• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Chipolatapudding; Een heerlijke klassieker uit de Nederlandse keuken

Met een chipolatapudding zet je gemak, maar ook trots op tafel.

door Connie Derks
in Nagerecht
0
2
Chipolatapudding

Chipolatapudding – Een klassieker uit de Nederlandse keuken. Wij aten vroeger thuis met regelmaat van dit soort puddingen. De chipolatapudding is een echt feestelijke pudding door de kleurrijke vulling van vruchtjes en bitterkoekjes, en natuurlijk mag een flinke scheut marasquin niet ontbreken.

Een echte pudding

Je ziet ze niet meer zo vaak de ouderwetse puddingen, jammer eigenlijk want zo’n pudding staat toch altijd feestelijk na een gezellige maaltijd. Een pudding is ook makkelijk want iedereen pakt zoveel als hij zelf graag heeft en je hoeft op het allerlaatste moment geen hoogstandjes uit te halen met allerlei liflafjes. Je maakt de pudding gewoon wanneer je tijd hebt en ook het afwerken hoeft niet op het laatste moment. Ideaal voor een stressvrij diner. Met een chipolatapudding zet je dus gemak, maar ook trots op tafel.

Je ziet ze niet meer zo vaak de ouderwetse puddingen, jammer eigenlijk want zo’n pudding staat toch altijd feestelijk na een gezellige maaltijd.

Ingrediënten

Eieren en zuivel zijn de basis bij het maken van een pudding. In dit geval eieren en slagroom. Gelatine zorgt voor de binding en mandarijntjes, ananas, bigarreaux en bitterkoekjes vormen de heerlijke en kleurrijke vulling. Misschien lijkt zelf maken veel werk, maar als je onderstaand recept gewoon volgt, ga je zien dat dat heel erg meevalt.

Cees Holtkamp

De basis van dit recept voor chipolatapudding komt uit het boek “de banketbakker“ van Cees Holtkamp. Een boek dat het meer dan waard is om er regelmatig bij te pakken bij het koken en bakken. Puddingen, kroketten, pasteien en nog veel meer hartige versnaperingen werden vroeger en nu soms nog gemaakt in de banketbakkerij. Veel van deze prachtige klassieke gerechten staan beschreven in dit boek, zo ook de chipolatapudding.

mandarijn

Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje

Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.

Chipolatapudding

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 ei
  • 4 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 10 gram gelatineblaadjes
  • 40 gram marasquin
  • 450 gram slagroom
  • 50 gram suiker
  • 150 gram bigarreaux
  • 100 gram mandarijntjes
  • 100 gram ananas
  • 50 gram bitterkoekjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je chipolatapudding:

Week de gelatineblaadjes in 80 gram koud water. Klop het ei, de dooiers en 50 gram suiker au bain-marie tot deze bijna wit en zeer luchtig zijn. Verwarm de gelatine voorzichtig in een pannetje op het fornuis of in de magnetron op lage stand tot de gelatine opgelost is. Let wel op want de gelatine mag niet warmer worden dan 70 graden.

Meng de gelatine door het luchtige eimengsel en roer de marasquin erdoor. Klop de slagroom met de andere 50 gram suiker tot deze lobbig is. Spatel een gedeelte van de slagroom door het eimengsel en als dit mooi vermengd is spatel je voorzichtig de rest erdoor.

Snijd de bitterkoekjes en het fruit in niet al te kleine stukjes en voeg deze aan de pudding toe wanneer deze begint te geleren. Spoel een vorm of kom om met koud water en doe de pudding in de vorm. Tik een paar keer met de vorm op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.

Zet de chipolatapudding een nachtje in de koelkast om op te stijven.

Zet de chipolatapudding kort in een bak met heet water zodat de vorm warm wordt. Leg een bord omgekeerd op de pudding en draai dit samen met de pudding om. Haal de vorm voorzichtig van de pudding. Versier de chipolatapudding eventueel met wat slagroom en fruit maar ook zonder versieringen is deze chipolatapudding erg lekker en mooi om te zien.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit - AnanasFruit - ExotenpuddingZuivelZuivel - Slagroom
DeelPin239Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tarte tatin met ananas
Nagerecht

Tarte tatin met ananas

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Oma's appeltjespudding
Nagerecht

Oma’s appeltjespudding; Maar dan op jouw manier

nockerln
Nagerecht

Salzburger nockerln

Koffie-karamel pudding
Nagerecht

Koffie-karamel pudding met amandelkrokant; Verslavend lekker!

Sinaasappelsoufflé
Nagerecht

Sinaasappelsoufflé; een luchtig nagerecht uit de oven

Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan
Nagerecht

Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

Meringue rol met pecannoten
Gebak

Meringue rol met pecannoten | Slechts 5 ingrediënten!

Reacties 2

  1. zon says:
    1 jaar geleden

    L.S.,
    Wat wordt bedoeld met: Verwarm de gelatine voorzichtig in een pannetje op het fornuis of in de magnetron op lage stand tot de gelatine opgelost is.
    Waar los ik de gelatine dan in op? In de 80gram water of in het ei suikermengsel?
    Bvd.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Deze verwarm je met het aanhangend water, dus de gelatine weken en een beetje uitknijpen. Gelatine smelt erg snel, en stijft ook makkelijk op, daarom gaat het bij het lauwwarme eimengsel zodat deze mooi verdeeld wordt.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen