Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Chipolatapudding; Een heerlijke klassieker uit de Nederlandse keuken

Een klassieker uit de Nederlandse keuken, chipolatapudding. Een feestelijke pudding met een kleurrijke vulling van vruchtjes en bitterkoekjes.

0 5.991

Chipolatapudding – Een klassieker uit de Nederlandse keuken. Wij aten vroeger thuis met regelmaat van dit soort puddingen. De chipolatapudding is een echt feestelijke pudding door de kleurrijke vulling van vruchtjes en bitterkoekjes, en natuurlijk mag een flinke scheut marasquin niet ontbreken.

Een echte pudding

Je ziet ze niet meer zo vaak de ouderwetse puddingen, jammer eigenlijk want zo’n pudding staat toch altijd feestelijk na een gezellige maaltijd. Een pudding is ook makkelijk want iedereen pakt zoveel als hij zelf graag heeft en je hoeft op het allerlaatste moment geen hoogstandjes uit te halen met allerlei liflafjes. Je maakt de pudding gewoon wanneer je tijd hebt en ook het afwerken hoeft niet op het laatste moment. Ideaal voor een stressvrij diner.

Mijn favoriete bakboek

Ja je leest het goed mijn favoriete bakboek. De basis van dit recept komt uit het boek “de banketbakker“ van Cees Holtkamp. Een boek dat ik er geregeld bij pak bij het koken en bakken. Puddingen, kroketten, pasteien en nog veel meer hartige versnaperingen werden vroeger en nu soms nog gemaakt in de banketbakkerij. Veel van deze prachtige klassieke gerechten staan beschreven in dit boek, zo ook de chipolatapudding.


Chipolatapudding

 • 1 ei
 • 4 eidooiers
 • 50 gram suiker
 • 10 gram gelatineblaadjes
 • 40 gram marasquin
 • 450 gram slagroom
 • 50 gram suiker
 • 150 gram bigarreaux
 • 100 gram mandarijntjes uit blik
 • 100 gram ananas uit blik
 • 50 gram bitterkoekjes

Week de gelatineblaadjes in 80 gram koud water. Klop het ei, de dooiers en 50 gram suiker au-bain-marie tot deze bijna wit en zeer luchtig zijn. Verwarm de gelatine voorzichtig in een pannetje op het fornuis of in de magnetron op lage stand tot de gelatine opgelost is. Let wel op want de gelatine mag niet warmer worden dan 70 graden. Meng de gelatine door het luchtige eimengsel en roer de marasquin erdoor. Klop de slagroom met de andere 50 gram suiker tot deze lobbig is. Spatel een gedeelte van de slagroom door het eimengsel en als dit mooi vermengd is spatel je voorzichtig de rest erdoor. Snijd de bitterkoekjes en het fruit in niet al te kleine stukjes en voeg deze aan de pudding toe wanneer deze begint te geleren. Spoel een vorm of kom om met koud water en doe de pudding in de vorm. Tik een paar keer met de vorm op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen. Zet de pudding een nachtje in de koelkast om op te stijven. Zet de pudding kort in een bak met heet water zodat de vorm warm wordt. Leg een bord omgekeerd op de pudding en draai dit samen met de pudding om. Haal de vorm voorzichtig van de pudding. Versier de pudding eventueel met wat slagroom en fruit maar ook zonder versieringen is deze chipolatapudding erg lekker en mooi om te zien.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer