Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Citroenmousse met een toef van eiwitschuim

Verwen jezelf eens na de maaltijd met deze citroenmousse. Lekker fris en heerlijk luchtig. De decoratie van eiwitschuim zorgt voor een zoete tegenhanger.

0 4.117

Citroenmousse met een toef van eiwitschuim – Toetjes, altijd lekker, doordeweeks wordt er meestal gekozen voor vla of yoghurt maar in het weekend, als we allemaal en drukke werkweek achter de rug hebben dan mogen we onszelf best wel eens trakteren op net iets meer. Deze heerlijke frisse citroenmousse is dan een hele goede optie.

Verschil bavarois en mousse ??

Waarom noem ik dit nou een mousse en geen bavarois, het grote verschil tussen beide is toch de toevoeging van gelatine. In dit recept gebruik ik ook gelatine dus zou je denken dat ik het een bavarois zou noemen. De gebruikte gelatine is echter zo’n kleine hoeveelheid dat de luchtigheid niet verloren gaat. Een bavarois is mijns inziens een wat stevigere variant van de mousse en deze is echt heel luchtig en minder stevig dus wat mij betreft verdient hij de naam mousse. De eiwittoef waarmee de mousse wordt gedecoreerd geeft een heerlijk zoete tegenhanger bij het friszure van de citroen.


Citroenmousse met toef van eiwitschuim

Nagerecht voor 4 personen

  • 4 gram gelatine
  • 6 eieren (m)
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 2 citroenen
  • 1/4 theelepel zout
  • 200 milliliter slagroom

Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water. Rasp de schil van de citroenen en pers de citroenen uit. Scheid de eieren maar houd hierbij 2 eiwitten weer gescheiden van 4 eiwitten. Ter verduidelijking je hebt uiteindelijk 3 bakjes; 1 met 6 eidooiers, 1 met 2 eiwitten en 1 met 4 eiwitten.

Mix de eidooiers met 75 gram suiker tot een romige massa. Voeg hier de rasp en sap van de citroenen aan toe. Knijp de gelatine uit en laat deze op een heel laag vuur smelten. Voeg hierbij ongeveer 3 eetlepels van het eidooiermengsel en roer het geheel goed door elkaar. Schenk het dan weer terug bij de overige eidooiers en roer goed om. Zet voor 10 minuten koud weg tot het licht begint op te stijven.

2 eiwitten met de helft van het zout, in een vetvrije kom, stijf kloppen. Vervolgens de slagroom voor 3/4 stijf kloppen. Roer eerst de slagroom door het eidooiermengsel en spatel daarna voorzichtig het eiwit erdoor. Verdeel de mousse over 4 glazen, schaaltjes of over één grote schaal. Plaats ze in de koeling en laat ze minimaal 2 uur opstijven.

Klop 4 eiwitten met het overige zout, in een vetvrije kom, stijf. Als deze stijfgeklopt is voeg je eetlepel voor eetlepel de overige suiker toe. Klop nu net zolang tot de suiker is opgelost en je eiwit mooi glanst. Decoreer je citroenmousse met het eiwit. Ik strooide er nog wat gemalen pistachenoten over, maar je kunt eventueel ook wat cacao of citroenrasp gebruiken voor decoratie.
Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer