Chipolatapudding – Een klassieker uit de Nederlandse keuken. Wij aten vroeger thuis met regelmaat van dit soort puddingen. De chipolatapudding is een echt feestelijke pudding door de kleurrijke vulling van vruchtjes en bitterkoekjes, en natuurlijk mag een flinke scheut marasquin niet ontbreken.
Een echte pudding
Je ziet ze niet meer zo vaak de ouderwetse puddingen, jammer eigenlijk want zo’n pudding staat toch altijd feestelijk na een gezellige maaltijd. Een pudding is ook makkelijk want iedereen pakt zoveel als hij zelf graag heeft en je hoeft op het allerlaatste moment geen hoogstandjes uit te halen met allerlei liflafjes. Je maakt de pudding gewoon wanneer je tijd hebt en ook het afwerken hoeft niet op het laatste moment. Ideaal voor een stressvrij diner. Met een chipolatapudding zet je dus gemak, maar ook trots op tafel.
Je ziet ze niet meer zo vaak de ouderwetse puddingen, jammer eigenlijk want zo’n pudding staat toch altijd feestelijk na een gezellige maaltijd.
Ingrediënten
Eieren en zuivel zijn de basis bij het maken van een pudding. In dit geval eieren en slagroom. Gelatine zorgt voor de binding en mandarijntjes, ananas, bigarreaux en bitterkoekjes vormen de heerlijke en kleurrijke vulling. Misschien lijkt zelf maken veel werk, maar als je onderstaand recept gewoon volgt, ga je zien dat dat heel erg meevalt.
Cees Holtkamp
De basis van dit recept voor chipolatapudding komt uit het boek “de banketbakker“ van Cees Holtkamp. Een boek dat het meer dan waard is om er regelmatig bij te pakken bij het koken en bakken. Puddingen, kroketten, pasteien en nog veel meer hartige versnaperingen werden vroeger en nu soms nog gemaakt in de banketbakkerij. Veel van deze prachtige klassieke gerechten staan beschreven in dit boek, zo ook de chipolatapudding.
Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje
Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.
Chipolatapudding
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 ei
- 4 eidooiers
- 50 gram suiker
- 10 gram gelatineblaadjes
- 40 gram marasquin
- 450 gram slagroom
- 50 gram suiker
- 150 gram bigarreaux
- 100 gram mandarijntjes
- 100 gram ananas
- 50 gram bitterkoekjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je chipolatapudding:
Week de gelatineblaadjes in 80 gram koud water. Klop het ei, de dooiers en 50 gram suiker au bain-marie tot deze bijna wit en zeer luchtig zijn. Verwarm de gelatine voorzichtig in een pannetje op het fornuis of in de magnetron op lage stand tot de gelatine opgelost is. Let wel op want de gelatine mag niet warmer worden dan 70 graden.
Meng de gelatine door het luchtige eimengsel en roer de marasquin erdoor. Klop de slagroom met de andere 50 gram suiker tot deze lobbig is. Spatel een gedeelte van de slagroom door het eimengsel en als dit mooi vermengd is spatel je voorzichtig de rest erdoor.
Snijd de bitterkoekjes en het fruit in niet al te kleine stukjes en voeg deze aan de pudding toe wanneer deze begint te geleren. Spoel een vorm of kom om met koud water en doe de pudding in de vorm. Tik een paar keer met de vorm op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.
Zet de chipolatapudding een nachtje in de koelkast om op te stijven.
Zet de chipolatapudding kort in een bak met heet water zodat de vorm warm wordt. Leg een bord omgekeerd op de pudding en draai dit samen met de pudding om. Haal de vorm voorzichtig van de pudding. Versier de chipolatapudding eventueel met wat slagroom en fruit maar ook zonder versieringen is deze chipolatapudding erg lekker en mooi om te zien.
Tafel lekker !!
L.S.,
Wat wordt bedoeld met: Verwarm de gelatine voorzichtig in een pannetje op het fornuis of in de magnetron op lage stand tot de gelatine opgelost is.
Waar los ik de gelatine dan in op? In de 80gram water of in het ei suikermengsel?
Bvd.
Deze verwarm je met het aanhangend water, dus de gelatine weken en een beetje uitknijpen. Gelatine smelt erg snel, en stijft ook makkelijk op, daarom gaat het bij het lauwwarme eimengsel zodat deze mooi verdeeld wordt.