rundergehakt dus het heeft meerdere voordelen. Let er wel op als je gehakt koopt of deze wel of niet gekruid is. Want te veel kruiden is echt niet lekker.

Weet jij welk gehakt je koopt? Lees er hier meer over.

Oma’s gehaktballen

Waarom deze naam? Omdat we ze moeilijk opa’s ballen kunnen noemen. Ze krijgen dan een wat vreemde bijsmaak. Maar even zonder dollen. Het is natuurlijk omdat net als in Italië de oma’s de beste recepten weten. Helaas zijn er vele recepten die niet behouden zijn gebleven en onze standaard is ook behoorlijk veranderd maar deze gehaktbal blijft een klassieker. Nu werden de ballen vroeger heel rustig op een petroleumstelletje gegaard. Meestal met een scheut water en wat kruiden erbij, dan hoefden ze het niet zo in de gaten te houden. De jus is heerlijk maar het iets hardere korstje van de gehaktbal is ook wel erg lekker. Je kunt er dan voor kiezen om ze de eerste dag zonder jus te serveren om ze dan de volgende dag op te warmen in een jus.

Oma’s gehaktballen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram half om half gehakt ongekruid
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • een beetje geraspte nootmuskaat
  • 1 ui
  • 2 sneetjes wit of licht bruinbrood
  • 1 ei
  • paneermeel of panko
  • 50 gram boter
  • een takje rozemarijn
  • een laurierblaadje
  • 1/2 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel tomatenketchup

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je oma’s gehaktballen:

Snij de ui zeer fijn en bak deze zachtjes met het zout in een klein beetje boter tot de ui glazig ziet. Haal uit de pan en laat afkoelen.

Snij van de sneetjes brood de korstjes en verkruimel de sneetjes klop het ei los in een kommetje en doe daar het brood in. Laat even weken. Doe het gehakt in een kom en doe er de uien, peper, nootmuskaat en het ei met het broodkruim in. Meng alles kort maar goed door elkaar.

Verdeel het gehakt in 4 royale porties en maak er mooie ronde ballen van. Rol de ballen door de panko en zet de ballen het liefst een uurtje koud weg. Zo zijn ze steviger en makkelijker te bakken. Heb je geen tijd om ze op te laten stijven, je kunt ze ook direct bakken, dan zullen ze iets minder in vorm blijven.

Verhit wat boter in een braadpan en bak daarin onder af en toe draaien de gehaktballen rustig gaar. Doe er halverwege de baktijd de rozemarijn en laurier bij. Zet het vuur zeker niet te hoog. De baktijd is ongeveer 20 minuten tot een half uur.

Haal de ballen uit de pan, indien er veel vet uitgebakken is verwijder dan wat van het vet uit de pan maar laat de aanbaksels in de pan.

Giet er een kopje water in en kook de aanbaksels los. Giet de nu ontstane jus eventueel door een zeef en doe deze terug in de pan en zet weer op het vuur.

Neem een half kopje water en los daar wat maïzena in op. Giet nu beetje bij beetje het papje bij de jus tot je de gewenste dikte hebt. Breng de jus op smaak met peper zout en een beetje tomatenketchup. Geef de jus apart of warm er oma’s gehaktballen in op.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Gehaktballen
DeelPin1246Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Broodje hamburger hawai
Vleesgerechten

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade
Hapjes

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Macaroni met smoked pulled chicken
Pastagerechten

Macaroni met smoked pulled chicken

Broodje hamburger BLT
Vleesgerechten

Broodje hamburger BLT ( Bacon, Lettuce, Tomato )

Reacties 4

  1. Anne says:
    1 jaar geleden

    Tja, mijn oma zou nu 130 zijn, ik ben ook een oma en voeg wel graag wat nieuws toe. Voor mijn kleinkinderen is dit dus wel een oma’s recept.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      1 jaar geleden

      Klopt Anne er komen iedere dag nieuwe oma’s bij en die hoeven niet heel oud te zijn.

      Beantwoorden
  2. Lex says:
    1 jaar geleden

    In de tijd dat mijn oma lekkere gehaktballetjes maakte was er nog geen rozemarijn in gebruik en ook geen maïzena en ketchup, beetje vreemd oma recept dus. Maar evengoed een lekker balletje.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      1 jaar geleden

      Lex dit ligt een beetje aan de leeftijd van de oma 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.

Lees verder
pasta salade met meloen

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Broodje hamburger hawai

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Handige kooktips

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van...

Lees verder
schuimomelet

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Willianne op Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips
  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Frank van der Bolt op Scholrolletjes met Dijonaisesaus

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen