Runderlapjes in rode wijn – Vlees stoven kun je doen in bouillon, of zelfs door alleen water aan het braadvet toe te voegen. Maar eigenlijk is het veel lekkerder om een fijn smaakje toe te voegen bij het bereiden van stoofvlees. Rundvlees gaat heel goed samen met rode wijn. Die rode wijn kun je dan natuurlijk ook gebruiken om het vlees in te stoven. Voeg er wat kruiden of specerijen aan toe en het vlees krijgt meteen een andere touch. Als je runderlapjes in rode wijn stooft, en je voegt wat verwarmende specerijen als kruidnagel, kaneel, steranijs, en wat citrusfruit aan de wijn toe, dan ontstaat er een soort glühwein, maar dan zonder suiker. Dit geeft de runderlappen een heerlijk kruidige smaak. Serveer de runderlapjes in rode wijn met aardappelpuree, of gekookte aardappels en gekookte groente.
Runderlappen
Als je naar de slager gaat om stoofvlees te kopen, dan zul je zien dat er veel verschillende soorten ‘lappen’ liggen, die allemaal van het rund afkomstig zijn. Maar welke soort kies je dan? Er worden riblappen, sukadelappen en runderlappen verkocht en je ziet door de bomen het bos niet meer. Want riblappen en sukadelappen zijn wel runderlappen natuurlijk, maar runderlappen zijn geen riblappen of sukadelappen. Lastig verhaal? Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Als je runderlapjes in rode wijn wilt gaan stoven, dan vraag je de slager gewoon naar… runderlappen. Runderlappen worden gesneden uit de dikke delen van het rund, en het zijn de magerste van alle soorten runderlappen. Wil je meer informatie? Vraag de slager eens om je het verschil te laten zien. De slager kan je ook vertellen welke soort rundvlees je het beste kunt gebruiken voor het vleesgerecht dat jij wilt gaan maken.
Runderlapjes in rode wijn – tip
Welke wijn kies je voor dit gerecht? Je kunt eventueel de wijn gebruiken die je er bij drinkt. Maar je hoeft echt geen dure fles wijn te openen om runderlapjes in rode wijn te maken. Een wat goedkopere fles volstaat prima.
Runderlappen
Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?
Runderlapjes in rode wijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram runderlappen
- 1 ui, middelgroot, grof gesnipperd
- een flinke klont boter
- 1/2 sinaasappel, in halve plakken
- 1/2 citroen, in halve plakken
- 350 ml rode wijn
- 350 ml runderbouillon, heet
- 1 takje rozemarijn
- 3 kruidnagels
- 3 kardemompeulen
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je runderlapjes in rode wijn:
Haal de runderlappen een uur voor je ze gaat bereiden uit de koelkast.
Verhit een klont boter in een braadpan, laat de boter bruin worden en braad de runderlappen om en om aan. Voeg de ui toe en bak die even mee.
Meng de wijn met de runderbouillon, zodat hij niet meer koud is. Schenk het mengsel bij het vlees in de pan.
Voeg de sinaasappel, de citroen, de rozemarijn, de kruidnagels, de kaneel, de kardemom en de steranijs toe. Maal er wat peper bij.
Breng het vlees aan de kook en laat het op een heel laag vuur, met het deksel op de pan, minstens 3 uur stoven. Langer mag ook, dat komt het gerecht alleen maar ten goede. Haal het laatste half uur het deksel van de pan, zodat de jus wat kan inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de runderlapjes in rode wijn met gekookte aardappels of aardappelpuree en gekookte groente.
Tafel lekker !!