Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Echte Kartoffelsalat: aardappelsalade volgens ouderwets recept

0

Aardappelsalade met spek en ciderazijn

Opmerkelijk genoeg, blijven juist vaak emigranten trouw aan tradities uit eigen land, terwijl de tijd in het vaderland gewoon voortschrijd. Zo vergaat het ook met recepten. Dit recept voor Kartoffelsalat, dat vorige eeuw nog een standaardrecept was in de Duitse en Oostenrijkse keuken, is door Duitse en Oostenrijkse kolonisten meegenomen naar de Verenigde Staten.  Er komt geen mayonaise, room of yoghurt aan te pas. Maar het is wel heel vol van smaak. Dat komt omdat het spekvet de basis van de saus vormt.

Echte kartoffelsalat

Nodig voor 4 personen:Kartoffelsalat

  • 600 gr. (redelijk) vastkokende aardappelen
  • 150 – 200 gr. gerookt spek
  • 2 el. ciderazijn
  • 1 el. suiker
  • 1 dl. water
  • 1/4 bouillonblokje
  • 1 grote ui of een paar sjalotjes
  • een handje bieslook of peterselie
  • peper en zout

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken of plakken en kook ze in gezouten water gaar.

Ondertussen snijd je het spek in kleine stukje en bak je het spek knapperig in een koekenpan. Verwijder de spekjes en bewaar het spekvet in de pan. Zet de pan weer op een hoog vuur en voeg de azijn, het water, het bouillonblokje en de suiker toe. Breng aan de kook en laat 2 minuten inkoken.

Snipper de ui of sjalotjes fijn en hak de kruiden ook fijn.

Giet de gare aardappels af, doe de aardappelen terug in de pan en schep alle ingrediënten erdoor. Laat nog ongeveer 20 minuten de smaken intrekken met een deksel op de pan. Serveer lauwwarm. Heerlijk bij een stuk vlees, ook voortreffelijk bij de barbecue!

 

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in


Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.