Oma’s gehaktballen – Wie vindt dat nu niet lekker, een sappig gehaktballetje? En zeker oma’s gehaktballen zijn niet te versmaden, want daar hebben we toch zeker allemaal goede herinneringen aan?
Welk gehakt kun je het beste gebruiken?
Het soort gehakt maakt de bal, letterlijk en figuurlijk. Nu eten we in Nederland vooral runder- en varkensgehakt. Er zijn nog veel meer soorten gehakt, maar voor oma’s gehaktballen hebben we beide nodig. Want neem je alleen rundergehakt, dan krijg je een vrij droge gehaktbal en dat wil je niet. Alleen varkensgehakt geeft een vrij vette gehaktbal, en ook dat geeft niet de ideale smaak en structuur. Een logische oplossing is dan om die twee soorten gehakt te mengen. Ook is varkensgehakt goedkoper dan rundergehakt, dus het heeft meerdere voordelen om allebei te gebruiken. Let er wel op als je gehakt koopt of het wel of niet gekruid is. Want te veel kruiden, dat is niet lekker.
Weet jij welk gehakt je koopt? Lees er hier meer over.
Oma’s gehaktballen
Waarom die naam? Omdat we ze moeilijk opa’s ballen kunnen noemen. Ze krijgen dan een wat vreemde bijsmaak. Maar even zonder dollen, het is natuurlijk omdat in Nederland, net als in Italië, de oma’s de beste recepten weten. Helaas zijn er veel recepten die niet behouden zijn gebleven en onze standaard wat betreft smaak is ook behoorlijk veranderd. Maar oma’s gehaktballen blijven een klassieker. Nu werden de gehaktballen vroeger heel rustig op een petroleumstelletje gegaard. Meestal met een scheut water en wat kruiden erbij, want dan hoefden ze de ballen niet zo in de gaten te houden. De jus is heerlijk, maar het iets hardere korstje van de gehaktbal is ook wel erg lekker. Je kunt er dan voor kiezen om dit vleesgerecht de eerste dag zonder jus te serveren, om ze dan de volgende dag op te warmen in een jus.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Oma’s gehaktballen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram half om half gehakt, ongekruid
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- een beetje geraspte nootmuskaat
- 1 ui
- 2 sneetjes wit of licht bruinbrood
- 1 ei
- paneermeel of panko
- 50 gram boter
- een takje rozemarijn
- een laurierblaadje
- 1/2 eetlepel maïzena
- 1 eetlepel tomatenketchup
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je oma’s gehaktballen:
Snijd de ui heel fijn en bak ze zachtjes met het zout in een klein beetje boter tot de ui glazig ziet. Haal uit de pan en laat afkoelen.
Snijd van de sneetjes brood de korstjes en verkruimel de sneetjes, klop het ei los in een kommetje en doe daar het brood in. Laat even weken. Doe het gehakt in een kom en doe er de uien, peper, nootmuskaat en het ei met het broodkruim in. Meng alles kort maar goed door elkaar.
Verdeel het gehakt in 4 royale porties en maak er mooie ronde ballen van. Rol de ballen door de panko en zet de ballen het liefst een uurtje koud weg. Zo zijn ze steviger en makkelijker te bakken. Heb je geen tijd om ze op te laten stijven? Je kunt ze ook direct bakken, dan zullen ze wel iets minder in vorm blijven.
Verhit wat boter in een braadpan en bak daarin, onder af en toe draaien, de gehaktballen rustig gaar. Doe er halverwege de baktijd de rozemarijn en laurier bij. Zet het vuur zeker niet te hoog. De baktijd is ongeveer 20 minuten tot een half uur.
Haal de ballen uit de pan. Als er veel vet uitgebakken is, verwijder dan wat van het vet uit de pan, maar laat de aanbaksels in de pan.
Giet er een kopje water in en kook de aanbaksels los. Giet de nu ontstane jus eventueel door een zeef en doe die terug in de pan. Zet de pan weer op het vuur.
Neem een half kopje water en los daar wat maïzena in op. Giet nu beetje bij beetje het papje bij de jus, tot je de gewenste dikte hebt. Breng de jus op smaak met peper, zout en een beetje tomatenketchup. Geef de jus apart of warm oma’s gehaktballen er in op.
Tafel lekker !!
Ook heerlijke gehaktballen: zakje Franse uien soep, 2 eieren, 1 kleine zoete ui, eetlepel ketjap, teentje knoflook, 1 theelepel sambal.
Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg gekruid paneermeel toe tot dat je de gehaktballen lekker kunt draaien. Aanbakken totdat je er een mooie bruinkorstje om de gehaktbal hebt. Dan op zacht vuur een 45 minuten laten pruttelen. En je gehaktbal is gereed om op gegeten te worden. Eet smakelijk. 😉
Bedankt voor de tip Alfred.
Op hoeveel gram gehakt en welk merk voor de Franse uiensoep mix?
Tja, mijn oma zou nu 130 zijn, ik ben ook een oma en voeg wel graag wat nieuws toe. Voor mijn kleinkinderen is dit dus wel een oma’s recept.
Klopt Anne er komen iedere dag nieuwe oma’s bij en die hoeven niet heel oud te zijn.
In de tijd dat mijn oma lekkere gehaktballetjes maakte was er nog geen rozemarijn in gebruik en ook geen maïzena en ketchup, beetje vreemd oma recept dus. Maar evengoed een lekker balletje.
Lex dit ligt een beetje aan de leeftijd van de oma 😉
Ketchup bestaat al vanaf 1812, maizena is sinds 1863 in nederland verkrijgbaar en rozemarijn is al gevonden in de pyramides in egypte. Dus ik weet niet hoe oud oma is. Maar dat moet een zeer oude vrouw zijn.
Bedankt Hans.
Maar dat wil niet zeggen dat het hier gemeengoed was! Lieve groet Cecile