Zwarte ogen bonen potje – oftewel black eyed beans. Een potje van bonen of een prutje zoals ik het thuis eigenlijk altijd noem, iedereen weet precies wat ik bedoel.
Dit is zo’n gerechtje dat je zo op tafel zet en waar je het meeste al gewoon van in huis hebt. Tenminste ik heb eigenlijk altijd wel een blik of wat met bonen in de voorraadkast staan. Handig om snel wat mee in elkaar te draaien en ontzettend voedzaam. Daarnaast is het handig om verschillende kruiden en specerijen standaard in je kast te hebben staan. Deze geven een gerecht net wat bijzonders mee en ja inderdaad venkelzaadjes zijn echt mijn favoriet. Ik heb er nog een heel klein beetje nigellazaadjes extra aan toegevoegd om het zwarte, puur voor het zicht.
Tegenwoordig kan je allerlei soorten bonen krijgen, deze heb ik ooit eens meegenomen puur om de naam, black eyed, zwarte ogen bonen. Ze heten zo omdat er op de witte boon een zwart ‘oogje’ zit op de plek waar deze vastzat aan de peul. Als vervanging kan je natuurlijk ook gewoon witte bonen gebruiken als die bij jou toevallig net in de voorraadkast staan.
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Zwarte ogen bonen potje
Vegetarisch gerecht voor 4 personen
- 2 blikken black eyed bonen (310 gr gewoon bij de super), uitgelekt
- 400 gr spinazie, wat meer mag ook hoor
- 1 ui, in dunne ringen
- 2 teentjes knoflook, dunne schijfjes
- 2 tomaten, stukjes
- 2 tl gemalen komijn
- 2 tl gemalen koriander
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl venkelzaadjes
- 4 dl groentebouillon
- sap halve citroen
- olijfolie
- peper en zout
Doe een scheut olijfolie in de pan en laat daarin de ui in ongeveer 5 minuten op half hoog vuur glazig worden. Doe daar de knoflook en de tomaat bij, samen met de komijn, koriander en paprikapoeder. Roer een minuut of 2 door totdat je de knoflook goed ruikt.
Doe dan de bouillon erbij en voeg naar smaak peper en zout toe, breng aan de kook. Voeg de uitgelekte bonen toe en laat een minuut of 10 pruttelen totdat het vocht wat mindert en tomaten zacht zijn.
Voeg op het laatst de venkelzaadjes toe en de spinazie. Laat de spinazie slinken. Drup vlak voor je het serveert nog wat olijfolie en het sap van de citroen over het zwarte ogen bonen potje. Wat stoer brood om te soppen en smullen maar!
Eet lekker!