• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 17, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Chipolatapudding; Een heerlijke klassieker uit de Nederlandse keuken

door Connie
in Nagerecht
Chipolatapudding
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Chipolatapudding – Een klassieker uit de Nederlandse keuken. Wij aten vroeger thuis met regelmaat van dit soort puddingen. De chipolatapudding is een echt feestelijke pudding door de kleurrijke vulling van vruchtjes en bitterkoekjes, en natuurlijk mag een flinke scheut marasquin niet ontbreken.

Een echte pudding

Je ziet ze niet meer zo vaak de ouderwetse puddingen, jammer eigenlijk want zo’n pudding staat toch altijd feestelijk na een gezellige maaltijd. Een pudding is ook makkelijk want iedereen pakt zoveel als hij zelf graag heeft en je hoeft op het allerlaatste moment geen hoogstandjes uit te halen met allerlei liflafjes. Je maakt de pudding gewoon wanneer je tijd hebt en ook het afwerken hoeft niet op het laatste moment. Ideaal voor een stressvrij diner. Met een chipolatapudding zet je dus gemak maar ook trots op tafel.

Je ziet ze niet meer zo vaak de ouderwetse puddingen, jammer eigenlijk want zo’n pudding staat toch altijd feestelijk na een gezellige maaltijd.

Ingrediënten

Eieren en zuivel zijn de basis bij het maken van een pudding. In dit geval eieren en slagroom. Gelatine zorgt voor de binding en mandarijntjes, ananas, bigarreaux en bitterkoekjes vormen de heerlijke en kleurrijke vulling. Misschien lijkt zelf maken veel werk, maar als je onderstaand recept gewoon volgt ga je zien dat dat heel erg meevalt.

Cees Holtkamp

De basis van dit recept voor chipolatapudding komt uit het boek “de banketbakker“ van Cees Holtkamp. Een boek dat het meer dan waard is om er regelmatig bij te pakken bij het koken en bakken. Puddingen, kroketten, pasteien en nog veel meer hartige versnaperingen werden vroeger en nu soms nog gemaakt in de banketbakkerij. Veel van deze prachtige klassieke gerechten staan beschreven in dit boek, zo ook de chipolatapudding.

Chipolatapudding

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 ei
  • 4 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 10 gram gelatineblaadjes
  • 40 gram marasquin
  • 450 gram slagroom
  • 50 gram suiker
  • 150 gram bigarreaux
  • 100 gram mandarijntjes
  • 100 gram ananas
  • 50 gram bitterkoekjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je chipolatapudding:

Week de gelatineblaadjes in 80 gram koud water. Klop het ei, de dooiers en 50 gram suiker au-bain-marie tot deze bijna wit en zeer luchtig zijn. Verwarm de gelatine voorzichtig in een pannetje op het fornuis of in de magnetron op lage stand tot de gelatine opgelost is. Let wel op want de gelatine mag niet warmer worden dan 70 graden.

Meng de gelatine door het luchtige eimengsel en roer de marasquin erdoor. Klop de slagroom met de andere 50 gram suiker tot deze lobbig is. Spatel een gedeelte van de slagroom door het eimengsel en als dit mooi vermengd is spatel je voorzichtig de rest erdoor.

Snijd de bitterkoekjes en het fruit in niet al te kleine stukjes en voeg deze aan de pudding toe wanneer deze begint te geleren. Spoel een vorm of kom om met koud water en doe de pudding in de vorm. Tik een paar keer met de vorm op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.

Zet de chipolatapudding een nachtje in de koelkast om op te stijven.

Zet de chipolatapudding kort in een bak met heet water zodat de vorm warm wordt. Leg een bord omgekeerd op de pudding en draai dit samen met de pudding om. Haal de vorm voorzichtig van de pudding. Versier de chipolatapudding eventueel met wat slagroom en fruit maar ook zonder versieringen is deze chipolatapudding erg lekker en mooi om te zien.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit - AnanasFruit - MandarijnpuddingZuivel - Slagroom

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Koffie-karamel pudding
Nagerecht

Koffie-karamel pudding met amandelkrokant; Verslavend lekker!

Meringue rol met pecannoten
Gebak

Meringue rol met pecannoten | Slechts 5 ingrediënten!

Tiramisu met speculaas en mandarijn
Nagerecht

Tiramisu met speculaas en mandarijn

Panna cotta
Nagerecht

Panna Cotta; Gekookte room met vanille

mandarijnen-soorten-gezond
Kookschool

Mandarijnen, Proef altijd voor je koopt

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter...

Lees verder
Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Tex-Mex gehaktballen

Tex-Mex gehaktballen

Handige kooktips

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

Lees verder
hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • sam op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Elise op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Eveline op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Suzanne op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen