Boeren crumble met aardbeien en rabarber – De uitnodigende borden aan de weg, de landelijke sfeer en het heerlijke zomerzonnetje doen mij weer eens besluiten om bij de landwinkel te stoppen. Het resultaat? Een ongecontroleerde tas vol lekkers en vanavond een verrukkelijke boeren crumble op tafel.
Verrassen met een dessert van rabarber
Rood of groen, even lekker
Afhankelijk van het ras kunnen rabarberstelen rood of groen zijn. Rode rabarber ziet er misschien mooier uit, maar de groene stengels zijn net zo lekker. Gebruik rabarber zo jong mogelijk, als de stengels nog dun en buigzaam zijn. Jonge rabarber is meestal ook minder zuur dan de oudere. De jonge stelen kun je direct verwerken, oudere, wat stuggere stelen kun je beter eerst schillen.
Gek hè, als je met verse rabarber thuiskomt, zul je niet zo snel aan een dessert denken. De ideeën houden vaak al op bij de bekende rabarbercompote. Nu is er helemaal niets mis met rabarbercompote, Nee, dat is zelfs echt heel lekker. Maar daar gaan we het nu niet over hebben, want we willen je laten zien dat een lekker dessert met rabarber ook wel degelijk mogelijk is. Ingewikkeld? Nee, helemaal niet! Je mengt wat lekker verse ingrediënten, in dit geval aardbeien, appels en rabarber, met een beetje suiker en vanille. Dan maak je een snelle crumble (dat is ook niet meer dan alleen mengen). Je zet het een half uurtje in de oven, en je hebt een heerlijk warm dessert. Een bol ijs erbij, wat extra aardbeien en een toef goede slagroom en jouw avond wordt er één om lang niet te vergeten.
Zomerkoninkjes, warm onder een dekentje
We zeiden het al, er gaan aardbeien in. Echte, lekkere, Hollandse aardbeien! Dat is misschien wel het meest gewaardeerde fruit in ons land, en die lekkere aardbeien ga je in een dessert verwerken. De zoete aardbeien, met de friszure rabarber en een beetje suiker en vanille. Je doet ze samen in een mooie schaal en daaroverheen komt een heerlijke crumble. Bloem, suiker, amandelen en boter. Even mengen en je krijgt een heerlijk kruimig mengsel. Strooi dat mengsel als een dekentje over de aardbeien en rabarber en laat het garen in de oven. Zo zet je een geweldig dessert met aardbeien op tafel.
Een bourgondische ervaring uit eigen land
Met deze crumble met aardbeien en rabarber zet je echt iets lekkers uit eigen land op tafel. Hoe fijn is het om de ingrediënten op een zaterdagmorgen op de markt of bij een landwinkel bij elkaar te sprokkelen en er vervolgens een dessert van te maken waar iedereen graag voor aan tafel schuift. Dat is iets anders dan even snel de supermarkt in rennen voor een pak vanillevla. Met deze crumble met aardbeien en rabarber zet je het zonnetje letterlijk op tafel. Iedereen kijkt nieuwsgierig als je met die schaal binnen komt lopen en vervolgens kun je lekker met z’n allen opscheppen. Dat opscheppen kun je letterlijk en figuurlijk toepassen. Natuurlijk, iedereen schept zelf die crumble op z’n bord. Maar jij kunt opscheppen (andere betekenis) dat je een lokaal dessert op tafel zet, wat je echt zelf gemaakt hebt.
Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten
Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?
Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt
Verse aardbeien, een paar andere ingrediënten en een klein beetje tijd. Meer is er niet nodig voor de allerlekkerste toetjes met aardbeien.
Boeren crumble met aardbeien en rabarber
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse rabarber, in stukjes
- 2 appels, geschild en in partjes
- 200 gram grote Hollandse aardbeien, gehalveerd
- 200 gram kristalsuiker
- het merg van 1 vanillestokje
- 150 gram bloem
- 125 gram fijngemalen amandelen
- 75 gram boter, in klontjes
- poedersuiker om te bestuiven
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een heerlijke crumble met aardbeien en rabarber:
Meng de rabarber met de appel, aardbeien, 100 gram suiker en het vanillemerg. Schep dit mengsel in 6 kommen. Meng voor de kruimellaag de bloem, 100 gram suiker, amandelen en de boter in een keukenmachine tot een kruimelig mengsel. (Of meng bloem, suiker en amandelen en verkruimel de boter er met de vingertoppen door). Strooi de kruimellaag over het rabarbermengsel en bak de crumble met aardbeien en rabarber ongeveer 30 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Bestuif met poedersuiker en serveer eventueel met verse, lobbig geklopte, slagroom. en een flinke bol ijs.
Tafel lekker !!