• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Citroenmousse met een toef van eiwitschuim

door Samantha
in Nagerecht
Citroenmousse
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Citroenmousse met een toef van eiwitschuim – Toetjes, altijd lekker! Doordeweeks wordt er meestal gekozen voor vla of yoghurt maar in het weekend, als we allemaal een drukke werkweek achter de rug hebben dan mogen we onszelf best wel eens trakteren op net iets meer. Deze heerlijke frisse citroenmousse is dan een hele goede optie.

Citroenen

Citroenen zijn een heerlijke inspiratiebron in talloze gerechten. Het frisse en het zure van de citroen kun je geweldig combineren met andere smaken. In onderstaand recept voor citroenmousse heeft de citroen een echte hoofdrol in de smaak. Een heerlijk fris en luchtig toetje waar menig mens gelukkiger van wordt.

Slagroom, eieren, gelatine

Of dit nu een mousse of bavarois moet heten is twijfelachtig. Het verschil zit ‘m in de gelatine. In een mousse gebruik je officieel geen gelatine. Toch noemen we deze combinatie van slagroom, eieren en gelatine een mousse omdat er maar heel weinig gelatine gebruikt wordt en het resultaat super luchtig is.

De eiwittoef waarmee de mousse wordt gedecoreerd geeft een heerlijk zoete tegenhanger bij het friszure van de citroen.

Citroenmousse met toef van eiwitschuim

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 citroenen
  • 6 eieren (m)
  • 200 milliliter slagroom
  • 4 gram gelatine
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 1/4 theelepel zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de citroenmousse:

Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water. Rasp de schil van de citroenen en pers de citroenen uit. Scheid de eieren maar houd hierbij 2 eiwitten weer gescheiden van 4 eiwitten. Ter verduidelijking je hebt uiteindelijk 3 bakjes; 1 met 6 eidooiers, 1 met 2 eiwitten en 1 met 4 eiwitten.

Mix de eidooiers met 75 gram suiker tot een romige massa. Voeg hier de rasp en sap van de citroenen aan toe. Knijp de gelatine uit en laat deze op een heel laag vuur smelten. Voeg hierbij ongeveer 3 eetlepels van het eidooiermengsel en roer het geheel goed door elkaar. Schenk het dan weer terug bij de overige eidooiers en roer goed om. Zet voor 10 minuten koud weg tot het licht begint op te stijven.

2 eiwitten met de helft van het zout, in een vetvrije kom, stijf kloppen. Vervolgens de slagroom voor 3/4 stijf kloppen. Roer eerst de slagroom door het eidooiermengsel en spatel daarna voorzichtig het eiwit erdoor. Verdeel de mousse over 4 glazen, schaaltjes of over één grote schaal. Plaats ze in de koeling en laat ze minimaal 2 uur opstijven.

Klop 4 eiwitten met het overige zout, in een vetvrije kom, stijf. Als deze stijfgeklopt is voeg je eetlepel voor eetlepel de overige suiker toe. Klop nu net zolang tot de suiker is opgelost en je eiwit mooi glanst. Decoreer je citroenmousse met het eiwit. Ik strooide er nog wat gemalen pistachenoten over, maar je kunt eventueel ook wat cacao of citroenrasp gebruiken voor decoratie.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit - Citroen

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Citroen-gember siroop
Dranken

Citroen-gember siroop, warm in de winter, koud in de zomer

Dip van feta en citroen
Saus

Heerlijke dip van feta en citroen voor de borreltafel

Citroen courgette cake
Cake

Citroen courgette cake

Citroen-honing kip
Rijstgerechten

Citroen-honing kip; smullen als bij de chinees

citroenrepen
Gebak

Citroenrepen, proef de zomer!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen