• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

Kies voor het juiste gehakt voor perfecte ballen

door Connie Derks
in Vleesgerechten
0
9
Oma’s gehaktballen

Oma’s gehaktballen – Wie vind dat nu niet lekker?

Welk gehakt

Het soort gehakt maakt de bal, letterlijk en figuurlijk. Nu eten we in Nederland vooral runden en varkensgehakt. Er zijn nog veel meer soorten gehakt, maar voor oma’s gehaktballen hebben we beide nodig. Want neem je alleen rundergehakt, dan krijg je een vrij droge bal. Alleen varkensgehakt geeft een vrij vette bal. Een logische oplossing is dan om deze 2 te mengen. Ook is varkensgehakt goedkoper dan rundergehakt dus het heeft meerdere voordelen. Let er wel op als je gehakt koopt of deze wel of niet gekruid is. Want te veel kruiden is echt niet lekker.

Weet jij welk gehakt je koopt? Lees er hier meer over.

Oma’s gehaktballen

Waarom deze naam? Omdat we ze moeilijk opa’s ballen kunnen noemen. Ze krijgen dan een wat vreemde bijsmaak. Maar even zonder dollen. Het is natuurlijk omdat net als in Italië de oma’s de beste recepten weten. Helaas zijn er vele recepten die niet behouden zijn gebleven en onze standaard is ook behoorlijk veranderd, maar deze gehaktbal blijft een klassieker. Nu werden de ballen vroeger heel rustig op een petroleumstelletje gegaard. Meestal met een scheut water en wat kruiden erbij, dan hoefden ze het niet zo in de gaten te houden. De jus is heerlijk, maar het iets hardere korstje van de gehaktbal is ook wel erg lekker. Je kunt er dan voor kiezen om ze de eerste dag zonder jus te serveren om ze dan de volgende dag op te warmen in een jus.

Gehaktballen

Gehaktballen; oneindig veel variatie!

Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!

Oma’s gehaktballen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram half om half gehakt ongekruid
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • een beetje geraspte nootmuskaat
  • 1 ui
  • 2 sneetjes wit of licht bruinbrood
  • 1 ei
  • paneermeel of panko
  • 50 gram boter
  • een takje rozemarijn
  • een laurierblaadje
  • 1/2 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel tomatenketchup

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je oma’s gehaktballen:

Snij de ui zeer fijn en bak deze zachtjes met het zout in een klein beetje boter tot de ui glazig ziet. Haal uit de pan en laat afkoelen.

Snij van de sneetjes brood de korstjes en verkruimel de sneetjes, klop het ei los in een kommetje en doe daar het brood in. Laat even weken. Doe het gehakt in een kom en doe er de uien, peper, nootmuskaat en het ei met het broodkruim in. Meng alles kort maar goed door elkaar.

Verdeel het gehakt in 4 royale porties en maak er mooie ronde ballen van. Rol de ballen door de panko en zet de ballen het liefst een uurtje koud weg. Zo zijn ze steviger en makkelijker te bakken. Heb je geen tijd om ze op te laten stijven, je kunt ze ook direct bakken, dan zullen ze iets minder in vorm blijven.

Verhit wat boter in een braadpan en bak daarin onder af en toe draaien de gehaktballen rustig gaar. Doe er halverwege de baktijd de rozemarijn en laurier bij. Zet het vuur zeker niet te hoog. De baktijd is ongeveer 20 minuten tot een half uur.

Haal de ballen uit de pan, als er veel vet uitgebakken is, verwijder dan wat van het vet uit de pan maar laat de aanbaksels in de pan.

Giet er een kopje water in en kook de aanbaksels los. Giet de nu ontstane jus eventueel door een zeef en doe deze terug in de pan en zet weer op het vuur.

Neem een half kopje water en los daar wat maïzena in op. Giet nu beetje bij beetje het papje bij de jus tot je de gewenste dikte hebt. Breng de jus op smaak met peper zout en een beetje tomatenketchup. Geef de jus apart of warm er oma’s gehaktballen in op.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin1898Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Cheeseburger
Vleesgerechten

Cheeseburger; klassiek Amerikaans fastfood

Blauwe kaasburger
Vleesgerechten

Blauwe kaasburger

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

goulash uit de snelkookpan met paprika
Vleesgerechten

Goulash uit de snelkookpan

Reacties 9

  1. Alfred Versteeg says:
    1 jaar geleden

    Ook heerlijke gehaktballen: zakje Franse uien soep, 2 eieren, 1 kleine zoete ui, eetlepel ketjap, teentje knoflook, 1 theelepel sambal.
    Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg gekruid paneermeel toe tot dat je de gehaktballen lekker kunt draaien. Aanbakken totdat je er een mooie bruinkorstje om de gehaktbal hebt. Dan op zacht vuur een 45 minuten laten pruttelen. En je gehaktbal is gereed om op gegeten te worden. Eet smakelijk. 😉

    Beantwoorden
    • Connie says:
      1 jaar geleden

      Bedankt voor de tip Alfred.

      Beantwoorden
  2. Anne says:
    3 jaar geleden

    Tja, mijn oma zou nu 130 zijn, ik ben ook een oma en voeg wel graag wat nieuws toe. Voor mijn kleinkinderen is dit dus wel een oma’s recept.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Klopt Anne er komen iedere dag nieuwe oma’s bij en die hoeven niet heel oud te zijn.

      Beantwoorden
  3. Lex says:
    3 jaar geleden

    In de tijd dat mijn oma lekkere gehaktballetjes maakte was er nog geen rozemarijn in gebruik en ook geen maïzena en ketchup, beetje vreemd oma recept dus. Maar evengoed een lekker balletje.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Lex dit ligt een beetje aan de leeftijd van de oma 😉

      Beantwoorden
    • Hans says:
      4 maanden geleden

      Ketchup bestaat al vanaf 1812, maizena is sinds 1863 in nederland verkrijgbaar en rozemarijn is al gevonden in de pyramides in egypte. Dus ik weet niet hoe oud oma is. Maar dat moet een zeer oude vrouw zijn.

      Beantwoorden
      • Connie Derks says:
        4 maanden geleden

        Bedankt Hans.

        Beantwoorden
      • Cecile Geurts-Huijbers says:
        4 maanden geleden

        Maar dat wil niet zeggen dat het hier gemeengoed was! Lieve groet Cecile

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen