Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Oma’s gehaktballen

Het recept voor Oma’s gehaktballen in een heerlijke jus. Vroeger gemaakt op het petroleumstel, nu gewoon in de pan maar wel volgens hetzelfde recept.

4 963

Oma’s gehaktballen – Wie vind dat nu niet lekker

Welk gehakt

Het soort gehakt maakt de bal, letterlijk en figuurlijk. Nu eten we in Nederland vooral runden en varkensgehakt. Er zijn nog veel meer soorten gehakt maar voor oma’s gehaktballen hebben we beide nodig. Want neem je alleen rundergehakt dan krijg je een vrij droge bal. Alleen varkensgehakt geeft een vrij vette bal. Een logische oplossing is dan om deze 2 te mengen. Ook is varkensgehakt goedkoper dan rundergehakt dus het heeft meerdere voordelen. Let er wel op als je gehakt koopt of deze wel of niet gekruid is. Want te veel kruiden is echt niet lekker.

Oma’s gehaktbal

Waarom deze naam? Omdat we ze moeilijk Opa’s ballen kunnen noemen. Ze krijgen dan een wat vreemde bijsmaak. Maar even zonder dollen. Het is natuurlijk omdat net als in Italië de oma’s de beste recepten weten. Helaas zijn er vele recepten die niet behouden zijn gebleven en onze standaard is ook behoorlijk veranderd maar deze gehaktbal blijft een klassieker. Nu werden de ballen vroeger heel rustig op een petroleumstelletje gegaard. Meestal met een scheut water en wat kruiden erbij, dan hoefden ze het niet zo in de gaten te houden. Zelf vind ik jus best lekker maar dat iets hardere korstje van de gehaktbal vind ik ook wel erg lekker. Dus hier is het meesstal een dag zonder en de tweede dag warm gemaakt in de jus ( als ze niet al op zijn ).

Oma’s gehaktballen

Vleesgerecht voor 4 personen

 • 500 gram half om half gehakt ongekruid
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel peper
 • een beetje geraspte nootmuskaat
 • 1 ui
 • 2 sneetjes wit of licht bruinbrood
 • 1 ei
 • paneermeel of panko
 • 50 gram boter
 • een takje rozemarijn
 • een laurierblaadje
 • 1/2 eetlepel maïzena
 • 1 eetlepel tomatenketchup

Zo maak je oma’s gehaktballen:

Snij de ui zeer fijn en bak deze zachtjes met het zout in een klein beetje boter tot de ui glazig ziet. Haal uit de pan en laat afkoelen.

Snij van de sneetjes brood de korstjes en verkruimel de sneetjes klop het ei los in een kommetje en doe daar het brood in. Laat even weken. Doe het gehakt in een kom en doe er de uien, peper, nootmuskaat en het ei met het broodkruim in. Meng alles kort maar goed door elkaar.

Verdeel het gehakt in 4 royale porties en maak er mooie ronde ballen van. Rol de ballen door de panko en zet de ballen het liefst een uurtje koud weg. Zo zijn ze steviger en makkelijker te bakken. Heb je geen tijd om ze op te laten stijven, je kunt ze ook direct bakken, dan zullen ze iets minder in vorm blijven.

Verhit wat boter in een braadpan en bak daarin onder af en toe draaien de gehaktballen rustig gaar. Doe er halverwege de baktijd de rozemarijn en laurier bij. Zet het vuur zeker niet te hoog. De baktijd is ongeveer 20 minuten tot een half uur.

Haal de ballen uit de pan, indien er veel vet uitgebakken is verwijder dan wat van het vet uit de pan maar laat de aanbaksels in de pan.

Giet er een kopje water in en kook de aanbaksels los. Giet de nu ontstane jus eventueel door een zeef en doe deze terug in de pan en zet weer op het vuur.

Neem een half kopje water en los daar wat maïzena in op. Giet nu beetje bij beetje het papje bij de jus tot je de gewenste dikte hebt. Breng de jus op smaak met peper zout en een beetje tomatenketchup. Geef de jus apart of warm er de ballen in op.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Anne zegt

  Tja, mijn oma zou nu 130 zijn, ik ben ook een oma en voeg wel graag wat nieuws toe. Voor mijn kleinkinderen is dit dus wel een oma’s recept.

  1. Connie zegt

   Klopt Anne er komen iedere dag nieuwe oma’s bij en die hoeven niet heel oud te zijn.

 2. Lex zegt

  In de tijd dat mijn oma lekkere gehaktballetjes maakte was er nog geen rozemarijn in gebruik en ook geen maïzena en ketchup, beetje vreemd oma recept dus. Maar evengoed een lekker balletje.

  1. Connie zegt

   Lex dit ligt een beetje aan de leeftijd van de oma 😉

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer