Kippenpoten – betaalbaar, lekker en makkelijk te bereiden, in de meest uiteenlopende smaken.
Kippenpoten betaalbaar en erg lekker
Kip is een van de populairste vleessoorten ter wereld vanwege zijn veelzijdigheid, smaak en voedingswaarde. In Nederland worden vooral kipfilets gegeten, maar de kippenpoten mogen echt wel wat meer waardering krijgen. Ze zijn echt superlekker en ze zijn veel goedkoper dan ander vlees. Waarom kopen we dan toch altijd weer die kipfilet? Filet is ook erg lekker en in veel gerechten toepasbaar, begrijp het niet verkeerd, maar een kippenpoot is zeker voor de afwisseling een echt lekker stukje vlees. Het scheelt je maar zo de helft van de kiloprijs.
Heerlijk mals en boordevol smaak
Kippenpoten kunnen worden gegrild, gebakken of gefrituurd voor een knapperige buitenkant. Maak er een heerlijke bouillon van of stoof ze gaar en maak er een ragout of zelfs kroketten van, het kan allemaal. Ze hebben een rijkere en vollere smaak in vergelijking met kipfilet. Het vlees is sappiger en malser, vooral als het langzaam wordt gekookt, gebakken of gegrild. Het vel van de poten zorgt voor veel smaak, maar dat vel beschermt het vlees ook tegen uitdrogen. De combinatie van mals vlees en het hogere vetgehalte geeft kippenpoten een eigen smaak die geliefd is bij veel mensen.
De vele mogelijkheden van kippenpoten
Het mooie van kippenpoten is dat je ze op heel veel manieren kunt kruiden. Kies voor zuur met een citroen, kies voor zoet met ketjap. Maak ze pittig, kruidig of met lekker veel knoflook. Het vlees aan de kippenpoten neemt de smaken goed op.
Kippenpoten zijn populair op de barbecue omdat ze kunnen worden gemarineerd voor extra smaak. Maar diezelfde gemarineerde kippenpoten maak je ook met het grootste gemak in een oven of in de pan. De Aziatische keuken maakt ook veel gebruik van kippenpoten voor teriyaki of kip curry. Soms als poot in het geheel, maar ook door het vel en de botten te verwijderen en het vlees in stukjes te gebruiken.
Zo kun je kippenpoten het beste kruiden
Hoe je kippenpoten het beste kunt kruiden leggen we uit in het volgende artikel. Met een paar kleine weetjes haal je echt veel meer smaak uit een gerecht.
Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip
Haal het maximale uit de smaak! Ontdek onze tips voor het kruiden van kippenpoten en bereid de allerlekkerste kippenpoten in je eigen keuken.
Maak het jezelf makkelijk
Kippenpoten zijn vaak vrij groot en als je er bijvoorbeeld vier moet bakken kan het wel eens lastig zijn om er een goede pan voor te vinden. De meeste pannen zijn namelijk te klein om er vier poten tegelijk in aan te bakken. Je kunt er natuurlijk eerst twee aanbakken en dan de andere twee en ze dan samen verder laten garen. Maar je kunt er ook voor kiezen om ze te garen in de oven. Dat is bij grotere aantallen dus echt eenvoudiger. Als je er eenmaal aan gewend bent haal je voortaan geen pan meer uit de kast om de kippenpoten te bakken.
En er is nog een voordeel aan het bakken van kippenpoten in de oven. Je kunt er namelijk gelijk een schaal aardappels bij zetten zodat die tegelijkertijd mooi krokant worden. Of vul een bakplaat met groenten en aardappels, giet er olijfolie over en bestrooi met verse of gedroogde kruiden. Leg de kippenpoten ertussen en bak het geheel gezamenlijk gaar. Zo heb je weinig werk en een geweldige smaakvolle maaltijd.
De lekkerste recepten met kippenpoten uit de oven
Onderstaande recepten zijn geschreven voor kippenpoten uit de oven. Als je geen oven hebt, betekent dat niet dat je ze niet kunt maken. Want als je de poten per twee aanbraadt in een pan, kunnen ze daarna samen verder garen.
In wijn gestoofde kippenpoten
Of je nu stooft in witte wijn of in rode wijn, in wijn gestoofde kippenpoten in een goed gevulde saus zijn altijd lekker.
Kippenpoten met paprika
Deze zalige kippenpoten met paprika zijn heerlijk mals en een beetje van de saus maakt van een portie witte rijst een ware beleving.
Kippenpoten met citroen en tijm; puur en simpel!
Deze kippenpoten met citroen en tijm zijn makkelijk te maken en bijzonder smaakvol door het frisse tijm en citroenaroma.
Kruidige kippenpoten uit de oven
Houd je van kruidige kippenpoten? Dan hebben we hier het recept voor je. Bak ze in de pan of nog makkelijker en lekkerder, in de oven.
Kippenpoten in een pittige marinade
Een recept voor makkelijke en smaakvolle kippenpoten in een pittige marinade, na het marineren gaar je ze een uurtje in de oven.
Macaroni met smoked pulled chicken
Maak eens macaroni met smoked pulled chicken op smaak gebracht met onder andere gerookt paprikapoeder. Een stoer familierecept.
Met een zuurtje bereik je de optimale garing
Als je vlees in vocht stooft waar een bepaalde zuurgraad in zit, wordt het vlees heerlijk zacht van structuur. Deze zuurgraad kun je bereiken door wijn of bier te gebruiken, maar ook met citroensap, azijn of tomaten krijg je een zuurtje. Door het zuur wordt het bindweefsel afgebroken, waardoor het vlees heerlijk gaar wordt en uit elkaar valt.
Kip gestoofd in radler – Met verse tuinkruiden
Ja je leest het goed, kip gestoofd in Radler. Er bestaan vele recepten met vlees gestoofd in bier of wijn. Dat kan dus ook met Radler.
Zet vaker kippenpoten op tafel
De recepten bewijzen dat het bakken van echt lekkere kippenpoten niet veel werk hoeft te zijn. Zeker als je ze een dag vooraf marineert, heb je een bijzonder smaakvol stukje vlees waar iedereen zijn vingers bij opeet.
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!