• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Picanha uit de oven

door Connie Derks
in Vleesgerechten
0
0
picanha uit de oven

Picanha uit de oven – dat is genieten en samen met je gasten aan tafel zitten in plaats van alleen in de keuken staan.

Picanha een mooi stukje rundvlees

Picanha waarschijnlijk heb je er al wel vaker van gehoord, maar wat het precies is is vaak niet duidelijk. Het is een mals stukje rundvlees dat eigenlijk veel meer aandacht verdient. Voor dit recept gebruiken wij een picanha van het Black Angus rund grain-fed. Dit betekent dat de runderen de laatste paar maanden met graan gevoed zijn. Dit geeft mooi, met vet dooraderd vlees. Samen met de vetkap op het vlees smelt dit vet door het vlees tijdens bereiding, wat voor een heerlijk mals stuk vlees zorgt. Vet geeft behalve smaak namelijk ook bescherming tegen uitdrogen.

Vet aan de picanha geeft behalve smaak ook bescherming tegen uitdrogen

Picanha heeft de vorm van een driehoek met een dikke laag vet bovenop en heeft een mooie rode kleur. Het is een staartstuk, dit zit achteraan op de rug net voor de staart, hierdoor krijgt het weinig beweging, dus bijna geen spieren wat betekent dat het een mals stuk vlees is.

Gebruik je oven voor het gemak

Als je gasten te eten krijgt, is het vaak dat de gasten aan tafel zitten en jij in de keuken druk bezig bent. Met een goede voorbereiding kan ook jij gezellig met je gasten aan tafel zitten en hoef je niet te staan stressen in de keuken. Kies bewust voor vlees wat je kunt stoven of in de oven kunt bereiden. Neem eens een mooi stuk rundvlees zoals picanha. Dit wordt vaak gezien als barbecuevlees, maar kan ook prima in de oven worden bereid. Je bakt het eerst kort aan en zet het dan in de oven om verder te garen. Zet de oven niet te hoog, 120 graden is al voldoende. Gebruik een kernthermometer om de temperatuur in de gaten te houden, deze moet ongeveer 50 graden zijn. Daarna haal je het vlees uit de oven en na 15 minuten rust wordt dit lekkere stuk rundvlees in dunne plakjes gesneden.

Maak gebruik van de oven voor vlees en zoek bijgerechten uit die ook in de oven kunnen of die makkelijk op te warmen zijn

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Bij deze picanha werd een ratatouille en in de oven gebakken krieltjes geserveerd. De aardappeltjes kook je van tevoren in de schil gaar en plet je een beetje. Verdeel hier olijfolie, knoflook en rozemarijnolie over en zet in koelkast tot gebruik. Ook de ratatouille kun je eerder maken, deze is na een dag zelfs lekkerder omdat de smaken dan goed zijn doortrokken.

De picanha gaat, afhankelijk van grootte en temperatuur, 45 minuten tot een uur in de oven. De aardappeltjes schuif je erbij en de ratatouille staat klaar om te verwarmen. De oven doet het werk en jij kunt met je gasten ondertussen genieten van het voorgerecht.

picanha 1

Picanha uit de oven

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg picanha aan het stuk
  • 2 tl rozemarijn, gedroogd
  • 1 tl tijm gedroogd
  • 1 tl chilivlokken
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels olie
  • 1 kilo aardappels, in schijfjes (optioneel)
  • Ingrediënten voor ratatouille (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je picanha uit de oven:

Snijd de picanha op de vetkant kruislings in, maar snijd niet door de vetrand heen. Meng de kruiden, de olie en het citroensap en smeer hier het vlees mee in. Zet een paar uur in de koelkast of laat een half uur intrekken op kamertemperatuur.

Haal het vlees minimaal een half uur voor bereiding uit de koelkast om op temperatuur te komen. Bak de picanha kort aan. Eerst 3-4 minuten op de vetkant en dan 2 minuten aan de andere kant. Doe het vlees met het vet in een ovenschaal met de vetkant naar boven steek een kernthermometer in het midden van het vlees. Zet dit op het rooster in de voorverwarmde oven.

Verdeel de aardappelschijfjes over een bakblik en schuif het bakblik onder het vlees in de oven. Zorg wel dat er genoeg ruimte tussen de bakblikken is. Nu heb je minimaal een half uur de tijd om samen met je gasten van een voorgerecht te genieten. Als het vlees een kerntemperatuur van 50 graden bereikt heeft, haal je het vlees uit de oven en dek je het af met aluminiumfolie. Verwarm de ratatouille en zet wanneer nodig de oven even op gril om de aardappeltjes mooi krokant te bakken. Als de picanha uit de oven een rusttijd van 15 minuten gehad heeft, kun je deze in dunne plakjes snijden en serveren met de aardappeltjes en de ratatouille.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Rundvlees - Picanha
DeelPin96Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Cheeseburger
Vleesgerechten

Cheeseburger; klassiek Amerikaans fastfood

Blauwe kaasburger
Vleesgerechten

Blauwe kaasburger

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen