Spaanse Lamskoteletten – Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.
Lamsvlees
Lamsvlees is het vlees van schapen die maximaal een jaar oud zijn. Dit vlees heeft een minder uitgesproken en vettige smaak dan het vlees van volwassen schapen.
Er wordt in Nederland niet veel lamsvlees gegeten. Dat is jammer, want het is erg lekker en je kunt er heel gevarieerde gerechten mee maken.
Lamsvlees heeft in Nederland ook een beetje de naam duur te zijn. Neem daarom eens een kijkje bij een goede Turkse slagerij. Deze hebben vaak een fantastisch aanbod van Nederlands lamsvlees van heel goede kwaliteit. Ze hebben meestal een hogere omzetsnelheid in lamsvlees, waardoor je altijd een vers product koopt. Daarnaast zul je verbaasd zijn over de gunstige prijs van het vlees!
In dit recept gebruiken we lamskoteletten. Deze worden gesneden uit de ribben, en de lende en schouder van het lam. Lamskoteletten worden vaak gegrild, dus ze zijn heel geschikt om op de barbecue te bereiden. Uiteraard kun je ze ook in de grillpan roosteren.
Spaanse Lamskoteletten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 12 lamskoteletten
- 5 el olijfolie
- 4 teentjes knoflook heel fijn gehakt of geperst
- 1 tl chilivlokken of pul biber (Turkse pepervlokken)
- 2 flinke tl gerookt paprikapoeder
- 1.5 el verse oregano (of 2 tl gedroogde)
- 6 blaadjes salie, in stukjes gescheurd of gesneden
- 1 tl zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Spaanse Lamskoteletten:
Maak eerst de marinade. Meng in een kommetje de olijfolie met de knoflook, de chilivlokken, het gerookt paprikapoeder, de oregano, de salie en het zout.
Smeer de lamskoteletten aan beide kanten goed in met deze marinade. Dit kan met een kwastje, maar nog makkelijker gaat het als je een paar plastic wegwerphandschoenen aan doet en het met je handen in het vlees wrijft. Leg de lamskoteletten in een lage schaal, dek deze af met plastic huishoudfolie en zet voor minstens 4 uur in de koelkast.
Haal het vlees een half uur voor je het gaat bereiden uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
Zorg dat je barbecue (of grillpan) op temperatuur is en rooster de lamskoteletten rondom bruin. Wil je ze rosé, dan is aan beide kanten 2 minuten genoeg. Heb je de lamskoteletten liever wat meer doorbakken, dan rooster je ze wat langer. Blijf er wel bij en let er op dat ze niet verbranden.
Serveer de lamskoteletten direct. Een groene salade, wat stokbrood en (zelf gemaakte) knoflookmayonaise zijn er erg lekker bij.
Tafel lekker !!