Varkenshaas met champignon-roomsaus – Dit is DE klassieker onder de gerechten met varkensvlees. Bijna iedereen vindt het lekker, zelfs jonge kinderen zullen hun neusjes er niet voor optrekken. Het staat dan ook niet voor niets op de kaart van veel restaurants. Wil je snel een lekker stukje vlees, met een sausje, op tafel toveren? Ga dan voor varkenshaas met champignon-roomsaus!
Varkenshaas in z’n geheel garen
Varkenshaas is één van de meest delicate stukjes vlees van het varken en naast de karbonade ook één van de populairste stukjes varkensvlees. Meestal wordt een varkenshaasje in zijn geheel bereidt. Het is dan vooral van belang dat je het puntje onder de varkenshaas vouwt zodat deze gelijkmatig gaar wordt. Ook bij de bereiding van een varkenshaas met champignon-roomsaus dus, want ook hier gaar je de varkenshaas in z’n geheel. Je kunt varkenshaas ook in reepje of blokjes verwerken als je het vlees bijvoorbeeld wil roerbakken.
Varkenshaas met champignon-roomsaus
Bij vlees hoort saus en daar is helemaal niets mis mee als je maar wel voor een juiste saus en een juiste balans gaat. Te vaak wordt bij vlees weer de pot mayonaise en de fles ketchup tevoorschijn getoverd. Dat is zo zonde! Als je een mooi stukje vlees hebt, hoort daar ook een mooie, verse, huisgemaakte saus bij. In onderstaande recept voor varkenshaas met champignon-roomsaus zit dat dus wel goed. Maar ook een pepersaus, een wijnsaus of een paprikasaus kan heel goed bij varkenshaas. Zorg altijd dat de smaak van de varkenshaas niet weggedrukt wordt door de saus.
Erbij:
Varkenshaas met champignon-roomsaus is lekker met geroosterde aardappels uit de oven, frietjes of gekookte aardappels, gekookte groente of een frisse salade.
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Varkenshaas met champignon-roomsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram varkenshaas, heel en op kamertemperatuur
- 1 kleine ui, fijn gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gehakt
- roomboter om in te bakken
- peper en zout
- 300 gram kastanjechampignons, in plakjes
- 1 eetlepel bloem
- flinke scheut droge, witte wijn
- 200 gram crème fraîche
- 2 theelepels Worcesterhiresauce
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- optioneel: keukentouw
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je varkenshaas met champignon-roomsaus:
Maak eerst de saus.
Verhit een klont roomboter in een sauspan. Bak hier in de ui met de knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de champignons toe en bak ze mee tot ze zacht zijn. Strooi de bloem er over en roer door de champignons heen. Laat even meebakken. Blus af met de wijn. Roer vervolgens de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met peper, zout, de Worcestershiresauce en een eetlepel peterselie.
Bestrooi de varkenshaas met zout en peper. Als je varkenshaas aan het eind erg dun is, sla het eind dan om en bindt dit op met keukentouw. Zo wordt de varkenshaas gelijkmatig gaar en dat is wat je wilt voor deze varkenshaas met champignon-roomsaus
Verhit een klont boter in een koekenpan. En laat goed heet worden.
Bak de varkenshaas rondom bruin. Zet daarna het vuur lager en laat de varkenshaas ongeveer 5 minuten verder garen. Op deze manier wordt de varkenshaas van binnen rosé. Als je een kernthermometer hebt, dan is de juiste kerntemperatuur 64 graden C. Wil je de varkenshaas wat meer doorgebakken hebben, laat ze dan iets langer doorgaren. Niet te lang, want dan wordt de varkenshaas te droog.
Warm de champignon-roomsaus nog even op.
Serveer de varkenshaas op een mooie schaal. Schep de champignon-roomsaus over de varkenshaas en strooi er een eetlepel gehakte peterselie overheen.
Je kunt de varkenshaas in zijn geheel serveren, of naar keuze in plakjes gesneden.
Tafel lekker !!
Heerlijk recept
Dankjewel, Alice. Fijn dat je onze recepten waardeert!
Heerlijk gerecht! Zojuist even geprobeerd met het recept en lukte keurig. Prima te doen met de stappen beschreven. Duurde ongeveer half uurtje. Bedankt voor het delen.
Fijn dat het gerecht gelukt is en dat je het lekker vond, Luke. Dit soort feedback houden we van!?
Ik ga het proberen in een snelkookpan. Daarna een klein beetje bakken in de koeken pan
Ik zou dit gerecht beslist niet in de snelkookpan bereiden. De totale bereiding van het gerecht, inclusief voorbereiding als snijden etc, is vrij kort. Het bakken van de varkenshaas duurt maar een paar minuutjes. Als je varkenshaas gaat koken in een snelkookpan wordt hij veel te gaar en als je hem daarna ook nog gaat bakken droogt hij waarschijnlijk helemaal uit. Dat is zonde van een goed stuk vlees en je wint er ook geen tijd mee. Als je vlees wilt bereiden in een snelkookpan zou ik bijvoorbeeld runderstoofvlees kiezen.