Fagotinni con ricotta e nutella – Fagotinni betekent in het Italiaans zoiets als een buideltje, bundeltje of pakketje. Het gaat hier dan ook om een deegzakje gevuld met een lekkere vulling. Veelal wordt deze gemaakt met pastadeeg en gevuld met een hartige vulling, maar net zo makkelijk maak je hem van een filodeeg of bladerdeeg en vult hem met een zoete vulling.
Ik koos in dit geval voor de laatste optie, lekker zoet een pakketje van bladerdeeg gevuld met een mengsel van ricotta en Nutella, een lekkernij die je bij menig “pasticceria” terug zult vinden maar ook, zonder al te veel moeite, zelf kunt bereiden.
Nutella, Een typische Italiaans product
Na WOII was er een ernstig tekort aan cacao, de Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero bedacht hier een oplossing voor in de vorm van een zoete pasta gemaakt van heel veel hazelnoten en suiker. In 1951 voegde hij hier cacao aan toe en zo ontstond de voorloper van de Nutella, de SuperCrema.
Leuke weetjes over Nutella
– Met de hoeveelheid Nutella die per jaar wordt geproduceerd kun je de wereld 1,4 keer omcirkelen
– In een pot Nutella van 400 gram zitten 52 hazelnoten
– Nutella wordt in meer dan 190 landen verkocht
Fagotinni con ricotta e nutella
Met de hieronder genoemde hoeveelheden maak je 10 heerlijke pakketjes
- Bladerdeeg (plak van 100x100cm)
- 75 gram ricotta
- 75 gram Nutella
- 1 ei
- Poedersuiker
- Nutella om te decoreren
Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer het ei los, snijd vierkantjes van het bladerdeeg van 10×10 cm en meng in een kom de ricotta en de Nutella door elkaar tot er een smeuïge massa ontstaat. Neem plakjes bladerdeeg en leg in het midden van ieder plakje een schepje van het Nutellamengsel, strijk de randjes licht in met het geklutste ei en vouw het pakketje dicht. Bestrijk hem met het ei.
Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak af in de voorverwarmde oven in 15 minuten. Neem de bakplaat uit de oven en laat de fagotinni afkoelen. Verwarm een kleine beetje Nutella lichtjes en trek met behulp van een vork, of gebruik een spuitzakje, lijntjes over de fagotinni en bestrooi ze daarna met poedersuiker.