Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Karbonade met gekarameliseerde ui

Gestoofde schouderkarbonade. Door de langzame garing worden deze karbonades zo mooi mals dat ze bijna van het bot vallen. Serveer de karbonade vandaag net even anders dan normaal.

1 6.372

Karbonade met gekarameliseerde ui

Karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees en toch word hij vaak eentonig bereidt. Gebakken in de pan of op de barbecue. Hier op Lekker Tafelen hebben we al een aantal recepten die laten zien dat het ook anders kan. En dit keer gaan we de karbonade stoven.

Stoven is een techniek waarbij je in dit geval het vlees eerst aanzet en dan in vocht langzaam op zacht vuur gaart. Het resultaat is een super mals stukje karbonade die van zijn gaarheid bijna uit elkaar valt.

Nodig voor 2 personen:

  • 1 el zonnebloemolie
  • 3 el margarine
  • 4 schouderkarbonades
  • zout & peper
  • 2 el grove mosterd
  • water
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl tijm
  • 2 kruidnagels
  • ½ tl geplette peperkorrels
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 gele uien
  • 2 rode uien
  • 1 el suiker

Zet een koekenpan met hoge rand of hapjespan op het gasfornuis. Doe hier 1 el zonnebloemolie in en 1 el margarine in. Laat dit smelten. Ondertussen kun je de schouderkarbonade bestrooien met wat zout en peper en smeer de karbonades in met mosterd. Bak de schouderkarbonades vervolgens mooi bruin aan beide kanten.

Voeg nu zoveel water toe dat de schouderkarbonade net onder water staan. Voeg hier de laurier, tijm, kruidnagel, geplette peperkorrels en het bouillonblokje aan toe. Laat dit minimaal 2 uren zachtjes stoven tot het vlees helemaal gaar is maar zorg ervoor dat de karbonade onder het vocht blijft staan. Als je met een vork op het vlees duwt, duw je het bijna uit elkaar.

Snij de ui in partjes. Zet een koekenpan op het vuur en doe hier 2 el margarine in. Laat dit uitbruizen. Voeg hier de ui aan toe en strooi er zout en peper overheen. Zet het vuur op zachtjes en laat de ui 10 minuutjes zachtjes gaar worden tot hij glazig is. Voeg er 1 el suiker aan toe en laat de ui 5 minuten verder karamelliseren.

Haal de karbonades uit de pan en serveer deze met de gekarameliseerde ui en garneer deze met wat verse peterselie.

Het vocht dat overblijf kun je inkoken tot de helft. Het resultaat is dan een smakelijke jus.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Wolkewietje zegt

    Heerlijk en in een keer goed thnx!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer