• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Picanha uit de oven

door Connie Derks
in Vleesgerechten
0
0
picanha uit de oven

Picanha uit de oven – dat is genieten en samen met je gasten aan tafel zitten in plaats van alleen in de keuken staan.

Picanha een mooi stukje rundvlees

Picanha waarschijnlijk heb je er al wel vaker van gehoord, maar wat het precies is is vaak niet duidelijk. Het is een mals stukje rundvlees dat eigenlijk veel meer aandacht verdient. Voor dit recept gebruiken wij een picanha van het Black Angus rund grain-fed. Dit betekent dat de runderen de laatste paar maanden met graan gevoed zijn. Dit geeft mooi, met vet dooraderd vlees. Samen met de vetkap op het vlees smelt dit vet door het vlees tijdens bereiding, wat voor een heerlijk mals stuk vlees zorgt. Vet geeft behalve smaak namelijk ook bescherming tegen uitdrogen.

Vet aan de picanha geeft behalve smaak ook bescherming tegen uitdrogen

Picanha heeft de vorm van een driehoek met een dikke laag vet bovenop en heeft een mooie rode kleur. Het is een staartstuk, dit zit achteraan op de rug net voor de staart, hierdoor krijgt het weinig beweging, dus bijna geen spieren wat betekent dat het een mals stuk vlees is.

Gebruik je oven voor het gemak

Als je gasten te eten krijgt, is het vaak dat de gasten aan tafel zitten en jij in de keuken druk bezig bent. Met een goede voorbereiding kan ook jij gezellig met je gasten aan tafel zitten en hoef je niet te staan stressen in de keuken. Kies bewust voor vlees wat je kunt stoven of in de oven kunt bereiden. Neem eens een mooi stuk rundvlees zoals picanha. Dit wordt vaak gezien als barbecuevlees, maar kan ook prima in de oven worden bereid. Je bakt het eerst kort aan en zet het dan in de oven om verder te garen. Zet de oven niet te hoog, 120 graden is al voldoende. Gebruik een kernthermometer om de temperatuur in de gaten te houden, deze moet ongeveer 50 graden zijn. Daarna haal je het vlees uit de oven en na 15 minuten rust wordt dit lekkere stuk rundvlees in dunne plakjes gesneden.

Maak gebruik van de oven voor vlees en zoek bijgerechten uit die ook in de oven kunnen of die makkelijk op te warmen zijn

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Bij deze picanha werd een ratatouille en in de oven gebakken krieltjes geserveerd. De aardappeltjes kook je van tevoren in de schil gaar en plet je een beetje. Verdeel hier olijfolie, knoflook en rozemarijnolie over en zet in koelkast tot gebruik. Ook de ratatouille kun je eerder maken, deze is na een dag zelfs lekkerder omdat de smaken dan goed zijn doortrokken.

De picanha gaat, afhankelijk van grootte en temperatuur, 45 minuten tot een uur in de oven. De aardappeltjes schuif je erbij en de ratatouille staat klaar om te verwarmen. De oven doet het werk en jij kunt met je gasten ondertussen genieten van het voorgerecht.

picanha 1

Picanha uit de oven

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg picanha aan het stuk
  • 2 tl rozemarijn, gedroogd
  • 1 tl tijm gedroogd
  • 1 tl chilivlokken
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels olie
  • 1 kilo aardappels, in schijfjes (optioneel)
  • Ingrediënten voor ratatouille (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je picanha uit de oven:

Snijd de picanha op de vetkant kruislings in, maar snijd niet door de vetrand heen. Meng de kruiden, de olie en het citroensap en smeer hier het vlees mee in. Zet een paar uur in de koelkast of laat een half uur intrekken op kamertemperatuur.

Haal het vlees minimaal een half uur voor bereiding uit de koelkast om op temperatuur te komen. Bak de picanha kort aan. Eerst 3-4 minuten op de vetkant en dan 2 minuten aan de andere kant. Doe het vlees met het vet in een ovenschaal met de vetkant naar boven steek een kernthermometer in het midden van het vlees. Zet dit op het rooster in de voorverwarmde oven.

Verdeel de aardappelschijfjes over een bakblik en schuif het bakblik onder het vlees in de oven. Zorg wel dat er genoeg ruimte tussen de bakblikken is. Nu heb je minimaal een half uur de tijd om samen met je gasten van een voorgerecht te genieten. Als het vlees een kerntemperatuur van 50 graden bereikt heeft, haal je het vlees uit de oven en dek je het af met aluminiumfolie. Verwarm de ratatouille en zet wanneer nodig de oven even op gril om de aardappeltjes mooi krokant te bakken. Als de picanha uit de oven een rusttijd van 15 minuten gehad heeft, kun je deze in dunne plakjes snijden en serveren met de aardappeltjes en de ratatouille.

Tafel lekker !!

DeelPin125Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gehaktbrood van kipgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons

Biefstuk met champignonroomsaus
Vleesgerechten

Biefstuk met champignonroomsaus

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

kipgehaktballetjes met een dipsaus
Recepten

Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus

Spaanse stoofpot
Stoofschotel

Spaanse stoofpot met sucadelappen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen