Kippenpoten met rozemarijn en sinaasappel uit de oven
Geroosterde kippenpoten zijn betaalbaar en lekker. Krijg je gasten dan is dit een ideaal gerecht om te serveren. Het voordeel, het gemak en de vele mogelijkheden om het gerecht naar ieders smaak aan te passen maken het een ideale schotel. Bovendien geef ik je tips om het gerecht ook allergenen vrij te maken. Zo is het ook geschikt voor gasten met een voedselallergie. De voorbereiding is eenvoudig, en terwijl de oven zorg draagt voor de juiste garing heb jij de tijd om te genieten van een lekker wijntje.
Citrus
De sinaasappel in dit gerecht kun je ook vervangen door ander citrusfruit naar jouw smaak. Gebruik bijvoorbeeld citroen of grapefruit. Ze zorgen in deze ovenschotel voor een frisse touch. Experimenteer met de verschillende soorten citrus naar jouw eigen smaak.
Winterse kruiden
De kippenpoten breng ik in dit gerecht op smaak met rozemarijn die we tot de winterse kruiden rekenen. Ook hier kun je experimenteren. Gebruik bijvoorbeeld eens verse tijm. De geur en de smaak van het gerecht kun je hiermee een enorme wending geven.
Allergenen
Het gebruik van plantaardige margarine zonder melk of sojabestanddelen maakt dit gerecht allergenen vrij. Je kunt de plantaardige margarine natuurlijk vervangen door echte roomboter. Het gerecht is op deze wijze ook geschikt voor gasten met een voedselallergie.
Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Kippenpoten; betaalbaar en heel veelzijdig vlees
Kies vaker voor kippenpoten. Dat is goedkoper, lekker en ook nog eens heel makkelijk. Hier vind je recepten, inspiratie en handige tips.
Recept voor 5 personen
- 3 of 4 grote kippenpoten, eventueel doormidden gesneden
- zout en peper
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 knoflooktenen fijn gesneden
- 1 eetlepel verse rozemarijn
- 1 sinaasappel in 8 partjes gesneden
- 1 glas (half) zoete witte wijn
- 25 gram plantaardige margarine zonder melk en soja
- 1 ui fijngesneden
Verwarm de hete lucht oven voor op 180 graden.
Ontvel de kip en dep licht af met wat keukenpapier; strooi er vervolgens voldoende vers gemalen zout en peper over. Verhit in een grote braadpan de olie samen met de margarine totdat de olie en boter goed heet zijn, ongeveer na 2 minuten. Leg de kippenpoten in de pan en braad ze ongeveer 5 minuten, draai ze om en bak de andere kant ook goudbruin, voeg later ook de gesneden ui toe en bak deze even mee.
Haal de pan met de kip van het vuur en plaats de kippenpoten in een grote ovenschaal. Strooi de fijngesneden knoflook en de rozemarijn over het vlees. Leg de sinaasappelpartjes in de schaal, giet de wijn in de schaal over de kip en plaats de schaal in de oven.
Laat de schotel 30 minuten verder garen, als de kippenpoten erg groot zijn is het handig om tussendoor de ovenschaal uit de oven te halen en te controleren of de kip al gaar is, soms moet de kip nog wat langer garen.
Serveer met witte rijst en een salade van geraspte wortel en appel. Gebruik de saus van de kip voor over de rijst.