Deze salade is heerlijk op een tostada, een knapperig gefrituurde maistortilla, maar je kunt hem ook in een wrap rollen of met een stevig stuk brood eten.
De rokerige smaak van de makreel gaat perfect samen met de smaak van de gerookte chipotle (peper). Heb je geen chipotle, maak je mayonaise dan lekker pittig met een pepertje en wat gerookte paprikapoeder.
- 300 gram gerookte makreel
- 1 portie salsa van verse tomaten + bruine basterdsuiker en olijfolie
- 1 avocado, geschild in plakken
- ½- 1 krop sla (ijsbergsla of Romeine)
- 1 portie chipotle mayonaise (zie recept)
- limoensap
- circa 8 maistortilla’s (gekocht of zelfgemaakt)
Begin een klein uurtje voor gebruik aan het maken van de verse salsa. Het is een eenvoudig werkje, maar de smaken moeten even de tijd hebben om in te trekken. Voeg deze keer ook nog een ½ tot 1 tl bruine basterdsuiker en een scheut frisse olijfolie toe aan het basisrecept voor salsa van verse tomaten. Laat de salsa een klein half uurtje trekken. Maak in de tussentijd de chipotle mayonaise of het daarvoor aangegeven alternatief.
Verwijder kop, vel en graten van de gerookte makreel. Trek het vlees met een vork in stukken en meng de tomatensalsa erdoor. Besmeer elke wrap of tostada met een flinke laag (chipotle) mayonaise en leg er wat fijngesneden sla op. Schep het makreelmengsel erop en eindig met een plakje avocado. Knijp er nog lekker wat limoensap over uit en smullen maar…
Chipotle (pepers) in adobosaus, een must have voor de ware Mexico liefhebber, zijn verkrijgbaar via webwinkels. Betrouwbare adressen zijn onder andere: Mex World en de Daily Delis Shop