Mexicaanse ovenschotel – Mexicaans eten staat bekend om zijn levendige smaken en kruidige combinaties. Met een overvloed aan verse ingrediënten heeft de Mexicaanse keuken een unieke charme die mensen over de hele wereld waarderen. Het is een keuken die mensen samenbrengt, waar familie en vrienden genieten van elkaars gezelschap terwijl ze samen genieten van een tafel vol heerlijke gerechten.
Echt lekker eten, ook als je met een groter gezelschap aan tafel zit
Een van de gerechten uit die categorie is een pittige Mexicaanse ovenschotel met bruine bonen, gehakt, tomaten, ui en paprika. Dit heerlijke gerecht is een explosie van smaken, waarbij de hartige bruine bonen, sappige gehakt, rijpe tomaten, knapperige ui en kleurrijke paprika samen worden gecombineerd tot heerlijk comfortfood. Het is een gerecht dat eenvoudig te maken is en dat gegarandeerd in de smaak valt bij je tafelgenoten. Het is dan ook een prima keuze voor als je voor een groot gezelschap gaat koken. Je kunt dit gerecht zo pittig maken als je zelf wilt, dus laat je vooral niet weerhouden door de titel. Heb je de Mexicaanse ovenschotel eenmaal geproefd? Je gaat hem zeker vaker op tafel zetten!
Mexicaanse ovenschotel – tips
Dit is een gerecht dat je helemaal vooraf kunt klaarmaken. Je hoeft de Mexicaanse ovenschotel dan alleen nog in de oven te schuiven als je wilt gaan eten. Bewaar de schotel in dat geval afgedekt in de koelkast.
Houd je van pittig eten? Breng het gerecht dan stevig op smaak met Tabasco, of met chilipoeder. Mag het voor jou wel wat minder heftig? Laat de Tabasco dan weg en wees voorzichtig met de chilipeper. Gebruik eventueel een halve peper en verwijder het zaad. Pas het gerecht aan aan jouw smaak. De Tabasco kan eventueel ook nog op het bord worden toegevoegd.
In de Mexicaanse keuken wordt meestal cheddarkaas gebruikt. Je kunt dit voor de Mexicaanse ovenschotel heel goed vervangen door belegen Goudse kaas.
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Pittige Mexicaanse ovenschotel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram rundergehakt
- 500 gram bruine bonen, gaar
- 300 gram maiskorrels, gaar
- 2 grote uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 1 rode chilipeper, in ringetjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- 3 tomaten, in blokjes
- 25 zwarte olijven, zonder pit
- 1,5 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 eetlepels limoensap, vers geperst
- een klein bosje bladpeterselie, gehakt
- peper en zout
- olie om in te bakken
- 150 gram grof geraspte kaas, cheddar, Gouda
- Optioneel: 1 theelepel (of meer) Tabasco
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Mexicaanse ovenschotel:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een ovenschaal lichtjes in met olie of boter.
Verhit wat olie in een braadpan of wok en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt rul en tot het bruin en gaar is.
Voeg de ui, de rode paprika, blokjes, de knoflook en de chilipeper toe aan het gehakt. Bak ze mee met het gehakt tot ze zacht zijn.
Voeg het gerookt paprikapoeder, gemalen komijn, de oregano, en wat zout en peper toe aan het gerecht. Pas de hoeveelheid kruiden aan naar jouw smaak en voorkeur voor pittigheid. Roer opnieuw goed door en laat het geheel ongeveer 5 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
Doe nu de bruine bonen, de mais en tomaten erbij. Roer goed door en breng het mengsel aan de kook.
Haal de pan van het vuur, roer de peterselie en de olijven erdoor en proef het mengsel. Breng op smaak met het limoensap en eventueel nog wat zout en peper. Als je Tabasco wilt toevoegen doe je dat er nu bij.
Schep het gehaktmengsel in de ingevette ovenschaal en verdeel het gelijkmatig. Strooi de geraspte kaas erover.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 20-25 minuten, tot de kaas mooi gesmolten en lichtbruin is.
Haal de ovenschaal uit de oven en laat het gerecht een paar minuten afkoelen.
Serveer de pittige Mexicaanse ovenschotel met een frisse salade. Zure room en tortillachips zijn er ook lekker bij.
Tafel lekker !!